1. Interviews

  Jaap Jongbloed

  Ik gun geluk

  Jaap Jongbloed - ambassadeur van het Liliane Fonds - ging met Nederlandse ouders op reis naar gezinnen met een gehandicapt kind op de Filipijnen.
  21 september
  Jaap Jongbloed

  Waarom koos jij voor het Liliane Fonds?

  “In 1981 werd ik als jongste verslaggever bij een actualiteitenrubriek van de TROS naar Liliane Brekelmans gestuurd. Zij heeft zelf polio gehad en had het mooie plan om een fonds op te richten voor gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden. Ik was zo gegrepen door haar verhaal dat ik besloot haar te steunen. Mijn hart ligt bij kinderen, zij zijn machtelozer dan volwassenen.”

   

  Je ging met Nederlandse ouders naar het buitenland?

  “We weten dat Nederlandse ouders met een gehandicapt kind grote zorgen hebben. Maar hoe is dat in een ontwikkelingsland? Moeder Froukje en het ouderpaar Evert-Jan en Karin draaiden ieder een week mee in een Filipijns gezin met een kind met een handicap. Wat blijkt? Ook zij delen de zorgen en het verdriet en voeren dezelfde strijd om hun kind een fijn leven te geven.”

   

  Zijn er ook verschillen?

  “Ja natuurlijk! Nederlandse ouders hebben meer geld en middelen tot hun beschikking. Zo konden de Filipijnse ouders bijvoorbeeld geen extra sondevoeding voor hun kind krijgen. Dat is héél frustrerend om te zien. Maar over het algemeen snapten de Nederlandse ouders heel goed wat de Filipijnse vaders en moeders doormaken, ondanks de cultuurverschillen en het taalprobleem.”

   

  Hoe konden zij de Filipijnse ouders helpen?

  “Letterlijk door de handen uit de mouwen te steken. Zo timmerde vader Evert een stoel voor de zoon van ‘zijn’ Filipijnse gezin. Deze jongen heeft een zware hersenbeschadiging en kan niet goed zitten omdat hij heel zwakke spieren heeft. In deze speciale stoel met allerlei steuntjes, lukt hem dat wel.”

   

  Hoe reageerden de Filipijnse ouders daarop?

  “Het moment dat hij klaar was met de stoel, was heel emotioneel. De Filipijnse ouders waren zó blij! Evert is heel handig, dus voor hem was het eigenlijk heel simpel om die stoel te maken. Een schoolvoorbeeld van hoe iets relatief eenvoudigs mensen zo enorm kan helpen.”

   

  Volgt er trouwens nog een nieuwe reeks van Het mooiste meisje van de klas?

  “Jazeker. We hebben net besloten zes nieuwe afleveringen te gaan maken. We zijn deze week met de productie begonnen en hebben inmiddels uit alle aanmeldingen twaalf ‘meisjes’ geselecteerd. Daar moet dus nog de helft van afvallen. De nieuwe serie is begin volgend jaar te zien.”

   

  Wat kijk jij zelf op tv?

  “Eigenlijk vooral talkshows. Ik heb deze zomer veel naar Eva Jinek gekeken en volg nu Jeroen Pauw weer. Verder zie ik bijna iedere dag DWDD en kijk ik graag naar sport."

  Lees hier het interview met Jaap over De nationale misdaadmeter
  Lees hier het interview met Jaap over Fatale fouten

  Lees hier het interview met Jaap over Vermist

  Lees hier het interview met Jaap over Het mooiste meisje van de klas

 1. TV-TIP UEFA Europa League

  UEFA Europa League
  RTL 7 om 19:00 uur
  Europese topclubs nemen het tegen elkaar op in de UEFA Europa League. Het is het sterkste clubtoernooi van Europa na de Champions League en een garantie op memorabele wedstrijden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET BLADE RUNNER 2049

   In Blade Runner 2049 ontdekt een nieuwe ‘blade runner’, politieagent K, een lang verborgen geheim dat chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige blade runner Rick Deckard. Totaal TV geeft vijf keer een VIP-pakket weg, met daarin een t-shirt en twee bioscoopkaarten.

  TV-TIP Keuringsdienst van Waarde

  Keuringsdienst van Waarde
  NPO 3 om 20:25 uur
  In dit programma staat centraal wat fabrikanten ons als consumenten vertellen. Klopt het wat ze claimen en wat ze ons in reclames verkopen?