Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Interviews

    Tony Beets

    Gold Rush

    31 december
    Tony Beets

    "Met deze oude rakkers hou je twee keer zoveel goud over.” Nederlander Tony Beets schudt niet alleen de grond goed op in het zesde seizoen van Gold Rush.

    Gold Rush is de meest besproken serie van Discovery Channel. In Amerika. Hier in Nederland moet dit juweeltje nog beter blootgelegd worden. In Gold Rush wroeten fortuinzoekers dag en nacht in de modder, op zoek naar een bijna letterlijke pot met goud. Mannen, vrouwen, kinderen, opa’s en oma’s: niemand ontkomt aan de goudkoorts.

    HOLLANDS TROTS

    Wat deze serie zo speciaal maakt, is misschien wel Tony Beets, van origine Fries! Samen met zijn gezin liet hij dertig jaar geleden zijn hele hebben en houden achter in de Nederlandse provincie en ging hij als goudzoeker aan de slag in de Klondike in Canada. Waar concurrerende families Hoffman en Schnabel blijven graven met kiepauto’s en bulldozers, is Tony dit seizoen van plan om een nieuw project onder handen te nemen. Hij doet namelijk een gouden greep door een dredge in te zetten.

    Wat is dat, een dredge?
    "Een oude baggermolen waar ze vroeger ook al goud mee uit de grond haalden. Dat zijn enorme machines die al 75 jaar stil staan. Met deze oude rakkers hou je twee keer zoveel goud over als met de nieuwe machines. Daar komt nog bij dat de kosten zo laag zijn dat we op deze manier nog zo’n twintig jaar vooruit kunnen. Even opknappen en het werkt weer als vanouds.”

    Waarom verruilden jullie het mooie Friesland voor Canada?
    "We waren Nederland zat en zochten meer ruimte, dus emigreerden we. Eigenlijk zonder plan. Daar liepen we toevallig tegen het wereldje van de goudmijners aan en kregen we al snel door dat daar veel geld in te verdienen viel. En ik zou niet anders meer willen. Ik mis Friesland nooit. Als je weggaat, dan ben je weg en moet je niet meer achterom kijken. Ik heb nog wel veel familie in Nederland wonen, maar je kunt tegenwoordig ook skypen of bellen als je elkaar wil spreken.”

    Hoe is het om samen te werken met je eigen kinderen?
    "Een genot. Al pak ik ze soms wel harder aan dan de rest, omdat ik - denk ik - meer van ze verwacht. Dus ik weet niet of het de passie is of dat het om de centen gaat, maar ze komen ieder jaar weer terug om te helpen. In de winterperiode gaan ze ook nog met ons mee op vakantie. Heerlijk vind ik dat.”

    Het is iedere dag hard werken. Hoe hou je dat vol?
    "Het is daar heel normaal om zeven dagen in de week twaalf tot veertien uur per dag te werken. Dat doen wij voor zeven maanden, en dan stoppen we ermee omdat het te koud is om de grond in te gaan. In de winter verplaatsen we ons naar de warme delen van de wereld. We reizen dan veel. We zijn nu net drie weken in Nederland geweest en gaan volgende week naar Curaçao. Daarna nog even door naar Arizona en in februari naar Mexico. Waarom zou je werken als het niet hoeft?”

    Wat vind je ervan om de hele dag camera’s op je neus te hebben?
    "Als je meedoet aan zo’n programma weet je dat je continu camera’s om je heen hebt. Dat is soms wel lastig als je dingen vanwege een opname een paar keer opnieuw moet doen, maar you make it work. En tja, als je zulke grote projecten doet, is het ook mooi als iemand een deel betaalt van de kosten die je maakt. We verdienen er natuurlijk ook wel geld mee.”

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview