Nieuws

Overzicht

30 maart 2012

Meer Vlaamse tv-kanalen op Astra3?

Het Luxemburgse tv-bedrijf M7 Group S.A lijkt te zijn gestart met testuitzendingen van enkele Vlaamse tv-kanalen uit het TV Vlaanderen-zenderpakket op de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost.

Op deze satelliet zijn sinds gisteren de namen van de Vlaamse commerciële tv-zenders VTM, Vijf TV, 2BE, Acht, Vitaya, VTMKazoom en Kanaal Z opgedoken. Ook de namen van het gay-pornokanaal ManX en het nieuwe derde VRT-televisiekanaal Ketnet zijn op een door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES gehuurde transponder zichtbaar geworden.

MPEG4

Alle genoemde tv-zenders hebben een eigen kanaalslot op een transponder gekregen, die op de Astra3-satelliet via de frequentie 12.129 GHz V te ontvangen is. Op de betrokken kanaalsloten wordt op dit moment nog geen data in de vorm van beeld en geluid uitgezonden.

Meer bandbreedte door 8PSK

De beeldkwaliteit van premium tv-kanalen die onderdeel van het CanalDigitaal-zenderaanbod uitmaken, blijft intact, ook al wordt op deze nieuwe kanaalsloten in de toekomst mogelijk beeld en geluid uitgezonden. Dit komt door de extra bandbreedte die op deze transponder na de overgang van de modulatietechniek QPSK naar 8PSK heeft plaatsgevonden.

Storing buiten schuld CanalDigitaal

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden was gisterenavond de beeldkwaliteit van enkele tv-zenders die op de Astra3-frequentie 12.129 GHz V worden uitgezonden slechter dan voorheen. Dit had met een verstoorde beeldaanvoer van deze tv-kanalen en niet met de extra niet data verbruikende kanaalsloten te maken. Gisterenavond waren er onder meer meldingen van slechter beeld op de filmkanalen van Film1.

TV Vlaanderen in MPEG4 blijft vraagteken

Het blijft onduidelijk of de Vlaamse publieke- en commerciële tv-kanalen in de toekomst alleen in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien zijn. M7 Group S.A doet geen enkele uitspraak over de nieuwe Vlaamse kanaalsloten op de Astra3-satelliet. Het heeft alleen bevestigd dat de Vlaamse muziekzender JIM vanaf eind april in MPEG4 via de Astra3-satelliet te zien is.

Astra1-transponder blijft operationeel

Onderzoek heeft wel duidelijk gemaakt dat de Astra1-transponder waarop de Vlaamse publieke- en commerciële tv-kanalen nu te zien zijn nog voor langere tijd door M7 Group S.A bij satellietbedrijf SES – de eigenaar van de Astra1-satelliet – gehuurd is. Geruchten dat TV Vlaanderen op korte termijn deze transponder gaat verlaten en alleen nog in MPEG4 op de Astra3-satelliet te zien zal zijn, lijken hierdoor tot het land der fabelen verwezen. 
Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Barrel - Heemskerk -
  31/03/2012 10:35 uur
  Op 29 Maart j.l was er gedurende een langere periode in de avond totaal geen beeld op de kanalen RTL5- RTL7-Net 5- en andere kanalen van Transponder 12.129 GHz -V.
 • littelsat - kerkrade -
  31/03/2012 08:44 uur
  Als AustriaSat uitbreidt mag TVV naar 23.5 verhuizen.... Er komt niet voor niets ook een infokanaal....
 • Daniël Mantione - Purmerend -
  30/03/2012 18:47 uur
  Nou, het is zeker. Niet naar het land der fabelen verwezen. Dat de transponder gehuurd blijft maakt het zeker realistisch dat er TVV-kanalen actief blijven, doch ze zijn niet voor niets op 23 oost verschenen.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X BLU-RAY BROOKLYN

  Brooklyn vertelt ‘t meeslepende verhaal van Eilis Lacey, een Ierse immigrante die rond 1950 in Brooklyn, New York haar weg naar geluk probeert te vinden. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  Nu in Totaal TV

  CoverIn dit nummer een coververhaal over Maigret Sets a Trap, en niemand minder dan Rowan Atkinson heeft deze serieuze hoofdrol op zich genomen. Totaal TV had een exclusief interview met 'Mr. Bean'. Daarnaast spraken we met de Zuid-Afrikaanse tv-kok Siba Mtongana en geven we vijf keer de dvd van het tweede seizoen The 100 weg.