Nieuws

Overzicht

05 februari 2012

Eredivisie Live is 3D nog niet uit oog verloren

Dat 3D in de Nederlandse huiskamer nog geen succes is gebleken, is voor betaalzender Eredivisie Live geen reden om het uitzenden van 3D-voetbalwedstrijden in de ijskast te zetten. Er zijn echter nog geen 3D-uitzendingen gepland.

Dat bleek uit antwoorden op vragen die Totaal TV tijdens een persconferentie aan Eredivisie Live stelde. Eind 2010 was er de eerste 3D-uitzending van Eredivisie Live gepland. Door de slechte weersomstandigheden werd de voetbalwedstrijd Ajax – Feyenoord op last van de politie op het laatste moment afgelast. Niet een te slecht speelveld – de Amsterdam ArenA heeft namelijk een dak dat gesloten kan worden – maar een slecht berijdbaar Nederlandse wegen- en spoorwegennet was de oorzaak van de afgelasting. De experimentele 3D-uitzending was een samenwerking tussen Eredivisie Live, Endemol, Panasonic en ASTRA Benelux. De 3D-uitzending had in geheel Europa ongecodeerd via de ASTRA3-satelliet op 23,5 graden oost te zien moeten zijn.

Deze voetbalwedstrijd zou door United Broadcast Facilities in 3D geregisseerd worden. Enkele weken daarvoor had men bij wijze van proef één wedstrijd uit de Eredivisie al in 3D opgenomen. Ook waren cameramensen, technici en de regisseur bij het Engelse Sky Television op werkbezoek geweest om de fijne kneepjes van het tonen van beelden in 3D te leren. In Engeland heeft Sky Television al veel ervaring met het zelfstandig regisseren van voetbalwedstrijden in 3D.

En juist het Engelse model waarbij veel naar 3D-voetbal in pubs gekeken wordt, is de aanleiding voor betaalzender Eredivisie Live om 3D nog niet uit het oog te verliezen. Arno de Jong – directeur media & marketing bij Eredivisie Live – bevestigde echter tegen Totaal TV dat er nog geen concrete plannen zijn om nog dit seizoen een Eredivisie-voetbalwedstrijd in 3D te gaan uitzenden. Wel stelt De Jong dat men het niet uitsluit dat dit in de toekomst gaat gebeuren. Daarbij lijkt men in eerste instantie te denken aan vertonen van voetbalwedstrijden in 3D buiten het eigen huis, bijvoorbeeld in de bioscoop. Eredivisie Live denkt dat 3D voetbal kijken in de huiskamer pas een interessante optie wordt wanneer voor de consument betaalbare tv-toestellen worden geïntroduceerd waarmee men zonder bril naar 3D-televisie kan kijken. Op dit moment presenteren de eerste fabrikanten deze toestellen op elektronicabeurzen. Alleen is de aanschafprijs van rond de 9000 euro nog veel te hoog.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • R. Loos - Uden -
  11/02/2012 21:55 uur
  Ik heb vorig seizoen een wedstrijd thuis via Sport1 in 3D HD gekeken. Wat een beleving is dat! Geweldig gewoon. Wel moeten de providers hun kanaalaanbod op orde hebben alleen gebeurd dat tot dusver nog wat te weinig.
 • anna - ane -
  05/02/2012 18:36 uur
  laat men eerst is zorgen dat bijvoorbeeld bij Ziggo alle 4 kanalen in HD zijn. Ziggo kan ook wel pay-tv kanalen als HBO in HD doorgeven, waarom EL dan niet ????
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  05/02/2012 13:47 uur
  @Apple 740: Je hebt hélemaal gelijk, allemaal met toeters en bellen zwaaien, en héb je inderdaad alle investering als abonnee gedaan, dan nóg kun je eredivisie live in sd gaan zitten kijken, eigenlijk te gek voor woorden, dat ze nog over 3D dúrven te beginnen, laat ze eerst álle zenders van eredivisie live maar eens in native HD 'op de rit' gaan zetten! Je betaald als abonnee(ik niet hoor) wél een duur extra abonnement, maar kwaliteit, ho maar! (Terwijl het er wel is, maar niet wordt geleverd!)
 • Apple740 - Rotterdam -
  05/02/2012 13:17 uur
  Ruzie met m'n toetsenbord, hier nogmaals m'n bericht in correct Nederlands: UPC, Ziggo en Canaldigitaal kunnen of willen niet eens de ruimte vrijmaken voor meer dan één EredivisieLive HD kanaal, laat staan als er ook nog een 3D kanaal bijmoet. Dat kunnen onze zielige grote providers helemaal niet behappen. Vanmiddag potverdorie weer Feyenoord kijken in SD (want op EredivisieLive 2 dus geen HD). Wordt tijd dat er hier glasvezel komt, die hebben wel alle HD kanalen.
 • Apple740 - Rotterdam -
  05/02/2012 13:13 uur
  UPC, Ziggo en Canaldigitaal kunnen of eillen niets een de ruimte vrijmaken voor meer dan één EredivisieLive HD kanaal, laat staan als er ook nog een 3D kanaal bijmoet. Dat kunnen onze zielige grote providers helemaal niet behappen. Vanmiddag potverdorie weer Feyenoord kijken in SD (want op EredivisieLive 2 dus geen HD). Wordt tijd dat er hier glasvezel komt, die hebben wel alle HD kanalen.
 • Gerrit - Nijmegen -
  05/02/2012 13:09 uur
  Geen mij maar liever 2D i.p.v 3D. Al die flauwekul hoeft voor mij niet. En een 3D brilletje op te zetten om een film te bekijken is helemaal geen optie. En 3D bekijken waar je geen bril voor nodig heeft kost nog veels te veel geld. Dus weg met 3D. Laten ze maar iets in TV'S bouwen om die reclame's weg te filteren, want reclame's is de grootste ergenis bij de meeste TV kijkers. Dus weg met 3D en die reclames.
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  05/02/2012 13:05 uur
  In 2006 kochten wij onze eerste HD ready tv, in 2008 overgestapt naar een Full-HD tv, omdat er meer en meer uitzendingen kwamen in native HD, vooral de Amerikaanse zenders zoals Discovery HD en NGC HD, nu 4 jr. later, is er nog steeds heel erg weinig aanbod mbt. native HD, en komen ze met 3D op de proppen,en inderdaad: 9000 euro is voor de 'gewone' jongen niet op te brengen! Juist op het moment, dat Full-HD wat betaalbaarder is geworden, geen haar op m'n hoofd 9000 euro voor iets wat er niet is!

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X BLU-RAY EERSTE SEIZOEN VINYL

  De door drugs en seks omgeven muziekbusiness in New York uit de jaren ’70, waar muziekstromen als punk, disco en hip-hop nog in de kinderschoenen staan, vormt het decor van Vinyl. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.