1. Interviews

  Lies Visschedijk

  Soof Een nieuw begin

  Lies Visschedijk (43) speelt in Soof de rol van haar leven. Eerst was er een film, toen nóg een film, en nu een televisieserie. Nederland krijgt geen genoeg van Soof, en Visschedijk zelf ook niet.
  03 november
  Lies Visschedijk

  Herinner je je nog dat Soof voor het eerst in je leven kwam?

  “Kan ik me niks van herinneren, hahahaha. Ja, natuurlijk wel! Tjitske Reidinga belde: ‘Ik ben ergens voor gevraagd, ik heb gezegd dat ik dat niet moet doen, maar dat jíj dat moet doen! Want dat bén jij een beetje.’”

   

  Zij heeft jou gecast?

  “Nou ja, dat is natuurlijk gebeurd door Antoinette Beumer, die de eerste film heeft geregisseerd. Maar Tjitske had een heel sterk idee dat ík die rol moest spelen. Ze vond dat Soof op mij leek. Toen ik het scenario eenmaal gelezen had, dacht ik het zelf ook! De aanzet van het scenario is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman, het gaat veel over koken, Soof is een flapuit met altijd veel gedoe om zich heen, kinderen en onhandigheid. Ja, dacht ik toen, ze zijn eigenlijk gewoon gek als ze mij niet nemen voor die rol. Heb ik verder eigenlijk nog nooit gehad in mijn leven.”

   

  Mensen omarmden die film en het karakter onmiddellijk. Hoe was dat?

  “Ja, dat gebeurde echt hè? Hoe dat was… Ik heb daar eigenlijk helemaal niet over nagedacht. Ik zag die film als een leuk ding, het was gelukt en iedereen was er blij mee. Het is zo stom: sommige dingen gaan nou eenmaal vrij gemakkelijk. Op andere dingen zit je te zwoegen en te ploeteren, dat vind je bijzonder en je werkt er heel hard aan, en dan komt het vervolgens niet echt van de grond. Andere dingen schud je als vanzelf uit je mouw en worden vervolgens totaal omarmd.”

   

  En ‘t maken van Soof gaat als vanzelf?

  “Die rol past bij mij. Maar het regisseren en monteren van Soof is een enorme klus. Het ingewikkelde van dit genre is dat het allemaal heel achteloos lijkt, maar eigenlijk vreselijk ingewikkeld is om te maken. Niet zo gek dat de meeste romantische komedies gewoon slecht zijn. Moeten we eerlijk in zijn, dat ís gewoon zo. Om er eentje te maken die echt goed lukt, dat kost verdomd veel moeite.”

   

  Had je bij Soof ook al vrij snel het idee: hier gaan we nog een hele tijd mee door?

  “Eigenlijk wel, ja. Maar zowel bij het tweede deel van de film als bij de tv-serie dacht ik: ‘Hallo, dat wordt nog een hele klus, want het moet wel goed zijn.’ Anders wordt het namelijk een treurige exercitie, als je steeds nieuwe delen gaat maken die alsmaar slechter worden.”

   

  Wat gebeurt er zoal in de tv-serie?

  “Ik had niet gedacht dat het zich zó goed voor tv zou lenen. Soof woont in een mooi huis, ze heeft een restaurant in de schuur, de kinderen worden steeds bijdehanter en groter. Op een gegeven moment staat die ex weer voor de deur: in zijn eigen huis zit een schimmel of een zwam, in ieder geval zijn er allerlei vochtproblemen, en hij trekt bij haar in op zolder. Dat is zo’n ontzettend leuk gegeven; hij krijgt een vriendin, het wordt ontzettend pijnlijk. En Soof wil natuurlijk dat het één grote, gezellige familie rondom een gehaktbal is, maar dat gáát gewoon niet - zij haat die vrouw natuurlijk. Het is heel veel gedoe. Ik vind dat ontzettend leuk.”

   

  Is het einde van Soof ooit in zicht?

  “Als ze geliefd blijft, als het leuk blijft, als er ontwikkelingen blijven komen, dan hoef ik nog helemaal geen afscheid van haar te nemen hoor. Soof uit de eerste film is duidelijk jonger en dommer dan Soof uit de tv-serie. Ze gaat dus vooruit! Zolang ze ouder, wijzer en dikker mag worden, wil ik haar graag spelen.”

 1. TV-TIP Vier handen op één buik

  Vier handen op één buik
  NPO 3 om 20:25 uur
  Tanja is negentien en onverwachts (...) zwanger van haar tien jaar oudere vriend. Het stel heeft last van chronisch uitstelgedrag, waardoor ze aan het eind van hun geld telkens een stukje maand overhouden. Vriendin-van-de-show Patty Brard probeert het jonge stel een zetje in de goede richting te geven.

  Doe mee en win!

  • *

   1x Philips Blender + old scool milkshakeglas

   Travel Channel zendt vanaf 27 januari Man V. Food uit, waarin acteur, foodie en veteraan uit de restaurantindustrie Casey Webb uitdagingen aangaat. Zoals de Belt Buster Challenge, waarvoor hij in slechts 20 minuten een hamburger van 1 kg, 1,4 kg nachos, aardappelkroketjes en een milkshake van 340 ml moet wegwerken. Totaal TV mag een Philips Blender + old scool milkshakeglas weggeven.

  TV-TIP The Maze Runner

  The Maze Runner
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep jongens wordt in een ommuurd stukje natuur gedumpt en moet zich zelf zien te redden. O, en achter die hoge muren zit een doolhof. En d jongens lijden aan geheugenverlies. Gelukkig laat hoofdpersoon Thomas zich daardoor niet uit het veld slaan en krijgen we een behoorlijk spannende film voorgeschoteld.