Nieuws

Overzicht

05 februari 2012

Beschikbaarheid derde VRT net in Nederland staat deels vast

Nu kabelmaatschappij UPC de on demand-programma's van zowel één gemist, Canvas Gemist als Ketnet Gemis' gaat opnemen, is de kans klein dat bij de start van het derde VRT-net Ketnet in ons land zal verdwijnen. Toch staat alleen ontvangst via DVB-T in het zuiden van het land momenteel vast.

De komst van het derde VRT-kanaal is vooral in technisch opzicht een wijziging want Ketnet en Canvas worden dan ontkoppeld. Deze programma's worden in Nederland al doorgegeven maar er is voor de kabelexploitanten (dit is sterk verouderde wetgeving) een doorgifteplicht voor de twee publieke VRT-programma's. Deze wetgeving is opgesteld ten tijde van het beschikbaar zijn van 'BRT1 en BRT2' en geldt dus alleen voor analoge kabeltv. UPC kondigde afgelopen week aan met 'uitzending gemist' van start te gaan en doet dit meteen met in feite 3 VRT zenders, namelijk één, canvas en ketnet.

Het enige dat tot nu toe, naast uitzending gemist bij UPC, vast staat, is dat vanaf komend voorjaar het derde VRT-net via DVB-T kan worden ontvangen in het zuiden van het land. Dit zijn de Free to Air signalen vanaf de zendmasten Genk, Schoten en Egem, en met Digitenne van KPN hebben die signalen niets te maken. Vooral voor KPN zou toevoeging aan het Digitenne-pakket weer het naarstig zoeken naar bandbreedte gaan betekenen, maar dit geldt ook voor een aantal andere aanbieders in ons land. Als het derde net er komt, zal dit dan ook vrijwel zeker niet meteen analoog zijn. Er zijn momenteel ook geen programmaraden die, nu ze daar nog de kans voor hebben, in hun adviezen hebben geanticipeerd op de komst van een derde VRT-net. Via de satelliet is het alleen een kwestie van uitzendrechten én bandbreedte voor een derde uitzendkanaal regelen, want zusterbedrijf TV Vlaanderen van CanalDigitaal zal de drie zenders vrijwel zeker (moeten) doorgeven.

Om dit te regelen, hebben de tv-aanbieders nog tot en met april de tijd indien men dit althans tijdig wil en kan regelen. In België zelf moeten de kabelexploitanten, die met overvolle netwerken te maken hebben, ook maatregelen gaan treffen. Zo moet Telenet het derde net verplicht analoog gaan doorgeven. Telenet gaat binnenkort, om meer bandbreedte voor digitale diensten te verkrijgen, in een aantal gebieden fors snijden in het analoog tv-aanbod. In Belgisch Limburg is het de Italiaanse gemeenschap die de bui al ziet hangen en vooraf in opstand komt tegen Telenet. Zij voorzien dat Rai-Uno uit het analoog kabelaanbod gaat verdwijnen (samen met veel andere Zuid-Europese zenders) en wijten dit aan de komst van het derde VRT-net. Er is in Vlaanderen geen programmaraad die bepaalt wat er als minimumpakket moet worden doorgegeven, het is Telenet dat deze keuzes maakt in samenspraak met de omroepen. Telenet noemt de berichten voorbarig, maar wijst er op dat herschikking noodzakelijk is en dat in het digitale aanbod ook Rai-Uno en zelfs Mediaset Italia te zien zijn.

Geschreven door: Jan-Hein Visser
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • muckiba - schaarbeek -
  19/02/2012 17:42 uur
  mike voor france 1 en 2 en 3 weet ik niet maar 4 5 0 zit alleen digitaal in belgie deze moet je bij de kabelmaatschapij vragen van waalse voo niet bij telenet
 • Koos - Lelystad -
  06/02/2012 08:02 uur
  Ketnet is toch een kinderzender, hebben we daar al niet genoeg van??? Als VRT1 en Canvas in het (analoge) basispakket zitten isdit toch genoeg? Ketnet kan dan in het digitale pakket erbij.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  06/02/2012 07:09 uur
  Ik verwacht gewoon dat alle kabelaars het derde VRT net gaan doorgeven in het basispakket. VRT is zo standaard sinds kabeltelevisie bestaatt. Ik verwacht zelfs dat een aantal kabelaars waaronder Caiway gelijk de HD versie doorgeeft.
 • Wesley - Meppel -
  05/02/2012 23:47 uur
  Ik zou het zeer attent vinden als Ziggo het 3de kanaal gaat doorgeven in heel nederland ik kijk graag naar deze zenders.
 • Bbas - V -
  05/02/2012 19:30 uur
  Lang verhaal maar weet nog niet of ziggo of upc dit door gaat geven. Dat deel van ons landje zal wel de grensstreek zijn die dit kanaal via dvb-t zal kunnen zien
 • Programmaraad Rijnland Bollenstreek - Leiden e.o. -
  05/02/2012 16:54 uur
  Het is onjuist dat de wetgeving, die bepaalt dat kabelexploitanten twee Vlaamse televisiezenders moeten doorgeven, sterk verouderd is. Bij de wijziging van de Mediawet in 2008 is nadrukkelijk nogmaals bepaald dat deze twee zenders moeten worden doorgegeven. Zie hiervoor de handelingen van de Tweede Kamer, oftewel de tekst van de parlementaire behandeling.
 • G. Mikelj - Heerlen - Nederland -
  05/02/2012 14:14 uur
  Ik vind het heel goed, alleen vind ik bij telenet, waarom geen france zenders door geven? Ik vind ook intersant, om de bublieken france1/ 2/3/4 door geven. Waneer zal dat ooit gebeuren?
 • G. Mikelj - Heerlen - Nederland -
  05/02/2012 14:13 uur
  Ik vind het heel goed, alleen vind ik bij telenet, waarom geen france zenders door geven? Ik vind ook intersant, om de bublieken france1/ 2/3/4 door geven. Waneer zal dat ooit gebeuren?

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.

  Nu in Totaal TV

  CoverIn dit nummer een coververhaal over Maigret Sets a Trap, en niemand minder dan Rowan Atkinson heeft deze serieuze hoofdrol op zich genomen. Totaal TV had een exclusief interview met 'Mr. Bean'. Daarnaast spraken we met de Zuid-Afrikaanse tv-kok Siba Mtongana en geven we vijf keer de dvd van het tweede seizoen The 100 weg.