1. Interviews

  Jan Lammers

  24 Uur van Le Mans

  Race-veteraan Jan Lammers verschijnt voor de 23ste keer aan de start van de 24 Uur van Le Mans. Ooit ziet hij Max Verstappen hetzelfde doen.
  01 juni
  Jan Lammers

  Zijn F1-coureurs automatisch ook goede Le Mans-rijders?

  “Niet noodzakelijk. Sommigen zijn net prinsessen op de erwt. Als er maar iets niet goed zit, kunnen ze er heel lang over doorpiepen. En zo’n uitputtingsslag moet toch uit jezelf komen. Je moet die geestdrift en toewijding er wel voor hebben.”

   

  Als je aan de start verschijnt, ben je 61 jaar: hoe doe je dat fysiek?

  “Dit is natuurlijk mijn levenslange passie. En ik heb onlangs het plezier met dit team van Jumbo-baas Frits van Eerd helemaal hervonden. Daarnaast ben ik fit geboren, dat zit bij mijn familie in de genen. Uiteraard heb ik er ook altijd hard voor getraind. Al sinds mijn vijftiende doe ik aan krachttraining en karate. Ook heb ik veel marathons gelopen, onder meer die van New York. Maar Le Mans is zo speciaal, dat die fitheid vanzelf komt als ik op de baan ben.”

   

  Wat maakt Le Mans dan zo bijzonder?

  “Het bestaat al sinds 1923, het is dus een klassieker, net als de Grand Prix van Monaco. Maar ook het publiek is cruciaal. De eersten komen al op de woensdag en donderdag om de avondtrainingen mee te maken. Sommigen nemen ook een slokje mee en blijven, zo goed en zo kwaad als dat gaat, een etmaal wakker. Die zijn dus – net als wij – na afloop van het evenement gesloopt. Joh, eigenlijk is het publiek net zo hard deelnemer aan Le Mans als wij.”

   

  In 1988 won je Le Mans. Hoe was die ervaring?

  “Nou, dat gebeurde zonder dat iemand in Nederland er erg in had, omdat Oranje ook net het EK voetbal had gewonnen. Maar het plezier was er niet minder om. Ik reed voor Jaguar, dus in Engeland waren ze wel dolblij. Ik heb de hele Royal Family mogen ontmoeten. Sowieso worden racewedstrijden nu beter in beeld gebracht, met bijvoorbeeld superslomo’s, waardoor er meer aandacht is.”

   

  Zou Max Verstappen over twintig jaar geschikt zijn?

  “Hem zie ik het zeker doen. Vooral omdat hij ook die fitheid heeft. Hij sport ook veel. Dat is belangrijk later in je carrière. Bovendien, omdat hij het nu zo fantastisch doet in de F1 en hij straks nog succesvoller wordt, hoeft hij later op Le Mans niets te bewijzen. Dan kan hij dus voor zijn eigen of andermans plezier meedoen, al blijft Max zeer competitief en gaat hij graag de uitdaging aan.”

   

  Hoe schat jij de kansen van je team dit jaar in?

  “We gaan het maximale uit ons potentieel halen, maar goed, ik ben dan 61 en Frits, die ook meerijdt, is 50. Onze auto wordt overigens gemaakt door de fabrikant die ook de winnende Porsche van vorig jaar samenstelde. Al is het voor ons wel de allereerste keer dat wij met zo’n type racewagen rijden. Dus binnen die limieten en gegevens, zullen wij op Le Mans flink moeten aanpakken.”

   

  En dan doen je in 2018 weer mee?

  “Hopelijk wel. Dat wordt dan mijn 24ste 24 Uur van Le Mans. Goed, het is een beetje gimmick natuurlijk, maar het is wel gemakkelijk te onthouden!”

 1. TV-TIP The Avengers

  The Avengers
  Veronica om 20:30 uur
  The Avengers zijn een buitengewoon team van superhelden. Wanneer een onverwachte vijand opduikt die een bedreiging vormt voor de wereldwijde veiligheid heeft Nick Fury (Samuel L. Jackson), directeur van de internationale vredesmacht S.H.I.E.L.D., een team nodig om de wereld te redden van de ondergang. Dit team bestaat uit Iron Man (Robert Downey Jr.), Incredible Hulk (Mark Ruffalo), Black Widow (Scarlett Johansson), Thor (Chris Hemsworth), Hawkeye (Jeremy Renner) en Captain America (Chris Evans).

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD TOP OF THE LAKE: CHINA GIRL

   Lumière brengt Top of the Lake: China Girl, het tweede seizoen met Elisabeth Moss en Nicole Kidman in de hoofdrollen. Detective Robin Griffin keert naar huis, maar al snel verdwijnt de rust in Sidney wanneer het lichaam van een meisje aanspoelt. Totaal TV mag vijf keer de dvd van deze misdaadserie weggeven.

  TV-TIP Moordwijven

  Moordwijven
  RTL 8 om 20:30 uur
  Totdat Kitty vermoedt dat haar echtgenoot vreemd gaat. Omdat ze van de alimentatie alleen uiteraard niet rond kan komen, besluit ze samen met haar vriendinnen dat er maar één oplossing is: ze moeten hem uit te weg ruimen. De hautaine dames dalen af naar de Amsterdamse wallen om daar een huurmoordenaar te zoeken die dit klusje kan klaren. Wat een gemakkelijke klus had moeten zijn, blijkt toch meer voeten in aarde te hebben dan de dames hadden verwacht.