Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    (Upd.) Het Gesprek versus TV5 Monde

    Het Gesprek is het niet eens met het verwijderen van de analoge kabel ten faveure van TV5 Monde. Media uit Gelderland melden dat de zender Het Gesprek op de analoge kabel van Gelderland Noord wil blijven en actie voert tegen de beslissing van UPC.
    Jan-Hein Visser
    4 juli 2009
    comments 0
    (Upd.) Het Gesprek versus TV5 Monde
    Het Gesprek is actie gaan voeren in delen van Gelderland om haar analoge kabelkanaal te behouden bij UPC. De zender die met een 24 uurs programmering alleen digitaal via de kabel en satelliet zal zijn, heeft in meer dan 90 procent van Nederland analoge dekking waarbij een kanaal met Euronews wordt gedeeld. De zender met lage kijkdichtheid wil in een tijd van digitalisering als themakanaal kennelijk koste wat kost vasthouden aan analoge dekking.

    Het Geprek gaat er analoog uit omdat UPC deze zender niet hoeft door te geven van de programmaraad terwijl TV5 Monde juist moet terugkeren. Bij UPC is deze Franstalige zender vorig jaar juli analoog uit het aanbod gehaald in deze regio en landelijk is de zender TV5 Monde verdwenen uit het aanbod van UPC Digitale Televisie. Op haar speciale actiesite heeft Het Gesprek nu een actie gestart waar allerlei prominenten hebben getekend. Om haar zin te krijgen zou echter TV5 Monde of een andere zender uit het analoge pakket en in dat geval geheel van de kabel weer moeten verdwijnen. UPC had ook een Duitse zender als WDR mogen verwijderen (wel geadviseerd maar in vrijblijvende deel van het pakket) maar baseert zich op het advies van de programmaraad waarin Het Gesprek in het geheel niet voorkomt.

    Ook in de dichtbevolkte regio Zuid-Holland-Zuid (o.a. Ridderkerk, Barendrecht, Dordrecht-Drechtsteden en Hoekse Waard) verdwijnt de zender uit het analoge aanbod om ruimte te maken voor TV5 Monde. Het Gesprek werd dit jaar niet door de programmaraad geadviseerd waarbij de programmaraad in haar vergadering 'sprak' van formatvervalsing. UPC had echter voor de terugkeer van TV5 Monde ook in deze regio Duitsland 2 - ZDF uit het analoog aanbod kunnen schrappen. Deze zender was niet in het zwaarwegend advies voor het basispakket opgenomen maar stond wel hoger dan Het Gesprek. In Zuid-Holland voert Het Gesprek (vooralsnog) geen actie. Overigens is Het Gesprek wel bij UPC Digitale televisie in het digitaal basispakket 24 uur per dag te ontvangen (en in delen van Gelderland ook via Digitale Televisie van UPC Riant) terwijl TV5 Monde in het geheel niet beschikbaar is bij UPC Digitale Televisie.

    UPDATE: in de regio ZHZ en ook Haarlem is Het Gesprek wel op de kabel gebleven (in tegenstelling tot door UPC eerder verstrekte informatie; in Haarlem ging dit ten koste van TV5, in ZHZ kwam TV5 er juist bij in het aanbod. In Gelderland-Noord is Het Gesprek wel verdwenen. UPC heeft dit vertraagd (ook in de zenderoverzichten) doorgevoerd. Kijkers in Gelderland-Noord kunnen wel via UPC Digitale Televisie nog Het Gesprek bekijken. 
    Het GesprekUPCTV5 Monde

    Reacties

  1. TV-TIP 90's Dance

    90's Dance
    NPO 3 om 20:23 uur
    Voor veel mensen bestaat dance-act 2 Brothers on the 4th Floor uit zangeres Des-Ray en rapper D-Rock, maar hoe zit het dan met die ‘twee broers’? In 90’s Dance zien we de geschiedenis van deze hitmachine, die flink scoorde met o.a. Dreams en Never Alone. Broers Bobby en Martin Boer vertellen hoe ze hun eerste hit scoorden, maar eigenlijk helemaal geen zin hadden in alle aandacht die daarbij hoorde. Het duo ronselde twee frisse gezichten voor de populaire dance-act, terwijl de ze achter de schermen muziek bleven maken.

    TV-TIP Het Jachtseizoen

    Het Jachtseizoen
    SBS6 om 20:30 uur
    Het jachtseizoen is weer geopend! De mannen van StukTV achtervolgen een nieuwe lichting BN’ers, die in een oranje overall proberen te ontkomen. Het levert spannende taferelen op, maar het is vooral de chemie tussen de voortvluchtigen die op de lachspieren werkt. Dit seizoen zien we al een paar potentiële pareltjes, met duo’s als Sylvia Geersen en Ferry Doedens, Bridget Maasland en Richard Groenendijk én Wolter Kroes en John de Bever. Zijn hun ontsnappingsplannen wel echt waterdicht?

    Interview