Nieuws

Overzicht

30 juni 2011

Sky Radio en Radio Veronica als eerste met volledige glasvezelaanvoer

Gisteren maakte Totaal TV bekend dat Sky Radio Group per 1 september de satelliet als aanvoersignaal naar haar etherzenders gaat staken. Sky Radio Group heeft dit nu ook officieel aan Totaal TV bevestigd.

In een reactie zegt dat Sky Radio Group aflopen van het contract het leveren van het aanvoersignaal via de satelliet van de radiozenders Sky Radio en Radio Veronica op 1 september afloopt. Sky Radio heeft ervoor gekozen dit contract niet te verlengen. Daar heeft het herhaaldelijk uitvallen van de SESAT-1 satelliet op 16 graden oost – en dus ook het aanvoersignaal – een rol bij gespeeld maar is volgens Sky Radio Group niet de hoofdoorzaak. Dit ligt verborgen in het feit dat Sky Radio Group haar etherzenders van Sky Radio en Radio Veronica als eerste in commerciële radiozenders in Nederland via glasvezel van signaal gaat voorzien.

In de loop van augustus wordt begonnen met het ombouwen van de zenderomgeving van alle radiozenders van satelliet naar glasvezel als aanvoersignaal. Hierdoor is deze voor 1 september – wanneer de signaalaanvoer via de SESAT-1 satelliet stopt – bij alle FM-zenders operationeel. Het voordeel van aanvoer via glasvezel is volgens Sky Radio Group dat men de luisteraar een nog betere geluidskwaliteit kan aanbieden. Dit komt omdat er – ondanks de hoge geluidskwaliteit die het Hilversumse bedrijf Castor met de satellietaanvoer via SESAT-1 weet te bereiken – via glasvezel geen compressie van het signaal nodig is. Sky Radio en Radio Veronica worden met 2 Mbit/s bandbreedte via glasvezel bij de FM-zenders aangeleverd. Daarbij wordt ook de RDS-data voor de FM-zenders bij dit aanvoersignaal via glasvezel meegeleverd. Door de betere geluidskwaliteit wordt het luisteren naar Sky Radio en Radio Veronica vrijwel gelijkwaardig aan het luisteren van een CD.

Na de overschakeling naar glasvezel gaat Sky Radio Group een volgende fase van vernieuwing in. Het bedrijf zegt bezig te zijn met een nieuwe alternatieve aanvoer voor momenten dat het hoofdaanvoersignaal – vanaf 1 september dus glasvezel – uitvalt. Op dit moment wordt hiervoor nog back-up aanvoer via ISDN telefoonlijn voor gebruikt. Bij het uitvallen van het hoofdaanvoersignaal is duidelijk via de etherzenders te horen dat men is overgestapt naar de back-up aanvoer. In de nieuwe situatie moet dit voor de luisteraars van Sky Radio en Radio Veronica minder duidelijk hoorbaar te zijn. Wanneer Sky Radio Group het nieuwe back-up systeem in gebruik gaat nemen is nog niet bekend.

Geschreven door: Jarco Kriek
Televisiegids Totaal TV: Het laatste nieuws over (digitale) tv en meer dan honderd zenders. Neem nu een abonnement!

 
 • littlesat - kerkrade -
  30/06/2011 18:22 uur
  Was het niet onlangs ergens in Maart dat er nog een grote storing was bij ziggo...?? klik
 • bert - roosendaal -
  30/06/2011 16:57 uur
  Sinds ziggo de tv zenders niet meer via de sat binnenkrijgt, is het aantal storingen tijdens zwaar weer naar nul gedaald. Dus in de praktijk werkt het wel degelijk beter. Ook zal er echt wel diverse noodstroom installaties staan.
 • littlesat - kerkrade -
  30/06/2011 16:55 uur
  Ook de glasdraad heeft last van onweer. Er hoeft maar ergens door onweer de stroom uit te vallen........ Dus om te zeggen dat het met glasdraadjes veel minder vaak fout gaat??? Tja een onstabiele Sesat1 is natuurlijk een andere zaak...
 • bert - roosendaal -
  30/06/2011 16:39 uur
  Inderdaad, en dat was eergisteren ook goed te merken met de commerciële radio zenders! Veel bleef haperen, viel uit of ging uren lang terug naar slecht klinkende ISDN.
 • Johan - Purmerend -
  30/06/2011 16:09 uur
  Alleen gaat het met glasdraadjes veel minder vaak fout als bij de satelliet. Zeker als het gaat om een onstabiele Eutelsat satelliet als deze Sesat1. Maar ook blij glasvezel heb je minder kans op storing door weersinvloeden die met een wijzigend klimaat op dit gebied in Nederland steeds vaker voorkomen.
 • littlesat - kerkrade -
  30/06/2011 15:57 uur
  Zoveel zal het niet uitmaken... net zoals een satelliet down kan gaan, kan het ook misgaan met glasdraadjes...
 • bert - roosendaal -
  30/06/2011 15:26 uur
  Zoals ik gister al zei, top! Hopelijk volgen meer zenders dit voorbeeld.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar  Recent nieuws

  Doe mee en win

  *

  5X2 BIOSCOOPKAARTEN NOW YOU SEE ME 2

  De 'Four Horsemen' (Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Dave Franco, Lizzy Caplan) zijn terug in een tweede breinbrekend avontuur. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor Now You See Me 2 weggeven!

  Nu in Totaal TV

  CoverIn deze Totaal TV een coververhaal over het louche House of Lies, dat deze maand aan het laatste, vijfde seizoen begint. Verder spreken we Henry Schut over Studio France, het voetbalpraatprogramma waardoor 'we' toch een beetje bij het EK zijn. Tenslotte geven we tien bioscoopkaarten voor Now You See Me 2 weg!