Nieuws

Overzicht

04 september 2010

Nederland maakt weer stap in digitalisering televisie

Analoge televisie is langzaam maar zeker aan het uitsterven. Steeds meer Nederlanders kijken naar digitale televisie. Hierdoor komt een definitieve uitschakeling van analoge televisie, dat in Nederland alleen nog via de kabel beschikbaar is, dichterbij.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Telecompaper blijkt dat het aantal digitale televisie-aansluitingen met 3 procent is gestegen tot bijna 63 procent. Dat komt overeen met ruim 5 miljoen aansluitingen. Telecompaper verwacht dat dit jaar dit aantal gaat doorstijgen naar ongeveer 5,4 miljoen. Ziggo is verreweg de grootste digitale televisieaanbieder van Nederland. Ruim 33 procent van de digitale televisiekijkers in Nederland doet dit via Ziggo. Ziggo wordt gevolgd door KPN met een marktaandeel van 21,5 procent op de digitale televisiemarkt. UPC is de derde televisieaanbieder van Nederland geworden. Deze derde positie moet men samen delen met CanalDigitaal. Beiden hebben volgens Telecompaper een marktaandeel van 16,4 procent.

De verdere digitalisering van het Nederlandse televisielandschap is vooral voor de kabelaars belangrijk. In Nederland kan alleen nog maar via de kabel naar analoge televisie worden gekeken. Het analoge televisieaanbod vergt veel capaciteit op de kabelnetwerken van kabelaars. Omdat de uitrol van nieuwe diensten als 3D, HDTV en Video on Demand veel bandbreedte vergt is de nu nog beschikbare bandbreedte op kabelnetwerken niet voldoende. Het inkrimpen van het analoge zenderaanbod en later de definitieve uitschakeling van analoge televisie is in de toekomst nodig om deze nieuwe diensten verder te kunnen uitrollen. Grote kabelaars als Ziggo en UPC zijn hier op dit moment nog huiverig voor omdat een substantieel deel van haar televisieabonnees nog steeds analoog kijkt en analoge televisie naast digitale televisie gebruikt wordt voor het televisie kijken in bijvoorbeeld de slaapkamers.


 

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • b de boer - dalfsum -
  27/12/2010 23:06 uur
  De mediabox van UPC heeft heel vaak storing' elke dag minstens 3x. en dan is het handig als je analoge tv hebt
 • AleXander - Amsterdam -
  10/09/2010 09:40 uur
  De redactie vergeet duidelijk te vermelden dat alle digitale abonnees ook nog analoge abonnee zijn. Ziggo en UPC doen het graag lijken alsof een klant of digitale abonnee is of analoge. Feitelijk is elke digitale abonnee ook nog analoge abonnee. Kortom, het aantal analoge abonnees is nog altijd substantieel groter. Afsluiten van het analoge signaal zal dan ook problemen opleveren, dat betekent dat elke tweede of derde TV in huis geen signaal meer heeft als je niet ook daar een Settop box voor een decoderen van de digtale signalen neer zet.
 • Gerrie - IJsselstein -
  04/09/2010 18:21 uur
  Hier in IJsselstein is Caiway zeer voortvarend. Analoge televisie wordt bij ons al uitgeschakeld op 101010. We hebben hier standaard 14 HD zenders in het basispakket. Caiway zegt dat er volgend jaar nog veel meer bijkomen. Zo kan het djs ook!
 • Weest Waakzaam - Leeuwarden -
  04/09/2010 14:38 uur
  Dat de digitalisering op de kabel zover is achtergebleven bij andere verspreidingswegen is de eigen schuld van de kabelaars. Consumenten willen niet afhankelijk zijn van een settopbox, maar rechtstreeks televisie kijken op hun televisietoestel. Om te komen tot consumentenvriendelijke digitale televisie via de kabel zijn een aantal maatregelen nodig: 1. Kabeltelevisie-exploitanten zullen de versleuteling van het digitale basispakket moeten opheffen zodat de abonnees rechtstreeks en zonder problemen digitale televisie op hun digitale televisietoestel kunnen kijken. Mochten de kabelexploitanten hiertoe niet bereid zijn, dan is een wettelijk verbod op versleuteling van een basispakket met minimaal 50 digitale televisiezenders noodzakelijk. 2. Voor betaaltelevisie zullen de kabeltelevisie-exploitanten een ontsleutelingsmodule moeten leveren die gestoken kan worden in de Common Interface waarmee het overgrote deel van de digitale televisietoestellen is uitgerust. Mochten de exploitanten hiertoe niet bereid zijn, dan is een wettelijke plicht hiertoe noodzakelijk. Afwijkende technieken zoals CI+ kunnen uiteraard niet geaccepteerd worden. Een Europees verbod op CI+ is dringend noodzakelijk ter bescherming van de consumenten. 3. Kabeltelevisie-exploitanten zullen zich moeten herbezinnen op de uitzendnorm. Er zijn veel meer televisietoestellen met DVB-T dan met het door de kabelexploitanten gebruikte DVB-C. Als alternatief zouden de kabelexploitanten bij televisietoestelfabrikanten kunnen aandringen om televisietoestellen standaard uit te rusten met een ontvanger voor DVB-C.
 • Henny (Pro-digitaal) - Eindhoven -
  04/09/2010 12:50 uur
  Mooie cijfers! De kabelaars moeten analoog geheel zo snel mogelijk uitschakelen, of ten minste met een minimaal aanbod analoge tv/radio komen, en anders, als ze zo bang zijn voor die 2e of 3e tv voor op de slaapkamer, een pakket samenstellen, waar die 2e of 3e receiver dan bij in zit, net zoals KPN het op dit moment doet met hun digitale interactieve tv: Digitenne als aanbieidng er bij geleverd, voor gebruik in de slaapkamer o.a , Je zie het wel aan de cijfers van KPN, die doen het best aardig, nou kabelaars, kom op!! Gooi analoog droog!

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  3X BLU-RAY KUNG FU PANDA 3

  Dit keer duikt Po’s lang vermiste vader op en reizen vader en zoon af naar een geheim pandaparadijs. Wanneer de bovennatuurlijke slechterik Kai alle kung fu meesters in China begint uit te dagen, moet Po een dorp vol vrolijke, klunzige panda’s tot een ultiem team trainen. Totaal TV mag de Blu-ray drie keer weggeven.