1. Interviews

  Linda de Mol

  Familie Kruys

  13 maart
  Linda de Mol

  Linda de Mol is goed in het bedenken van succesvolle tv-series. Divorce en Gooische Vrouwen zijn regelrechte hits. En nu komt er Familie Kruys, een serie over de artistieke Bette.

  Linda de Mol speelt zélf de hoofdrol in Familie Kruys: Bette komt uit een artistiek milieu, haar geliefde broer is acteur, zelf is ze styliste. Ze kleedt de sterren, die week in, week uit zelf ook langskomen en als zichzelf meespelen in de serie. "Ik verzin graag series over onderwerpen waar ik echt veel vanaf weet”, vertelt Linda de Mol. "Gooische vrouwen ging over ’t Gooi, en ik kan precies vertellen wat er nou precies Gooisch is en wat niet. Toen ik zelf ging scheiden liep Jan en alleman tegen me leeg over hoe hun scheidingen allemaal waren gegaan, dat was de basis van Divorce. Familie Kruys gaat over het gezinsleven van nu.” Linda de Mol begint aan een uitgebreide opsomming van relatievormen die tegenwoordig heel normaal zijn: mannen die een vriendin hebben die jonger is dan hun dochter, vrouwen gaan op vakantie en komen terug met iemand uit een totaal andere cultuur, homo’s en lesbiennes trouwen met elkaar, je gaat scheiden, opnieuw trouwen, krijgt nieuwe schoonouders. Allemaal onderdeel van de moderne patchworkfamilies, en daar gaat de nieuwe serie over. Alle series die ze verzon, hebben een ander thema, maar er is ook een rode draad. "In alles wat ik maak, komt de clash van verschillende milieus terug. Zelf kom ik uit een eenvoudige familie, maar ik zat op een heel bekakte school in ‘t Gooi. Altijd voelde ik het verschil tussen het oude geld en het nieuwe geld, dat vond ik als tiener al fascinerend. Zelf kan ik in elk milieu terecht. Ook in deze serie komt die clash terug, omdat Bette in de artistieke scene zit, maar verliefd is op haar aannemer.”

  Behoorlijk heftig
  Veel mensen denken dat Familie Kruys volledig is gebaseerd op Modern Family, de succesvolle comedyserie. Dat is het niet, al was het een serie waar Linda de Mol met veel plezier naar keek. Pure comedy wordt Familie Kruys ook niet, het programma heeft ook een melancholisch tintje. Linda de Mol is inmiddels vijftig, bijna eenenvijftig, en die leeftijd zorgt voor een andere kijk op het leven. "Bij veel mensen van mijn leeftijd bespeur ik toch een bepaalde eenzaamheid. Zeker als je boven de veertig bent, de kinderen zijn er niet gekomen en je hebt je grote liefde niet gevonden, is dat als vrouw best een pittige gewaarwording. Waar doe je het dan eigenlijk voor? Ik heb het geluk dat ik twee kinderen heb gekregen, maar voor vriendinnen die dat niet hebben, is dat best een issue op die leeftijd. Daar moet je wel mee dealen.” En je komt op een wonderlijke manier tussen je ouders en je kinderen in te zitten. De kinderen zijn nog niet het huis uit, je ouders worden hulpbehoevend. En dus zorg je voor allebei. John de Mol sr., de vader van Linda, overleed anderhalf jaar geleden, hun moeder heeft alzheimer. "Dat is behoorlijk heftig.”

  Privéleven

  En toch heeft het ook voordelen om een bepaalde leeftijd te bereiken. Zo weet je steeds beter wat je wél en wat je zeker niet wilt in het leven. Linda legt uit: "In de periode dat ik succesvol was in Duitsland, een jaar of negen heeft dat geduurd, werd ik echt gelééfd. Dat vond ik eigenlijk heel onprettig, dus ik heb ervoor gezorgd dat het daarna nooit meer zo gegaan is. Ik plofte na een lange werkdag om elf uur doodmoe in bed: de hele week, maandenlang. Het was zo druk, dat ik me er eigenlijk bar weinig meer van kan herinneren, ik heb het niet bewust beleefd. Braaf deed ik mijn huiswerk en draafde ik op, maar nu, met deze serie, ben ik echt blij en trots dat ‘ie af is en verheug ik me er daadwerkelijk op om ‘m aan de wereld te laten zien.” Ze zorgt ervoor dat ze haar werk en privéleven in balans houdt. "Ik vind het leuk wat ik doe en ik probeer echt wel in de gaten te houden dat ik voldoende op vakantie kan, dat ik genoeg tijd voor m’n kinderen heb. Gaat prima, want die twee gaan als een trein. En ik probeer echt om zes uur ’s avonds de computer uit te gooien en dan ga ik gewoon koken en zit ik met de kinderen aan tafel, gaan we het 8 uur journaal kijken en zit ik met m’n vriendinnen te appen. Mensen hebben misschien het beeld van mij dat ik geen privéleven heb, maar dat klopt niet.”

  En nu is er de nieuwe serie. Dat moet een eitje zijn voor Linda de Mol, daar zal ze toch niet nog gespannen over zijn? "Jawel! Het moment dat het de buis op gaat, is doodeng. Echt. Geloven mensen niet, die zeggen: ‘Het gaat toch allemaal goed?’, maar ik vind dat nog steeds een griezelig moment. Tegelijkertijd voel ik me natuurlijk bevoorrecht dat ik dit soort dingen mag maken.”

  Lees hier het interview met Linda over Weet ik veel

  © Foto: Roy Beusker

 1. TV-TIP Tijl B op Volle Toeren

  Tijl B op Volle Toeren
  NPO 2 om 20:25 uur
  Volkszanger André Hazes jr. en de internationaal gerenommeerde operazangeres Maria Fiselier staan centraal.

  Doe mee en win!

  • *

   3X GHOST IN THE SHELL-PAKKET

   Scarlett Johansson is in de bioscoopfilm Ghost in the Shell te zien als Major, een unieke combinatie tussen mens en cyborg die deel uitmaakt van de speciale eenheden. Totaal TV mag drie keer een Ghost in the Shell-pakket weggeven, met daarin een t-shirt, een waaier en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP Dragonheart

  Dragonheart
  Net5 om 20:30 uur
  Tijdens een opstand wordt de vader van prins Einon vermoord. Hijzelf is zwaargewond, maar een draak redt zijn leven in ruil voor de belofte de zwakkeren te zullen verdedigen en af te zien van tirannie en geweld. Eenmaal koning geworden, ontpopt Einon zich nog als een veel grotere tiran dan zijn vader. Bowen geeft de draak hiervan de schuld en neemt zich voor alle draken in het land uit te roeien. Twaalf jaar later is hem dat bijna gelukt, slechts één draak rest hem nog. Maar hun gevecht eindigt onbeslist en dus sluiten ze een akkoord om als drakendoders van stad tot stad te trekken en veel geld te verdienen. Ze houden echter geen rekening met het venijn van koning Einon...

  Zappen.blog.nl