Nieuws

Overzicht

14 maart 2012

Neelie Kroes ziet niets in verplicht openbreken Nederlandse kabel

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft duidelijk gemaakt dat de Europese Unie fel tegen het gedwongen openbreken van Europese kabelnetwerken voor derden is. Nederland wil de kabel bij wet openbreken.

Minister Verhagen heeft al eerder aangegeven dat het bij wet openbreken van de Nederlandse kabel wellicht tot grote bezwaren bij de Europese Commissie kan leiden. De Tweede Kamer heeft twee amendementen aangenomen die toch tot een wettelijke doorbraak moet gaan leiden van de muur die om Nederlandse kabelnetwerken heen gebouwd is.

Analoge wederverkoop

In de twee amendementen wordt alleen de wederverkoop van het analoge zenderpakket bij de twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC geregeld. Het openbreken van de Nederlandse kabel via wetgeving kan hierdoor het beste als mosterd na de maaltijd beschreven worden. Er kijken in Nederland steeds minder mensen naar analoge televisie. Zelfs in de slaapkamers – waar digitale kijkers analoge televisie nog vaak gebruiken – zijn steeds vaker digitale decoders van tv-aanbieders te vinden.

Tele2 en Online

Ondanks de vaststelling dat in steeds meer huishoudens naar digitale televisie gekeken wordt, zijn er nog marktpartijen die interesse hebben in het aanbieden van analoge televisie via kabelnetwerken. Het gaat dan vooral om telecombedrijven die naast digitale televisie via internet of satelliet als extra service ook analoge televisie aan haar klanten willen aanbieden. De bedrijven Tele2 en Online hebben in het verleden vaker aangegeven dat men analoge televisie via de kabelnetwerken van Ziggo en UPC wil aanbieden.

Niet veel goedkoper

Natuurlijk zijn voor deze bedrijven ook de kleiner wordende groep analoge kijkers belangrijk. Of het openbreken van de Nederlandse kabel tot echt significant goedkopere prijzen gaat leiden is nog maar de vraag. Eerder bleek dat Tele2 een maandelijks tarief van 15 euro per maand voor wederverkoop van analoge televisie via de kabelnetwerken van Ziggo en UPC in gedachten had. Op dat moment rond de 2 euro goedkoper dan Ziggo en UPC.

Neelie waarschuwt

Nederland kan op grote Europese weerstand rekenen als men de kabel daadwerkelijk via wetgeving gedwongen gaat openbreken. Neelie Kroes maakte dit vorige week tijdens een kabelcongres in de Belgische hoofdstad Brussel bekend. De Eurocommissaris voorziet dat de Europese Commissie al haar kracht gaat gebruiken om eventuele Nederlandse wetgeving van tafel te krijgen.
Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Frits - Utrecht -
  15/03/2012 16:14 uur
  Eddy, die andere manieren van TV kijken hebben niet dezelfde kwaliteit en keuzevrijheid als bij de kabel. Op ADSL en Glasvezel IPTV worden alleen nog maar KPN streams doorgegeven. Dit zijn re-encoded streams met lage bitrates en zonder 5.1 audio. Door de KPN drm zit je ook altijd vast aan het kastje van de provider. Bij Ziggo kabel worden de streams wel rechtstreeks van de bron doorgegeven. Hoge bitrates zonder omzetting en met 5.1 geluid. Ook kun je zelf je kastje kiezen. Bij UPC kan dat laatste niet. Genoeg reden dus om de kabel open te breken. Ben het wel met jullie eens dat dit dat alleen moet voor het digitale gedeelte. Het analoge is achterhaald en niet meer nodig. Analoog verplicht afschaffen zou nog beter zijn. Dan kan dat niet meer als melkkoe gebruikt worden.
 • Eddy - Amsterdam -
  15/03/2012 07:18 uur
  @ Frits "Marktwerking werkt niet in deze sector." Hoe kom je daar nou bij? Concurrentie zat! Je kunt overal in Nederland kiezen voor een andere manier van tv kijken. Alleen niet via de kabel. Maar dat is toch niet erg. Ga voor satelliet en je hebt iedere zender die er bestaat, ga voor IP en je kijkt interactief, ga voor ether en je kijkt zeer goedkoop televisie. Ik begrijp de discussie niet. Een open kabel is heel veel moeite en tijd stoppen in een compleet verouderd concept.
 • Digitaal - Digitaal -
  14/03/2012 19:12 uur
  Goed nieuws laat de kabel maar dicht. Analoog open heeft toch geen nut. Digitaal open had wel nut gehad. Analoog niet, wijzig de wet maar eerst dat aanbieders in Nederland verplicht te stoppen met analoog. Als dat zover is ga dan maar kijken naar kabel open. Kabel openen voor analoge tv houd het een andere tegen. Verplicht de kabelaars maar om per 2015 analoog volledig afgeschakelt te hebben.Ga dan praten over kabel open. Dan kan iedere aanbieder ook een pakket bieden. Dus niet allemaal hetzelfd.
 • Frits - Utrecht -
  14/03/2012 19:02 uur
  Open met die kabel. Marktwerking werkt niet in deze sector. In zo'n situatie moet de overheid ingrijpen om de markt met elkaar te laten concurreren.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  14/03/2012 17:37 uur
  Kijk eens naar de megawinsten die de grote kabelaars maken en je weet dat het veel goedkoper kan. Met de helft van het maandbedrag maken ze nog genoeg winst.
 • Vindent - Arnhem -
  14/03/2012 17:02 uur
  Straks nemen ze nog een amendement aan om PostNL te verplichten hun eigen bestelbusjes te delen met Sandd, DPD, DHL en noem maar op. Absurd dit.
 • Open kabel - voor digitale signalen -
  14/03/2012 16:35 uur
  klik klik klik Al ruim tien jaar weet de VVD, geholpen door coalitiepartners op zoek naar ruilgeld, het openstellen van de tv-kabel tegen te houden. De superlobbyist van de UPC, Manual Kohnstamm, deed zij werk in Den Haag zo goed dat hij werd gepromoveerd naar een belangrijke Europese functie en nu in feite namens de Amerikanen één van de bazen is van Liberty. Bas Eenhoorn leidde kabelclub Vecai, nu NLkabel en was VVD-voorzitter. Dat Annemarie Jorritsma eerst als Kamerlid en vervolgens als minister van Verkeer & Waterstaat UPC een paar handjes hielp leverde haar later nog een commissariaat op bij UPC-zusje Priority Telecom. Zo gaat dat. Nu Neelie Kroes Europees ict-commissaris wordt maakt het voor de kabelaars in Brussel een stuk prettiger. Kroes heeft zich eerder flink verzet tegen de wens van de Opta om de kabel open te breken, met een beroep op concurrentie tussen infrastructuren. Ze had er zelfs geen probleem mee haar macht als Koningin van de Mededinging eerder dit jaar te gebruiken door in achterkamertjes te trachten het besluit van de Opta te elfder ure te torpederen. Opta won, met de hulp van de nu demissionaire ict-commissaris Viviane Reding. Kroes is dat nog niet vergeten. Dit maakt het er voor de Opta in Brussel de komende jaren niet eenvoudiger op om aangevochten besluiten te verdedigen.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne