1. Interviews

    Siba Mtongana

    Siba’s Table

    01 juli
    Siba Mtongana

    Voor de goedlachse Zuid-Afrikaanse tv-kok Siba Mtongana is er geen twijfel: lekker en duurzaam eten is een rage. Bij Food Network presenteert ze het smakelijke Siba’s Table.

    Wat maakt uw kookprogramma beter behapbaar dan de shows van Jamie Oliver en Nigella Lawson?
    "De Zuid-Afrikaanse keuken! Daar ben ik mee opgegroeid en groot fan van. Ik geef de traditionele recepten die ik heb geleerd van mijn moeder een moderne twist. En daarbij is mijn motto vooral: koken met wat je in je kast hebt; niet moeilijk, wel gezond.”

    Is zelfs Zuid-Afrika in de ban van de culinaire rage?
    "Zeker! De aandacht voor eten en koken heeft de hele wereld in haar greep. Ook in Zuid-Afrika is het een big thing. Steeds meer mensen willen lekker, maar vooral ook gezond koken en kiezen vaker voor duurzaam en lokaal geproduceerde ingrediënten.”

    Wat is uw eerste herinnering aan eten en koken?
    "Mijn vader had een groentetuin achter het huis. Ik hielp hem bij het wieden en het oogsten van de groenten. Ik weet nog hoe trots ik was als ik die naar mijn moeder in de keuken mocht brengen. En daar leerde mijn moeder mij koken. Ik heb geweldige herinneringen aan de momenten dat ik haar op de vingers stond te kijken. Ik stelde haar aan de lopende band vragen. Recepten werden vroeger niet opgeschreven, maar van generatie op generatie doorgegeven. Om ze goed te kunnen klaarmaken, moet je eindeloos oefenen!”

    U besloot ook uw studie aan voedsel te wijden?
    "Naast het plezier dat ik beleef aan koken, ben ik ook altijd gefascineerd door de wetenschappelijke kant. Wat gebeurt er als je een ei in kokend water legt? Waarom gaat room schiften als je er citroensap bij doet? Als tiener had ik de ambitie om over eten te schrijven; m’n studie leek me daar een goede basis voor. Ik heb over eten geschreven voor Drum Magazine voordat ik door Food Netwerk werd gevraagd om Siba’s Table te maken.”

    Komt er ook een kookboek?
    "Dat is er al! Dat wil zeggen, er is een Engelse versie die in Zuid-Afrika erg succesvol is. We zijn nu aan het kijken of het ook internationaal kan worden uitgebracht.”

    Wat eet u zelf het liefst?
    "Momenteel ben ik in de ban van de Aziatische keuken. En ik hou erg van vis. Dus een stukje zeebaars of zalm, op z’n Vietnamees klaargemaakt met een sweet chili saus. En in Zuid-Afrika staan we natuurlijk bekend om onze braai. Dus dat stukje vis mag van mij ook op de braai met een home made Teriyaki saus…”

    Wat kijkt u zelf op tv?
    "Kookprogramma’s. Ik heb gesmuld van de eerste Masterchef in Zuid-Afrika en was door het dolle heen toen ik werd gevraagd om in de jury van dat programma te komen!”

  1. TV-TIP Mees Kees

    Mees Kees
    NPO 3 om 08:55 uur
    Hij is de leukste meester van Nederland, Mees Kees! Ietwat slungelig en onhandig maar ook lief en grappig. Zijn manier van lesgeven is anders dan anders maar maakt hem favoriet bij al zijn leerlingen. De jonge leraar doet vooral leuke dingen in de klas, met de bedoeling om spelenderwijs les te geven. De directrice van de school, Dreus, is het daar vaak niet mee eens en kan dat niet altijd waarderen. Gelukkig kan Meester Kees bij uitdagingen altijd rekenen op zijn energieke leerlingen, die met hun creativiteit, humor en enthousiasme alles op weten te lossen!

    Doe mee en win!

    • *

      4X VIP-PAKKET AMERICAN MADE

      American Made is gebaseerd op de bizarre belevenissen van Barry Seale (Tom Cruise), een ritselaar en piloot die door de CIA gerekruteerd wordt. Totaal TV geeft vier keer een VIP-pakket voor deze thriller weg, met daarin een reistas én twee bioscoopkaartjes.

    TV-TIP Willem Wever

    Willem Wever
    NPO 3 om 09:45 uur
    Ajouad gaat met Noah naar Tommy, hij kleedt de bekendste sterren voor op de rode loper. Rosa vraagt zich af waarom suiker zo ongezond is en Diederik laat zien dat een brug van glas gebouwd kan worden. De Challenge wordt gespeeld tussen de leraar en een leerling van basisschool De Hoeksteen in Voorthuizen.