Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    (Update) NPO en CDA zeer bezorgd over uitval masten

    Directeur radio Jan Westerhof van de NPO en NPO topman Hagoort willen uitgebreid onderzoek naar de problemen met de zendmasten. Volgens Broadcast Partners is de schade in de toren in IJsselstein groot.
    Jan-Hein Visser
    18 juli 2011
    comments 0
    (Update) NPO en CDA zeer bezorgd over uitval masten
    Directeur audio Jan Westerhof van de NPO pleit voor een onderzoek van overheidswege naar de problemen rondom de zendmasten. De NPO laat in elk geval zo snel mogelijk een eigen onderzoek door een onafhankelijke partij uitvoeren. Nog altijd zijn niet alle problemen verholpen en volgens de NPO duurt het allemaal veel te lang voordat de problemen zijn opgelost. Ook de politieke partij CDA is woedend over het feit dat de informatievoorziening zo lang uit de lucht kan zijn. Nog altijd is ontvangst van onder meer BNR Nieuwsradio Radio 2, Radio M Utrecht, Radio Drenthe en Radio 1 minder dan normaal.

    In de uitzending van tijd voor 2 op Radio 2 bij Frits Spits en bij Standpunt.nl op Radio 1, liet hij vandaag weten bezorgd te zijn over de complexiteit die optreedt bij het herstel van de uitzendingen en waardoor ruim 7 miljoen luisteraars problemen ondervinden. Zo is voor de vierde dag achtereenvolgens Radio 2 niet goed te ontvangen en dat is feitelijk onaanvaardbaar. Hij had nog geen flauw idee wanneer alles weer op het oude niveau zou zijn en adviseerde luisteraars om hun kaberadio laansluiting, die zit naast de TV-aansluiting, eventueel te gebruiken indien zij dat nog niet doen.

    Afgezien van de veel grotere problemen in het noorden van het land, waar omroepen als 100%NL en Slam!FM nog altijd geheel uit de lucht zijn, is ontvangst van Radio 1, 2 en 3FM ook in heel midden Nederland en delen van de Randstad en Brabant nog altijd problematisch. Het testen (met laag vermogen) en herstellen van de installaties duurt volgens de NPO directeur zo lang doordat er allerlei private partijen aan werken die slecht met elkaar communiceren. En dat was vóór de privatisering (toen de NOB nog goeddeels verantwoordelijk was) volgens hem wel anders.

    Westerhof sprak in Standpunt NL ook zijn waardering uit voor Broadcast Partners, de partij waarmee de NPO een contract heeft voor het feitelijk uitzenden van zenders. Volgens hem is de crisis door dit bedrijf zeer kundig opgepakt en hebben zij rond de klok en onder zware omstandigheden keihard doorgewerkt aan het herstel.

    Update: Directeur Van der Hoeven van BroadCast Partners stelt vandaag tegeover RTV Utrecht vandaag dat de schade door de brand in de Gerbrandytoren in IJsselstein aanzienlijk is. In de afgelopen dagen werd volgens hem steeds gesproken over een klein brandje in de zendmast, maar de schade is volgens hem duidelijk zichtbaar. De brand is volgens Van der Hoeven vanzelf uitgegaan en het had dus in theorie ook in Lopik veel erger kunnen aflopen, zoals dit in Smilde op dezelfde dag gebeurde. Hoewel de brand in de onbemande toren vrijdagochtend vroeg woedde, is de brandschade pas bij een inspectie rond tien uur ontdekt. De herstelwerkzaamheden verlopen door de schade onvoorspelbaar maar intussen draaien Radio 2, 3FM en BNR evenals Q Music weer al is het vooralsnog op een laag vermogen en zijn de zenders enkel in midden-Nederland redelijk te ontvangen.

    Update: NPO topman Henk Hagoort heeft in een brief aan minister Verhagen namens de raad van bestuur zijn bezorgdheid geuit over de gevolgen van de uitval van de zendmasten. Hij zegt dat er gevaarlijke situaties hadden kunnen ontstaan aangezien radio 1 en regionale omroepen ook als rampenzender moeten kunnen functioneren. Het bereik van Radio M Utrecht en Radio Drenthe is in de ether momenteel nog altijd minder dan de normale situatie. Hagoort vraagt aan Verhagen een grondige analyse en de garantie dat publieke omroepen onder alle omstandigheden moeten kunnen blijven uitzenden. Volgens de NPO is het hele systeem kwetsbaar door de complexiteit omdat er zoveel partijen betrokken zijn.

    NPOCDAIJsselsteinSmildezendmastRadio 1Radio 23FMRadio 5Broadcast Partners

    Reacties

  1. TV-TIP Voor het Blok

    Voor het Blok
    NPO 3 om 18:16 uur
    Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

    TV-TIP Star Trek: Picard

    Star Trek: Picard
    Veronica om 20:00 uur
    Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

    Interview