Nieuws

Overzicht

03 juni 2009

Nederlandse Publieke Omroep dicht bij start HDTV

De eindregie die nodig is voor de start van HDTV bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is binnenkort operationeel. Op dit moment worden de laatste voorbereidingen getroffen voor de ingebruikname. Hierdoor is de definitieve start van HDTV bij de NPO een stap dichterbij gekomen.

Marc Poppenk, manager distributie, heeft dit desgevraagd aan Totaal TV laten weten. Maar ook nu wil de vertegenwoordiger van de NPO geen definitieve datum voor de start van HDTV noemen. “Gewoonweg om dat die nog niet bekend is. Het gebeurt in ieder geval dit jaar.” De komende weken worden gebruikt om medewerkers met de nieuwe eindregie te laten kennismaken. Wel is duidelijk dat de drie HD kanalen van de NPO in 1080i met 25 beeldwisselingen per seconde gaan worden uitgezonden. Daarmee heeft de NPO goed geluisterd naar de wens van de kabelbedrijven en de HD kijker tijdens de sportzomer van verleden jaar. Toen startte de NPO het tijdelijke kanaal Nederland1 HD in het beeldformaat 720p maar werd op de kabel na diverse klachten van kijkers ook een HD kanaal met 1080i beeldaanvoer voor de distributeurs beschikbaar gesteld. Bij de NPO beraadt men zich ook nog op de bandbreedte (bitrate) waarmee men de HD kanalen aan de distributeurs gaat aanbieden. Zeker is wel dat men, om een goede beeldkwaliteit te garanderen, dit minimaal met 12 Mbit/s bandbreedte gaat doen.

De NPO moet nog wel met kabelaanbieders in overleg om de start van de HD kanalen af te stemmen. Of vanaf de start van HDTV bij de NPO deze kanalen ook via de satelliet beschikbaar komen is nog niet bekend. Poppenk zegt in gesprek te zijn met CanalDigitaal. In tegenstelling tot de doorgifte in SDTV van de drie landelijke publieke televisienetten , waarvoor de NPO CanalDigitaal betaalt, is de NPO niet van plan om de kosten van de satellietverspreiding van de HDTV kanalen voor haar rekening te nemen.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • RgJvzEGSyLiNeQynmI - IEzRqtPXdm -
  07/12/2011 17:50 uur
  mMUdX9 , [url=klik]bgilpwuzozxg[/url], [link=klik]btjqwhgopvdm[/link], klik
 • TrQnQSXjXERSLx - JcLARfCz -
  02/12/2011 16:07 uur
  x50snw tknxqrjolark
 • MCbkQdpVf - reCeuhGiRBZP -
  30/11/2011 09:50 uur
  kfErpt , [url=klik]cwpqwhhcyanx[/url], [link=klik]kqifuswbpstm[/link], klik
 • ifctRIJZoCHlDZUN - TkULLnGYpkl -
  29/11/2011 15:51 uur
  1zronH ocsqmkjqiyfx
 • QzzqUWbiayXgTbU - PqvJrXonVSRNoP -
  29/11/2011 03:25 uur
  Holy concise data btaamn. Lol!
 • Patrick - Heerlen -
  05/06/2009 19:43 uur
  Op de sat betaal je alleen elk jaar activatie kosten en dat is met toestemming van de regering. Alleen als je dus Ned1,2,3 wilt
 • Rene van Veen - Tiel -
  05/06/2009 11:12 uur
  Dan zouden de Nederlanders als enige (?) in Europa 3 maal mogen gaan betalen voor de NPO!! We betalen belasting aan de NPO, daarna voor hetzelfde produkt voor ontvangst aan CDS en nu voor de derde keer betalen omdat het in een apart pakket wordt gestopt?
 • remco - schiedam -
  04/06/2009 08:59 uur
  en je weet nu, dat ze in een pakket komen. :-(
 • John - Winschoten -
  03/06/2009 11:58 uur
  Dit geeft weer hoop. En ik ben blij met 1080i en 25 frames per second, dat geeft toch een mooie en rustig beeld. ik hoop dat ze in het begin van het najaar gaan starten.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.