1. Interviews

  Laura Main

  Call the Midwife

  De succesvolle Britse serie Call the Midwife - over een groep vroedvrouwen in het Londense East End in de jaren vijftig en zestig - beleeft alweer haar zevende seizoen. Acteurs Stephen McGann en Laura Main vertellen exclusief hoe het verdergaat!
  11 januari
  Laura Main

  Met tien miljoen kijkers alleen al in het Verenigd Koninkrijk kan het niet anders dat Call the Midwife nog wel even doorgaat. Tijdens de perspresentatie in Londen hakt de eerste aflevering van het zevende seizoen er behoorlijk in, waarbij het voornamelijk Britse journaille het niet drooghoudt. Het nieuwe seizoen belooft dus veel drama, maar ook een inkijk in de opkomende consumptiemaatschappij van de jaren zestig. Het oude Londense East End is in 1963 aan het verdwijnen. De krottenwijken maken plaats voor grote nieuwe flatgebouwen. Ondertussen heeft Engeland te maken met één van de koudste winters ooit, bekend als the big freeze. Maar alles draait in Call the Midwife nog steeds om de baarmoeder. 

   

  MODERNE APPARATEN

  Voor Shelagh Turner (Laura Main) en haar man Dr. Turner (Stephen McGann) geldt dat helemaal. Het stel heeft net baby Teddy gekregen. “Ze moeten nu samen als grotere familie de boel weten te regelen”, vertelt Main. “Ook wil Shelagh blijven werken als zuster, dus besluiten ze een au-pair aan te nemen. Dat is wel vooruitstrevend voor die tijd.” McGann zegt dat het stel inmiddels in een typisch jaren zestig-middenklassekoppel is veranderd. “We zijn verhuisd en er komen moderne dingen in huis, zoals een koffiezet-apparaat. Apparaten die tegenwoordig vanzelfsprekend zijn, maar toen symbool stonden voor de opkomst van de welvaart.” De rol van Dr. Turner is op het lijf van Stephen McGann geschreven. Hij speelt het zo realistisch dat hem ook in het dagelijks leven weleens om medische hulp wordt gevraagd. “Ik weet er alleen echt niks van. Nee, ook niet van de kleinste kwaaltjes. Ik vind het zelf eerlijk gezegd al moeilijk om naar chirurgische ingrepen te kijken. Met name als het heel bloederig is.”

   

  VROUWENISSUES

  Call the Midwife is een internationaal succes. Het betekent ook dat een controversieel onderwerp als abortus verschillend wordt ontvangen, zegt McGann. “Iedereen haalt er andere dingen uit. Maar we benaderen alle onderwerpen vanuit een bepaalde tijd en plaats: het is Engeland in de jaren vijftig en zestig. We laten zien wat er gebeurde in die tijd toen het illegaal was en er geen medische procedure bestond. Jennifer Worth, vroedvrouw en de schrijfster van het originele boek Call The Midwife zag abortus als een medische procedure en niet als moreel issue.” Main vindt het goed dat de serie verschillende vrouwenissues behandelt. “Door alle vrouwelijke ervaringen op een grote schaal te laten zien, gaan mensen erover praten. Neem een miskraam, of die oudere vrouw met een verzakte baarmoeder: daar zweeg men vroeger over, maar nu ook soms nog. Misschien dat sommigen niet eens weten dat bepaalde vrouwen-aandoeningen bestaan. Daarom ben ik er trots op dat we deze onderwerpen belichten.”

   

  BABY’S

  Omdat de baarmoeder centraal staat in Call the Midwife heeft de serie veel baby’s nodig. Volgens McGann het mooiste dat er is. Hij zegt dat er tijdens de opnames veel ervaren mensen rondlopen die goed voor de kinderen zorgen. “De jongste die we op de set hadden, was maar tien dagen oud. Het maakt je als mens nederig. De baby’s zijn in feite de sterren van de serie. Ze bepalen ook altijd hoe de opnames verlopen.” Lachend: “Dus als jij zelf helemaal klaar bent voor de opnames, maar de baby niet, dan gaat het gewoon even niet door.”

 1. TV-TIP Batman Begins

  Batman Begins
  SBS9 om 20:30 uur
  Het is de eerste keer in de Batman-filmgeschiedenis dat zijn alter ego, Bruce Wayne (Christian Bale), interessanter is dan de vleermuisman zelf. Na de moord op zijn ouders gaat Bale in z’n eentje de strijd aan tegen de criminaliteit in Gotham City. De psychologie, humor en actie zijn perfect gedoseerd.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY GEOSTORM

   Nadat een serie van ongekende natuurrampen de planeet heeft bedreigd, formeren wereldleiders een gecompliceerd netwerk van satellieten om het wereldwijde klimaat te controleren. Maar het systeem dat de aarde zou moeten beschermen, wil plotseling alles en iedereen wegvagen. Totaal TV mag deze ultieme strijd tussen mens en natuur vijf keer op Blu-ray weggeven.

  TV-TIP The Voice Kids

  The Voice Kids
  RTL 4 om 20:31 uur
  Terwijl de overwinningstranen van Jim nog niet koud zijn opgedroogd, staan er alweer tientallen miniatuurzangertjes te trappelen om te laten zien en horen dat talent niets, maar dan ook niets met leeftijd te maken heeft. Dit seizoen krijgen Marco, Ilse en Ali concurrentie van een nieuwe coach: Douwe Bob.