Nieuws

Overzicht

10 maart 2012

Ziggo zoekt met nieuwe technieken naar meer bandbreedte

Ondanks dat kabelbedrijf Ziggo in september het aantal analoge tv-kanalen naar 25 terugbracht, heeft men nog steeds met bandbreedte-gebrek te maken. De modulatietechniek QAM256 moet uitkomst bieden.

Op zich is de modulatietechniek QAM256 beslist geen nieuwe technologie. Diverse kabelbedrijven in Nederland maken op hun kabelnetwerken al geheel of gedeeltelijk gebruik van deze modulatietechniek. Ziggo maakt tot op dit moment op vrijwel alle frequenties op haar netwerk gebruik van de oudere modulatietechniek QAM64. Daarnaast is Ziggo ook één van de Europese kabelbedrijven die actief bij de ontwikkeling van de nieuwe bandbreedtebesparende uitzendtechniek DVB-C2 betrokken is. Een overstap naar DVB-C2 wordt echter in de komende jaren nog niet verwacht.

Voordelen en nadelen QAM256

Het grootste voordeel van QAM256 is dat op één uitzendkanaal meer bandbreedte voor het doorgeven van tv-zenders of andere digitale diensten gebruikt kan worden. Op één frequentie met QAM256 modulatietechniek kan men 50,6 Mbit/s aan data gebruiken, bij QAM64 is dat slechts 38 Mbit/s. Een groot nadeel is er ook. QAM256 is veel storingsgevoeliger. Elk gebruik van slechte coaxbekabeling in de huiselijke omgeving wordt bij digitale televisie genadeloos door blokvorming in de ontvangst of zelfs algehele ontvangstuitval afgestraft.

Analoge televisie

Voor Ziggo is de overgang naar QAM256 hoognodig. In de komende maanden komen er voor de Nederlandse markt meer HD-kanalen beschikbaar. Om het HD-aanbod zo volledig mogelijk te houden, moet Ziggo naar nieuwe bandbreedte op haar kabelnetwerk op zoek. De keuze blijft dan tussen uitschakeling van meer analoge zenders of de overstap naar QAM256. Voor dat laatste is op dit moment gekozen.

Eind mei klaar

Of Ziggo in één keer alle digitale uitzendkanalen naar QAM256 gaat overzetten, blijft nog even koffiedik kijken. Ziggo-woordvoerder Gradus Vos bevestigt aan Totaal TV wel dat eind mei de nu gestarte omzetting van QAM64 naar QAM256 voltooid is. Vanaf dat moment start Ziggo dan ook het actieve proces dat tot uitbreiding van het HD-aanbod moet gaan leiden. De extra bandbreedte kan Ziggo natuurlijk ook gebruiken voor het toevoegen van nieuwe zenders in SD-kwaliteit of de toevoeging van meer Video on Demand op haar kabelnetwerk.

Viacom HD-kanalen

In ieder geval lijken de HD-kanalen MTV NL HD, Nickelodeon HD en Comedy Central HD als eerste in aanmerking te komen om de nieuw vrijgekomen bandbreedte te gebruiken. Ziggo maakte eerder aan Totaal TV bekend dat men eind mei deze HD-zenders aan het zenderaanbod gaat toevoegen.
Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Menno - Renswoude -
  17/03/2012 15:42 uur
  de meeste buitenlandse mensen kijken toch via de schotel, dus wat mij betreft mogen ze die extra zenders schrappen. Anders zie je straks niet meer of het een vogelaarwijk betreft als er geen schotels meer zijn ;[=)_
 • Ed - Purmerend -
  12/03/2012 09:11 uur
  Heeft iemand enig idee hoeveel mensen de turkse en chinese paketten van Ziggo hebben. Ik kan me zo voorstellen dat deze mensen deze zenders ontvangen via de schotel. Het zou enorm veel schelen in de ruimte.
 • Jaap - Enkhuizen -
  11/03/2012 10:51 uur
  Goed bezig, Ziggo zit niet stil. Al jaren een tevreden klant.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  11/03/2012 08:26 uur
  Ik hoop voor de Ziggoabonnees dat er dit jaar nog weer minstens vijf analoge kanalen afgaan. Dat levert toch ook weer aardig wat ruimte op.
 • Stitch - Utrecht -
  10/03/2012 19:13 uur
  had toch gehoopt op afschakeling van analoog tot 15 kanalen. Ik kijk al 4 jaar geen analoog meer, en ben het ook niet meer van plan.
 • Apple740 - Rotterdam -
  10/03/2012 17:35 uur
  @Peter, storingsgevoeligheid geldt in dit geval voor de kabel. Allerlei interferentie (electro magnetische instraling op de kabel) zorgt dat ook de kabel storingsgevoeliger wordt met QAM256.
 • ZIGGODEBESTE - Denekamp -
  10/03/2012 14:37 uur
  Goed zo ZIGGO,jullie zijn op de goede weg,ik ben al jaren een tevreden klant.
 • Peter - Heemstede -
  10/03/2012 14:32 uur
  Ah, even niet goed gelezen: QAM256 is ook storinggevoeliger. Minder geschikt voor via de ether dus.
 • Peter - Heemstede -
  10/03/2012 14:26 uur
  Als met QAM256 meer zenders doorgegeven worden dan lijkt me dat ook wel wat voor Digitenne. Die zenden op QAM64 uit.
 • bass - h -
  10/03/2012 13:27 uur
  Zie nog steeds geen reden om het in Oktober verleden jaar opgezegde extra pakket weer te nemen. Twijfel of dit ooit nog zal gebeuren gezien de twijfelachtige inhoud van dit pakket en het feit dat steeds meer goede zenders verdwijnen voor meer Amerikaanse rommel

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X BLU-RAY EERSTE SEIZOEN VINYL

  De door drugs en seks omgeven muziekbusiness in New York uit de jaren ’70, waar muziekstromen als punk, disco en hip-hop nog in de kinderschoenen staan, vormt het decor van Vinyl. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.