1. Nieuws

    (Update) Avro eert overleden tv icoon Willem Duys

    Willem Duys is afgelopen nacht in Hilversum overleden. Maar liefst 40 jaar was hij verbonden aan de AVRO en presenteerde hij diverse spraakmakende programma’s. De Avro besteedt vandaag speciale aandacht aan Duys.
    Jan-Hein Visser
    2 juni 2011
    comments 0
    (Update) Avro eert overleden tv icoon Willem Duys
    Willem Duys is afgelopen nacht in Hilversum overleden. Maar liefst 40 jaar was hij verbonden aan de AVRO en presenteerde hij diverse spraakmakende radio- en televisieprogramma’s. Ter nagedachtenis besteedt de AVRO op televisie, radio en internet aandacht aan het overlijden van Willem Duys, die 82 jaar is geworden.

    Vanavond zendt de AVRO hedenavond een speciale in memoriam uit waarin herinneringen worden opgehaald aan deze unieke presentator. Op Radio2 van 19 tot 20 uur een eerbetoon over zijn muzikale invloed. Op TV is er om 22.15 uur op Nederland 1 een speciale documentaire. De titel van dit programma is: 'Leven voor de vuist weg'. Duys had een neus voor talent en stond zelf ondermeer bekend om zijn improvisatievermogen en eigenzinnigheid. Vanavond wordt 'Een leven voor de vuist weg' uitgezonden, een in memoriam van tv-maker Han Peekel, waarin vrienden en oud-collega's van Willem Duys herinneringen aan hem ophalen.

    AVRO Directeur Willemijn Maas: "Met dit verlies gaan mijn gedachten in eerste instantie uit naar mevrouw Duys, naar de kinderen en naar de overige familie en vrienden. Niet alleen voor de AVRO is Willem Duys van grote betekenis geweest, maar voor alle Nederlanders. Als presentator was hij intrigerend, innovatief, enthousiast, betrokken en had hij een enorm improvisatievermogen. Ik herinner me dat ik vroeger samen met mijn ouders aan de buis gekluisterd zat wanneer hij op televisie was. Met het verlies van AVRO-coryfee Willem Duys is een eigenzinnig talent van ons heengegaan. Hij blijft een icoon van de Nederlandse televisie."

    Duys begon zijn carrière bij de AVRO in 1959 en presenteerde vervolgens 40 jaar programma's op zowel radio als televisie. Van 1960 tot halverwege de jaren 80 was hij samen met Mies Bouwman de bekendste tv-persoonlijkheid van Nederland. Hij werd ondermeer bekend als presentator van de kunst- en cultuurprogramma's 'Jonge Mensen Op Weg Naar Het Concertpodium' en de 'Weetjenogvantoen'-show. Hij was jarenlang vast panellid van de hilarische televisiequiz Babbelonië en met de programma's 'Flits' en 'Voor de Vuist Weg' bewees hij een allround presentator te zijn die gevoel had voor talent en die tot het uiterste ging om een goed programma neer te zetten.

    In zijn carrière ontving Willem Duys meerdere belangrijke prijzen als de Gouden Televizier-Ring voor de Populairste Televisiepersoonlijkheid (1974), de Zilveren Fonograaf (1985) en hij werd daarnaast uitgeroepen tot Radioman van het Jaar (1999). In 1980 werd Willem Duys benoemd tot Ridder in de Orde Van Oranje Nassau.

    AvroWillem Duys

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: Angela Merkel - The Unexpected

    2Doc: Angela Merkel - The Unexpected
    NPO 2 om 22:55 uur
    Een analyse van de loopbaan van Angela Merkel die zich in september 2017 opnieuw verkiesbaar stelt. Ze blijkt een politica die op geheel eigen wijze van onverwachte ontwikkelingen weet te profiteren.

    Doe mee en win!

    • *

      5X BLU-RAY KING ARTHUR: LEGEND OF THE SWORD

      Arthur weet niet in wat voor wieg hij is geboren. Als kleine jongen is zijn vader vermoord door z’n oom Vortigern die erna de troon besteeg. Arthur leeft op straat en redt zichzelf door te stelen. Totdat hij het zwaard van z’n vader, Excalibur, in handen krijgt dat hij uit een steen trekt. Vanaf dat moment is Arthur degene die het volk moet beschermen tegen zijn wrede oom. Totaal TV mag vijf keer de Blu-ray van deze avonturenfilm weggeven.

    TV-TIP Kook mee met MAX

    Kook mee met MAX
    NPO 1 morgen om 10:15 uur
    Wat eet ik vanavond? Topkoks Sandra Ysbrandy en Mounir Toub geven antwoord op die ene moeilijke vraag. Ze nemen de kijker aan de hand bij het maken van makkelijke en verrassende gerechten. De recepten blinken uit in eenvoud en diversiteit en er zijn geen ingewikkelde apparaten voor nodig. De chefs blijven weg van dure ingrediënten en werken zoveel mogelijk met seizoensproducten en ingrediënten van eigen bodem: zo duurzaam mogelijk.