1. Interviews

  Jaap Jongbloed

  Ik gun geluk

  Jaap Jongbloed - ambassadeur van het Liliane Fonds - ging met Nederlandse ouders op reis naar gezinnen met een gehandicapt kind op de Filipijnen.
  21 september
  Jaap Jongbloed

  Waarom koos jij voor het Liliane Fonds?

  “In 1981 werd ik als jongste verslaggever bij een actualiteitenrubriek van de TROS naar Liliane Brekelmans gestuurd. Zij heeft zelf polio gehad en had het mooie plan om een fonds op te richten voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Ik was zo gegrepen door haar verhaal dat ik besloot haar te steunen. Mijn hart ligt bij kinderen, zij zijn machtelozer dan volwassenen.”

   

  Je ging met Nederlandse ouders naar het buitenland?

  “We weten dat Nederlandse ouders met een gehandicapt kind grote zorgen hebben. Maar hoe is dat in een ontwikkelingsland? Moeder Froukje en het ouderpaar Evert-Jan en Karin draaiden ieder een week mee in een Filipijns gezin met een kind met een handicap. Wat blijkt? Ook zij delen de zorgen en het verdriet en voeren dezelfde strijd om hun kind een fijn leven te geven.”

   

  Zijn er ook verschillen?

  “Ja natuurlijk! Nederlandse ouders hebben meer geld en middelen tot hun beschikking. Zo konden de Filipijnse ouders bijvoorbeeld geen extra sondevoeding voor hun kind krijgen. Dat is héél frustrerend om te zien. Maar over het algemeen snapten de Nederlandse ouders heel goed wat de Filipijnse vaders en moeders doormaken, ondanks de cultuurverschillen en het taalprobleem.”

   

  Hoe konden zij de Filipijnse ouders helpen?

  “Letterlijk door de handen uit de mouwen te steken. Zo timmerde vader Evert een stoel voor de zoon van ‘zijn’ Filipijnse gezin. Deze jongen heeft een zware hersenbeschadiging en kan niet goed zitten omdat hij heel zwakke spieren heeft. In deze speciale stoel met allerlei steuntjes, lukt hem dat wel.”

   

  Hoe reageerden de Filipijnse ouders daarop?

  “Het moment dat hij klaar was met de stoel, was heel emotioneel. De Filipijnse ouders waren zó blij! Evert is heel handig, dus voor hem was het eigenlijk heel simpel om die stoel te maken. Een schoolvoorbeeld van hoe iets relatief eenvoudigs mensen zo enorm kan helpen.”

   

  Volgt er trouwens nog een nieuwe reeks van Het mooiste meisje van de klas?

  “Jazeker. We hebben net besloten zes nieuwe afleveringen te gaan maken. We zijn deze week met de productie begonnen en hebben inmiddels uit alle aanmeldingen twaalf ‘meisjes’ geselecteerd. Daar moet dus nog de helft van afvallen. De nieuwe serie is begin volgend jaar te zien.”

   

  Wat kijk jij zelf op tv?

  “Eigenlijk vooral talkshows. Ik heb deze zomer veel naar Eva Jinek gekeken en volg nu Jeroen Pauw weer. Verder zie ik bijna iedere dag DWDD en kijk ik graag naar sport."

  Lees hier het interview met Jaap over De nationale misdaadmeter
  Lees hier het interview met Jaap over Fatale fouten

  Lees hier het interview met Jaap over Vermist

  Lees hier het interview met Jaap over Het mooiste meisje van de klas

 1. TV-TIP 8 Mile

  8 Mile
  SBS9 om 20:30 uur
  Rapper Eminem omringde zich voor deze film met door de wol geverfde acteurs als Kim Basinger, die zijn altijd dronken moeder speelt. Daarbij blijft hij dicht bij zijn eigen achtergrond. In 8 Mile kroop hij in de huid van een woonwagenbewoner met slechts éen passie: rappen. Het is een prestatie dat Eminem zo goed is in zijn debuut.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTJES JUMANJI: WELCOME TO THE JUNGLE

   In Jumanji: Welcome to the Jungle zijn de rollen letterlijk omgekeerd wanneer vier tieners de wereld van het spel Jumanji binnengesleurd worden. Ze veranderen in de game-personages die ze zelf kozen, gespeeld door Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes plus een t-shirt van deze familiefilm weggeven.

  TV-TIP The Santa Clause

  The Santa Clause
  Veronica om 20:35 uur
  Zelfs Tim Allen-haters zullen moeten glimlachen om zijn capriolen in deze aardige kerstfilm. Als de kerstman door Allens schuld van het dak lazert, is hij verplicht diens werk voort te zetten. Alsof het niet erger kon, verliest hij daardoor ook het recht zijn zoontje te zien. Uiteindelijk komt alles goed in deze bij vlagen hilarische familiefilm.