Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    30 april grootste tv-operatie NOS ooit

    De NOS zet de grootste audiovisuele operatie in de Nederlandse tv-geschiedenis in werking om de inhuldiging van koning Willem-Alexander in beeld te brengen.
    18 april 2013
    comments 0
    30 april grootste tv-operatie NOS ooit

    De NOS zet de grootste audiovisuele operatie in de Nederlandse tv-geschiedenis in werking om de inhuldiging van koning Willem-Alexander in beeld te brengen. Dat heeft de publieke omroep op een persconferentie in Amsterdam bekendgemaakt.

    Maar liefst 500 medewerkers, 13 satellietwagens, 160 camera's, een helikopter en een vliegtuig worden voor de tv- en radio-uitzendingen ingezet. In totaal biedt de NOS op 30 april 18 uur live televisie, 27 uur radio en 2 dagen lang continu verslag op internet. De NOS bracht in 1980 voor het eerst een inhuldiging live in beeld. Dat gebeurde toen met tien camera’s en drie regiewagens. De televisie-uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom en Rob Trip vanuit een speciaal gebouwde studio op de Dam. Het nabijgelegen NOS-dorp, dat op de Nieuwezijds Voorburgwal wordt gebouwd, dient als zenuwcentrum voor de uitzending. De radio-uitzending komt vanuit De Industrieele Groote Club op de Dam, waar tien presentatieduo's van NOS en andere omroepen de dag zullen volgen.

    Camera’s

    In het Paleis op de Dam, waar de abdicatie plaatsvindt, staan zes camera's. Voor de ceremonie in de Nieuwe Kerk zijn het er 24, eentje minder dan voor de registratie van de Koningsvaart 's avonds. Het concert van André Rieu wordt opgenomen met 28 camera's. Het vliegtuig dient als relais voor al die verbindingen. Er wordt ook een aantal bijzondere camera's ingezet. Zo levert een camera aan een 300 meter lange kabel over de Dam een vogelperspectief en zal een gestabiliseerde camera-arm bij de Koningsvaart ervoor zorgen dat de kijkers niet 'zeeziek' worden. Enkele van de camera's in de Nieuwe Kerk zijn zo klein als een honkbal, maar leveren toch beeld in HD-kwaliteit.

    NOSpublieke omroepNPOtroonswisselinginhuldigingabdicatieWillem-AlexanderBeatrixMáximakoningkoninginAmsterdam30 aprilPaleis op de DamDe DamNieuwe KerkAndré Rieuconcert

    Reacties

  1. TV-TIP Voor het Blok

    Voor het Blok
    NPO 3 om 18:16 uur
    Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

    TV-TIP Star Trek: Picard

    Star Trek: Picard
    Veronica om 20:00 uur
    Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

    Interview