1. Interviews

    Siba Mtongana

    Siba’s Table

    01 juli
    Siba Mtongana

    Voor de goedlachse Zuid-Afrikaanse tv-kok Siba Mtongana is er geen twijfel: lekker en duurzaam eten is een rage. Bij Food Network presenteert ze het smakelijke Siba’s Table.

    Wat maakt uw kookprogramma beter behapbaar dan de shows van Jamie Oliver en Nigella Lawson?
    "De Zuid-Afrikaanse keuken! Daar ben ik mee opgegroeid en groot fan van. Ik geef de traditionele recepten die ik heb geleerd van mijn moeder een moderne twist. En daarbij is mijn motto vooral: koken met wat je in je kast hebt; niet moeilijk, wel gezond.”

    Is zelfs Zuid-Afrika in de ban van de culinaire rage?
    "Zeker! De aandacht voor eten en koken heeft de hele wereld in haar greep. Ook in Zuid-Afrika is het een big thing. Steeds meer mensen willen lekker, maar vooral ook gezond koken en kiezen vaker voor duurzaam en lokaal geproduceerde ingrediënten.”

    Wat is uw eerste herinnering aan eten en koken?
    "Mijn vader had een groentetuin achter het huis. Ik hielp hem bij het wieden en het oogsten van de groenten. Ik weet nog hoe trots ik was als ik die naar mijn moeder in de keuken mocht brengen. En daar leerde mijn moeder mij koken. Ik heb geweldige herinneringen aan de momenten dat ik haar op de vingers stond te kijken. Ik stelde haar aan de lopende band vragen. Recepten werden vroeger niet opgeschreven, maar van generatie op generatie doorgegeven. Om ze goed te kunnen klaarmaken, moet je eindeloos oefenen!”

    U besloot ook uw studie aan voedsel te wijden?
    "Naast het plezier dat ik beleef aan koken, ben ik ook altijd gefascineerd door de wetenschappelijke kant. Wat gebeurt er als je een ei in kokend water legt? Waarom gaat room schiften als je er citroensap bij doet? Als tiener had ik de ambitie om over eten te schrijven; m’n studie leek me daar een goede basis voor. Ik heb over eten geschreven voor Drum Magazine voordat ik door Food Netwerk werd gevraagd om Siba’s Table te maken.”

    Komt er ook een kookboek?
    "Dat is er al! Dat wil zeggen, er is een Engelse versie die in Zuid-Afrika erg succesvol is. We zijn nu aan het kijken of het ook internationaal kan worden uitgebracht.”

    Wat eet u zelf het liefst?
    "Momenteel ben ik in de ban van de Aziatische keuken. En ik hou erg van vis. Dus een stukje zeebaars of zalm, op z’n Vietnamees klaargemaakt met een sweet chili saus. En in Zuid-Afrika staan we natuurlijk bekend om onze braai. Dus dat stukje vis mag van mij ook op de braai met een home made Teriyaki saus…”

    Wat kijkt u zelf op tv?
    "Kookprogramma’s. Ik heb gesmuld van de eerste Masterchef in Zuid-Afrika en was door het dolle heen toen ik werd gevraagd om in de jury van dat programma te komen!”

  1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

    Schaatsen: World Cup Heerenveen
    NPO 1 om 16:45 uur
    Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de World Cup in Heerenveen.

    Doe mee en win!

    • *

      5X BLU-RAY JASON BOURNE

      Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

    TV-TIP Panic Room

    Panic Room
    RTL 8 om 20:29 uur
    Het huis heeft een verborgen kamer, de zogenaamde Panic Room, die speciaal gebouwd is als toevluchtsoord in geval van inbraak. Al op de eerste avond dat ze in het appartement zijn, weten drie inbrekers hun huis binnen te dringen. Nog net op tijd weten moeder en dochter de 'panic room' in te vluchten, maar dan begint het dodelijke kat-en-muisspel met de drie niets ontziende indringers....

    Zappen.blog.nl