1. Interviews

    Barry Atsma

    Down voor dummies

    17 juli
    Barry Atsma

    Drie meiden met het syndroom van Down worden in Down voor dummies gevolgd en geïnterviewd door Barry Atsma. Een realitysoap met een diepere laag.

    Je hebt een broer met Down. Hoe heeft dat het programma beïnvloed?
    "Hij is voor mij de belangrijkste reden om dit BNN-programma te maken. Het is een ode aan Downers en tegelijkertijd geeft het een beeld van hun leven en alle zaken waar ze mee te maken krijgen. Ze worstelen vaak met zelfstandigheid: ze willen dingen zelf doen, bijvoorbeeld alleen reizen, maar dat kan soms niet en dat kan heel frustrerend zijn.”

    Wat wil je de kijker meegeven?
    "Downers zijn heel direct en stellen soms hele wezenlijke vragen. Laatst kreeg ik de vraag waarom ik acteur ben en waarom dat zo nodig op een podium moet. Dat kan toch ook gewoon thuis, daar kun je toch ook gewoon acteren? Zulke vragen leveren onverwachte openhartige momenten op.”

    Je hebt drie meiden met Down gevolgd. Wie zijn ze?
    "Lize heeft Down en is vrij intelligent, dus die redt zich aardig. Sara zit er een beetje tussenin. Ze heeft een baan: ze strijkt voor mensen. Britt probeert grip op haar leven te krijgen, maar dat lukt helaas niet altijd.”

    Wat heeft jou tijdens de opnames het meest verbaasd?
    "In Denemarken is nu een test waarmee je al vroeg tijdens een zwangerschap kunt zien of de baby het syndroom van Down heeft. Daardoor worden er minder mensen met Down geboren. Die test is ook in Nederland in opmars. De broer van Britt krijgt een kind en hij en zijn vrouw hebben die test gedaan. Dat vond ik heel heftig."

    Hoe sta jij tegenover die test?
    "Heel dubbel. Downers hebben veel zorg nodig, dat is erg pittig. Maar je mist ook een heleboel als je besluit om de zwangerschap te stoppen. Onder de streep zou ik de test tóch laten uitvoeren.”

    Je presenteert voor het eerst een programma, hoe bevalt die rol?
    "Ik ben een verhalenverteller, of dat nou op het toneel is of voor de camera. Daarnaast weet ik natuurlijk heel veel van het onderwerp af. Ik hoefde dus niet de presentator te spelen, ik ben gewoon Barry.”

    Naar welke tv-programma’s kijk je zelf?
    "Veel voetbal en documentaires van Frans Bromet. Je ziet met hoeveel passie hij die maakt. Hij laat op een mooie manier mensen in al hun kwetsbaarheid zien.”

    Lees hier het interview met Barry over Van Gogh: een huis voor Vincent

  1. TV-TIP 3 op reis

    3 op reis
    NPO 3 om 19:50 uur
    Evi reist verder door Denemarken en bezoekt de imposante krijtrotsen van het eiland Møn. Chris reist rond door het westen van de USA en bezoekt Denver.

    Doe mee en win!

    • *

      5X DVD GIRLS S5

      Girls geeft een ongepolijste blik op het leven van een bont gezelschap vrouwelijke twintigers in New York. Van talloze vernederingen tot zeldzame overwinningen: de vrouwen weten nog altijd niet wat ze willen - van de mannen, van elkaar, of van zichzelf. Totaal TV mag het vijfde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

    TV-TIP Planet Earth II

    Planet Earth II
    NPO 1 om 20:20 uur
    We bezoeken de woestijnen van de wereld, een landschap van uitersten waar het leven zwaar op de proef wordt gesteld.

    Zappen.blog.nl