Nieuws

Overzicht

28 maart 2012

TV-fabrikanten worden directe concurrenten van tv-aanbieders

TV-aanbieders als KPN, UPC, Tele2, Ziggo en CanalDigitaal voeren op dit moment alleen een onderlinge strijd om de tv-abonnee. Daar komt binnenkort verandering in. Ook tv-fabrikanten willen tv-kanalen gaan aanbieden.

Het gaat hierbij om gebruikers van zogenaamde connected tv televisie, die ook wel internettelevisies worden genoemd. TV-fabrikanten als Samsung zijn op dit moment met tv-zenders in Nederland in gesprek om via apps via internet naar lineaire tv-kanalen als Nederland 1, RTL 4 en SBS 6 te kunnen kijken.

Strijd om tv-abonnee heviger dan ooit

De strijd om de tv-abonnee wordt hierdoor heviger dan ooit in Nederland het geval was. Het bekijken van televisiekanalen of content direct via internet en zonder tussenkomst van een tv-aanbieder wordt ook wel Over The Top (OTT) genoemd. Het blad Elsevier meldt dat tv-fabrikanten al met tv-zenders in gesprek zijn om in de toekomst op deze manier de meestbekeken tv-kanalen aan bezitters van internettelevisies te kunnen aanbieden.

Samsung

Het was Tonnie van Schijndel – productmanager TV van Samsung Benelux – die het eerste bericht over onderhandelingen met tv-zenders over de vorm van tv-kijken naar buiten bracht. Van Schijndel liet aan Elsevier ontvallen dat Samsung met alle grote tv-zenders hierover in onderhandeling was en dat hij verwachting heeft dat Samsung binnen een jaar met tv-zenders tot een overeenkomst was. De woorden van Van Schijndel werden overigens later door persvoorlichters van Samsung Benelux ontkend.

Toch onderhandelingen

Maar waar rook is, is meestal ook vuur. Dat blijkt uit het feit dat NPO-woordvoerder Erik Kroeze tegenover Elsevier bevestigt dat de NPO met tv-fabrikanten in onderhandeling is om via internettelevisies lineaire tv-kanalen door te gaan geven. Ook RTL Nederland bevestigt dat het met tv-fabrikanten in overleg is over nieuwe manieren van het doorgeven van programma’s. Ook bij telecomwaakhond OPTA is bekend dat tv-fabrikanten met tv-zenders in overleg zijn om direct via de internettelevisie zonder tussenkomst van een tv-aanbieder naar tv-kanalen aan te gaan bieden.

Niet gratis, wel goedkoper

Wie in de toekomst direct via een internettelevisie naar tv-kanalen van de Nederlandse publieke omroep, RTL Nederland en SBS Nederland wil gaan kijken, moet er wel rekening mee houden dat dit niet gratis is. Omdat tv-fabrikanten voor doorgifte van tv-zenders ook dienen te betalen, krijgt de consument die van de tv-kijken app gebruik gaat maken de rekening vroeg of laat gepresenteerd. De verwachting is echter wel dat tv-kijken via de internettelevisie goedkoper dan tv-kijken via een tv-aanbieder gaat worden.

Beeldkwaliteit

De grote vraag blijft of het live tv-kijken via de internettelevisie kwalitatief de concurrentie met de traditionele tv-aanbieder kan aangaan. Op dit moment laat bij de huidige techniek die internettelevisie gebruikt de beeldkwaliteit nog te wensen over. Nu echter steeds meer huishoudens over een snelle breedbandinternetaansluiting beschikken, kan men de bandbreedte van de geboden internetstream vergroten. Hierdoor kan men later eventuele tv-kanalen met een betere beeldkwaliteit Over The Top gaan aanbieden.
Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Henny (Pro Digitaal) - Eindhoven -
  29/03/2012 12:27 uur
  Bepaalde zenders moeten voor eenieder bereikbaar zijn, en blijven. Juist dat laatste is niet het geval: Neem nu Omroep Brabant, tv en radio, via de satelliet. Is jarenlang bereikbaar geweest voor de gemiddelde gewone kijker, via de satelliet, FTA zender op Astra 3, maar zit nu wél gecodeerd in een betaalpakket (familie) bij CDS (M7 Group S.A) en dit, terwijl dit een zg. 'rampenzender' hier in de regio is. Ik ken persoonlijk medewerkers van Omroep Brabant, ze vinden het zélf schandalig, echt!
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  29/03/2012 12:01 uur
  Buitenland is wel groter maar iedereen weet dat RTL Nederland woekerwinsten maakt. Dus kan dit best gratis. We betalen al veel te veel voor commerciele televsisie in Nederland
 • WIM - LEEUWARDEN -
  29/03/2012 10:22 uur
  Echte konkurrentie is nooit weg. Ik moet het nog zien. Onderlinge prijsafspraken, etc., ook al wordt het ontkent. Ieder bedrijf wil een graantje meepikken, dus hebben ze elkaar gewoon nodig. Het zal er vast niet oedkoper op worden. Misschien in het begin om mensen te strikken, daarna zal het alleen maar weer duurder worden. Voorbeelden te over.
 • Johan - Purmerend -
  29/03/2012 10:00 uur
  Buitenland is groter dan Nederland. Een groter buitenland is een grotere reclamevijver met veel meer geld waaruit men kan vissen. De kosten van een televisiezender en het personeel in Nederland en het buitenland zijn vergelijkbaar. Dat is dus de reden waarom in sommige landen met ongecodeerd kan uitzenden. Maar je ziet dat daar met technische middelen ook een eind aan gaat komen. Zie het bericht op deze site over de toekomstige problemen bij ontvangst BBC.
 • Fred - Utrecht -
  29/03/2012 09:45 uur
  Wat een domme vergelijking Johan. De grootste inkomstenbron bij TV zenders is reclamegeld. Al die FTA zenders op de satelliet kunnen daar blijkbaar prima van leven en ook hun personeel van betalen.
 • Johan - Purmerend -
  29/03/2012 09:30 uur
  Ik vind dat iedereen gratis moet werken. Toen men een jonge leeftijd had heeft Nederland hen al gefinancieerd door kindertoeslag aan de ouders te geven. Wellicht dat je nu inziet hoe jouw redenering kant noch wal raakt.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  29/03/2012 09:26 uur
  Ik vind wel dat de publieke en commerciele zenders gewoon gratis te zien moeten zijn. Je betaalt al voor het internet en de rest is al gefinancieerd door reclame en kijk en luistergeld.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  3X BLU-RAY KUNG FU PANDA 3

  Dit keer duikt Po’s lang vermiste vader op en reizen vader en zoon af naar een geheim pandaparadijs. Wanneer de bovennatuurlijke slechterik Kai alle kung fu meesters in China begint uit te dagen, moet Po een dorp vol vrolijke, klunzige panda’s tot een ultiem team trainen. Totaal TV mag de Blu-ray drie keer weggeven.