1. Interviews

  Jan Lammers

  24 Uur van Le Mans

  Race-veteraan Jan Lammers verschijnt voor de 23ste keer aan de start van de 24 Uur van Le Mans. Ooit ziet hij Max Verstappen hetzelfde doen.
  01 juni
  Jan Lammers

  Zijn F1-coureurs automatisch ook goede Le Mans-rijders?

  “Niet noodzakelijk. Sommigen zijn net prinsessen op de erwt. Als er maar iets niet goed zit, kunnen ze er heel lang over doorpiepen. En zo’n uitputtingsslag moet toch uit jezelf komen. Je moet die geestdrift en toewijding er wel voor hebben.”

   

  Als je aan de start verschijnt, ben je 61 jaar: hoe doe je dat fysiek?

  “Dit is natuurlijk mijn levenslange passie. En ik heb onlangs het plezier met dit team van Jumbo-baas Frits van Eerd helemaal hervonden. Daarnaast ben ik fit geboren, dat zit bij mijn familie in de genen. Uiteraard heb ik er ook altijd hard voor getraind. Al sinds mijn vijftiende doe ik aan krachttraining en karate. Ook heb ik veel marathons gelopen, onder meer die van New York. Maar Le Mans is zo speciaal, dat die fitheid vanzelf komt als ik op de baan ben.”

   

  Wat maakt Le Mans dan zo bijzonder?

  “Het bestaat al sinds 1923, het is dus een klassieker, net als de Grand Prix van Monaco. Maar ook het publiek is cruciaal. De eersten komen al op de woensdag en donderdag om de avondtrainingen mee te maken. Sommigen nemen ook een slokje mee en blijven, zo goed en zo kwaad als dat gaat, een etmaal wakker. Die zijn dus – net als wij – na afloop van het evenement gesloopt. Joh, eigenlijk is het publiek net zo hard deelnemer aan Le Mans als wij.”

   

  In 1988 won je Le Mans. Hoe was die ervaring?

  “Nou, dat gebeurde zonder dat iemand in Nederland er erg in had, omdat Oranje ook net het EK voetbal had gewonnen. Maar het plezier was er niet minder om. Ik reed voor Jaguar, dus in Engeland waren ze wel dolblij. Ik heb de hele Royal Family mogen ontmoeten. Sowieso worden racewedstrijden nu beter in beeld gebracht, met bijvoorbeeld superslomo’s, waardoor er meer aandacht is.”

   

  Zou Max Verstappen over twintig jaar geschikt zijn?

  “Hem zie ik het zeker doen. Vooral omdat hij ook die fitheid heeft. Hij sport ook veel. Dat is belangrijk later in je carrière. Bovendien, omdat hij het nu zo fantastisch doet in de F1 en hij straks nog succesvoller wordt, hoeft hij later op Le Mans niets te bewijzen. Dan kan hij dus voor zijn eigen of andermans plezier meedoen, al blijft Max zeer competitief en gaat hij graag de uitdaging aan.”

   

  Hoe schat jij de kansen van je team dit jaar in?

  “We gaan het maximale uit ons potentieel halen, maar goed, ik ben dan 61 en Frits, die ook meerijdt, is 50. Onze auto wordt overigens gemaakt door de fabrikant die ook de winnende Porsche van vorig jaar samenstelde. Al is het voor ons wel de allereerste keer dat wij met zo’n type racewagen rijden. Dus binnen die limieten en gegevens, zullen wij op Le Mans flink moeten aanpakken.”

   

  En dan doen je in 2018 weer mee?

  “Hopelijk wel. Dat wordt dan mijn 24ste 24 Uur van Le Mans. Goed, het is een beetje gimmick natuurlijk, maar het is wel gemakkelijk te onthouden!”

 1. TV-TIP Pulp Fiction

  Pulp Fiction
  Net5 om 20:00 uur
  De hooggespannen verwachtingen na zijn energieke debuut Reservoir Dogs loste autodidact Quentin Tarantino op grootse wijze in met Pulp Fiction. De dialogen zijn wederom briljant, de regie is een hommage aan tal van misdaadfilms uit de jaren ’70 en de muziek klinkt lekker groovy.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY GEOSTORM

   Nadat een serie van ongekende natuurrampen de planeet heeft bedreigd, formeren wereldleiders een gecompliceerd netwerk van satellieten om het wereldwijde klimaat te controleren. Maar het systeem dat de aarde zou moeten beschermen, wil plotseling alles en iedereen wegvagen. Totaal TV mag deze ultieme strijd tussen mens en natuur vijf keer op Blu-ray weggeven.

  TV-TIP Door het hart van China

  Door het hart van China
  NPO 2 om 20:15 uur
  In Shenzhen draait een doodenge pilot van het ?sociaal kredietsysteem? dat in 2020 in heel China wordt ingevoerd. De overheid kan daarbij elke handeling van burgers monitoren. Gedraag je je naar overheids­normen, dan krijg je punten. Maar negeer je een stoplicht of bezoek je de verkeerde internetsite, dan krijg je op de broek.