Nieuws

Overzicht

30 maart 2012

Meer Vlaamse tv-kanalen op Astra3?

Het Luxemburgse tv-bedrijf M7 Group S.A lijkt te zijn gestart met testuitzendingen van enkele Vlaamse tv-kanalen uit het TV Vlaanderen-zenderpakket op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost.

Op deze satelliet zijn sinds gisteren de namen van de Vlaamse commerciële tv-zenders VTM, Vijf TV, 2BE, Acht, Vitaya, VTMKazoom en Kanaal Z opgedoken. Ook de namen van het gay-pornokanaal ManX en het nieuwe derde VRT-televisiekanaal Ketnet zijn op een door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES gehuurde transponder zichtbaar geworden.

MPEG4

Alle genoemde tv-zenders hebben een eigen kanaalslot op een transponder gekregen, die op de Astra3-satelliet via de frequentie 12.129 GHz V te ontvangen is. Op de betrokken kanaalsloten wordt op dit moment nog geen data in de vorm van beeld en geluid uitgezonden.

Meer bandbreedte door 8PSK

De beeldkwaliteit van premium tv-kanalen die onderdeel van het CanalDigitaal-zenderaanbod uitmaken, blijft intact, ook al wordt op deze nieuwe kanaalsloten in de toekomst mogelijk beeld en geluid uitgezonden. Dit komt door de extra bandbreedte die op deze transponder na de overgang van de modulatietechniek QPSK naar 8PSK heeft plaatsgevonden.

Storing buiten schuld CanalDigitaal

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was gisterenavond de beeldkwaliteit van enkele tv-zenders die op de Astra3-frequentie 12.129 GHz V worden uitgezonden slechter dan voorheen. Dit had met een verstoorde beeldaanvoer van deze tv-kanalen en niet met de extra niet data verbruikende kanaalsloten te maken. Gisterenavond waren er onder meer meldingen van slechter beeld op de filmkanalen van Film1.

TV Vlaanderen in MPEG4 blijft vraagteken

Het blijft onduidelijk of de Vlaamse publieke- en commerciële tv-kanalen in de toekomst alleen in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien zijn. M7 Group S.A doet geen enkele uitspraak over de nieuwe Vlaamse kanaalsloten op de Astra3-satelliet. Het heeft alleen bevestigd dat de Vlaamse muziekzender JIM vanaf eind april in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien is.

Astra1-transponder blijft operationeel

Onderzoek heeft wel duidelijk gemaakt dat de Astra1-transponder waarop de Vlaamse publieke- en commerciële tv-kanalen nu te zien zijn nog voor langere tijd door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES – de eigenaar van de Astra1-satelliet – gehuurd is. Geruchten dat TV Vlaanderen op korte termijn deze transponder gaat verlaten en alleen nog in MPEG4 op de Astra3-satelliet te zien zal zijn, lijken hierdoor tot het land der fabelen verwezen. 
Geschreven door: Jarco Kriek
Half jaar Totaal TV + bakken met Menno. Neem nu een abonnement!

 
 • Barrel - Heemskerk -
  31/03/2012 10:35 uur
  Op 29 Maart j.l was er gedurende een langere periode in de avond totaal geen beeld op de kanalen RTL5- RTL7-Net 5- en andere kanalen van Transponder 12.129 GHz -V.
 • littelsat - kerkrade -
  31/03/2012 08:44 uur
  Als AustriaSat uitbreidt mag TVV naar 23.5 verhuizen.... Er komt niet voor niets ook een infokanaal....
 • Daniël Mantione - Purmerend -
  30/03/2012 18:47 uur
  Nou, het is zeker. Niet naar het land der fabelen verwezen. Dat de transponder gehuurd blijft maakt het zeker realistisch dat er TVV-kanalen actief blijven, doch ze zijn niet voor niets op 23 oost verschenen.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar  Recent nieuws

  Doe mee en win

  *

  2x VIP-PAKKET CAPTAIN AMERICA - CIVIL WAR

  In Marvel’s Captain America: Civil War zien we Steve Rogers als leider van het nieuw samengestelde Avengers team met het doel om de mensheid te beschermen. Totaal TV mag twee keer een VIP-pakket weggeven, met daarin een pet, laptop sleeve, USB-stick, koptelefoon én natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  Nu in Totaal TV

  CoverIn deze Totaal TV liefst vier pagina's over de meest populaire serie van dit moment: Game of Thrones. Daarnaast spraken we met Gerard Joling over de nieuwe Geer & Goor, waarin de beide heren ouderen aan een hobby gaan helpen. We geven tot slot een Bose SoundTouch 10 wireless music system weg!