Nieuws

Overzicht

05 februari 2013

TROS: Geen omroepfusie bij minder amusement

De TROS speelt hoog spel en zegt dat het niet vrijwillig met de AVRO gaat fuseren als de NPO doorgaat met de plannen om vanaf 2014 minder budget en zendtijd voor amusement en human-interest beschikbaar te stellen.

Dat stelt TROS-directeur Peter Kuipers in een interview met de Volkskrant. Volgens Kuipers wordt de TROS het kind van de rekening van het nieuwe prioriteitenbeleid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). NPO-bestuursvoorzitter Henk Hagoort maakte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak dit nieuwe beleid – dat vanaf 2014 gevoerd gaat worden – bekend. Naast amusement en human-interest wordt er ook op sport gekort.

Veel amusement bij TROS

De TROS zendt veel amusement uit. Het gaat onder meer om de tv-programma’s Bananasplit, Animal Crackers en de TV Show. TROS-directeur Kuipers maakt zich sterk voor behoud van deze programma’s: "Afspraken moeten worden nagekomen. Ik heb een uitzendlicentie tot 2016, waarin staat dat de TROS haar profiel kan blijven waarmaken: een brede omroep voor 17 miljoen mensen. Met de prioriteiten die de NPO nu vastlegt, lukt dat zeker niet. En dit gebeurt ook niet, in ieder geval niet onder mijn leiding." De NPO heeft de TROS duidelijk gemaakt dat tachtig procent van haar programma’s ook na 2014 in het uitzendschema van de publieke tv-zenders opgenomen kan worden.

NPO blijft bij standpunt

De NPO laat de Volkskrant via een voorlichter weten dat men vasthoudt aan het nieuwe prioriteitenbeleid: "We zullen keuzes moeten maken in wat wel en wat niet. Simpelweg omdat er door bezuinigingen minder budget zal zijn. Wie met minder geld alles wil doen, doet straks alles half. Dan verliezen we onze impact, onze onderscheidendheid en onze relevantie."

Omroepfusies op de tocht

Als de TROS vasthoudt aan het standpunt dat Kuipers heeft verwoord dan staan de vrijwillige omroepfusies op de tocht. In dat geval ligt de bal bij de overheid en beslist het kabinet over de omroepfusies en worden publieke omroepen verplicht om met elkaar te fuseren.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Satfreak - Groningen -
  06/02/2013 04:35 uur
  @Ruud, je bent kennelijk een slechte lezer, want ik ben juist voor een goede publieke omroep maar zonder geldverslindende zuiltjes. Dat is dus heel wat anders dan wat jij nu zomaar roept.
 • Ruud - Rotterdam -
  05/02/2013 20:56 uur
  @ satfreak ik zie dit niet als een forum dus er is ook geen topic,en u bent altijd aan het zeiken over de publieke omroep ik vraag mij af waarom?>als u daar een hekel aan heb dan zit er een knop op en zoals peter uit hoofddorp al zegt die commerciële maken meer kapot dan lief is,maar u wilt schijnbaar om de 10 minuten reclame zien zal zeggen succes bij de commerciële
 • Satfreak - Groningen -
  05/02/2013 18:35 uur
  Ik heb het over de bezuinigingen. Daar gaat dit topic over.
 • adsl gebruiker - Brunssum -
  05/02/2013 18:34 uur
  Dhr Peter kuijpers zal toch wel inzien dat men bij de PO keuzes moet maken. Ook de sport wordt gekort dus treft niet enkel de Tros. Het mag wat mij persoonlijk betreft ook wel wat minder met de sponsoring van de Firma Volendam,Nik en Zimon B.V of HD producties van Jannus en Frans de Boer. Laat RTL deze HD sponsoring dan maar doen. Wat wil deze directeur dan nu? Het is toch duidelijk dat men nog steeds amusement mag brengen alleen in mindere mate. Of wilt men dan dat de politiek ingrijpt?
 • Pieter - Hoofddorp -
  05/02/2013 16:05 uur
  @Satfriek -Ggroningen Laat die klote RTL maar oprotten, door hun komst in 1989/1990 hebben ze het hele medialandschap verziekt , alle idee en programma formats gestolen van de P.O. en het publiek dom gemaakt.Ook hebben ze SBS jaren lang getreiterd, gepest, en dwarsgezeten,Het hele RTL Nederland is een k*nkergezwel in medialand, waar we zo gauw mogelijk van af moeten
 • Ruud - Rotterdam -
  05/02/2013 15:36 uur
  @satfreak _ groningen,er zit een knop op je tv of sat ontvanger en laat die zuiltjes maar,de commerciële zijn geen haar beter!!!!!
 • Satfreak - Groningen -
  05/02/2013 15:11 uur
  Opnieuw een bewijs dat het hoog tijd is voor afschaffing van het zielige zuiltjessyteem! Al genoeg amusement op tv bij de commerciële omroep. En opnieuw bewijs dat mensen naar de po kijken om programma's. Heeft niks met zuiltjes meer te maken. Al decennia niet.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD OUR BRAND IS CRISIS

  Our Brand Is Crisis is een satirische dramafilm met in de hoofdrollen Sandra Bullock en Billy Bob Thornton. Totaal TV geeft ‘m vijf keer weg!