1. Interviews

    Rudolph van Veen

    De makkelijke maaltijd op vakantie

    Gijsbert de Fokkert
    23 mei
    Rudolph van Veen
    We trekken er deze zomer weer massaal op uit. En dankzij De makkelijke maaltijd op vakantie wordt lekker koken op een klein pitje een haalbare kaart.

    Wat kunnen we verwachten?
    "Samen met de andere Makkelijke maaltijd-chefs helpen we vakantiegangers met maaltijden die vakantie-proof zijn. We koken op niet meer dan twee pitten en gebruiken ingrediënten uit de campingwinkel of buurtsupermarkt.”

    Tegen welke problemen loop je aan?
    "Nou ja, gróte moeilijkheden zijn er niet echt; over sommige keukenapparaten heb je op vakantie nu eenmaal niet de beschikking. De oven, staafmixer en magnetron blijven achterwege, en ook vis en vlees laat je niet een hele dag in je tent of caravan liggen. Het primitieve van koken met een klein vlammetje was iets waarvan we als chefs eerst dachten: ‘oei, dat wordt moeilijk’. Maar nu vinden we het jammer dat alle opnamen er alweer opzitten. Het is wonderlijk wat je wél kunt!”

    Zoals?
    "M’n beste advies is: laat je niet afschrikken, maar ga anders nadenken. Kies eens voor een lauwwarme salade, of maak eenpansgerechten, zoals risotto. Iets wat ik echt heb herontdekt, is het deksel. Die gebruik je in een ‘normale’ keuken niet vaak, omdat het vuur onder de pan te reguleren is. Maar op vakantie helpt het deksel heel goed om iets warm te houden. Oh ja, en omdat veel mensen op vakantie barbecueën, gebruiken we een grillpan om dát na te bootsen.”

    Heb je nog barbecue-tips?
    "Natuurlijk pakt iedereen altijd uit met vlees, maar probeer de nadruk eens op iets anders te leggen, zoals pasta’s, groenten of aardappelen. Bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te wachten tot het vlees klaar is: het feest begint direct!”

    Verder advies?
    "Je hebt vakantie, dus neem de tijd. Het is heerlijk om buiten aan een tafeltje op je dooie gemak boontjes te doppen, terwijl je dat tijdens een gewone werkweek over zou slaan. Vakantie is daarnaast het uitgelezen moment om nieuwe, avontuurlijke dingen te proberen. Haal iets regionaals en maak daar wat moois van, zoals courgettebloemen.”

    Hoe ga jij op vakantie?
    "We doen het deze zomer wat rustiger aan, omdat we met het gezin in een grote verbouwing zitten. Maar ik ben regelmatig op de camping in Zuid-Frankrijk geweest. Daar vond ik het heerlijk om ’s ochtends vroeg op te staan om bijvoorbeeld de hele dag bij een wijnboer te gaan kijken.”

    Hoeveel gerechten heb je inmiddels in je hoofd zitten, je lijkt soms wel een wandelend kookboek?!
    "Haha, dat valt reuze mee hoor. Ik kan ze niet zomaar allemaal oplepelen. Vergelijk het met een dj die de avond ervoor voor een geweldige muzikale avond heeft gezorgd. Maar als je gaat vragen welke platen ‘ie heeft gedraaid, kan hij het je waarschijnlijk niet zomaar navertellen.”

    Lees hier het interview met Rudolph van Veen over Over smaak valt te twisten
  1. TV-TIP Close Up: De Retro Revolutie

    Close Up: De Retro Revolutie
    NPO 2 om 19:15 uur
    Van de bioscoop tot televisieseries tot mode, ons heden lijkt de laatste tien jaar meer dan ooit doordrenkt te zijn van het verleden.

    Doe mee en win!

    • *

      5X2 BIOSCOOPKAARTEN T2: TRAINSPOTTING

      Regisseur Danny Boyle is terug met de originele cast van Trainspotting: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller en Robert Carlyle. Oftewel, wat krijgen Spud, Begbie, Sick Boy en Mark Renton nú weer voor hun kiezen? Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes weggeven.

    TV-TIP Grenzeloos koken

    Grenzeloos koken
    24Kitchen om 19:35 uur
    Grenzeloos Koken brengt de buitenlandse keuken naar je toe. Giovanni, Miljuschka, Danny, Estée en Mounir zorgen er voor dat jíj trek krijgt!

    Zappen.blog.nl