Nieuws

Overzicht

09 mei 2012

Nederlandse kabel door wetgeving open voor concurrentie

De Eerste Kamer heeft de nieuwe Telecomwet aangenomen. Naast netneutraliteit is het via wetgeving openbreken van Nederlandse kabelnetwerken het meest in het oog springend onderdeel van de Telecomwet.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe Telecomwet in Nederland van kracht wordt. Dat heeft te maken met de publicatie van de nieuwe Telecomwet in officiële organen. Mogelijk dat de nieuwe Telecomwet binnen enkele weken al van kracht wordt. Daarbij lijkt 1 juli de meest reële datum te zijn.

Initiatief van Martijn van Dam

Initiatiefnemer voor het openbreken van de Nederlandse kabelnetwerken is PvdA-er Martijn van Dam. Deze moest bij zijn wetswijzing-voorstel op een koord balanceren. Dit heeft te maken met de juridische bezwaren die tegen het openbreken van kabelnetwerken vanuit de Europese Unie te verwachten zijn. Dat was ook de reden waarom voormalig regeringspartijen VVD en CDA de Tweede Kamer afraadden om dit onderdeel in de nieuwe Telecomwet op te nemen. Later besloot minister Verhagen de gehele Telecomwet – inclusief dit onderdeel – in zijn geheel in de Eerste Kamer te verdedigen.

Niet alleen analoge kabel open

In de nieuwe Telecomwet is opvallend genoeg geregeld dat niet alleen het analoge gedeelte van kabelnetwerken voor concurrentie door derden wordt opengebroken. Een blije Martijn van Dam maakte via twitter bekend dat de nieuwe Telecomwet concurrentie op de kabel voor het basispakket mogelijk maakt. Wanneer een tv-aanbieder via analoge en digitale televisie doorgeeft, geldt de concurrentie voor het analoge basispakket. Wanneer een kabelaar alleen digitale televisie doorgeeft dan voor geïnteresseerde bedrijven dat men het digitale basispakket mag wederverkopen. Dit is in Nederland bijvoorbeeld bij Caiway het geval. Het openbreken van zowel de analoge als digitale tv-kabel was het streven van Martijn van Dam, maar die laat weten dat dit juridisch niet haalbaar was.

Tele2 stapt in gat kabelmarkt

Kabelbedrijven moeten het analoge tv-pakket nu voor geïnteresseerde bedrijven beschikbaar stellen voor wederverkoop. Daarbij mogen zij voor het gebruik van het kabelnetwerk een marktconforme prijs doorberekenen. De exacte hoogte hiervan is op dit moment nog niet bekend. Daarnaast moeten geïnteresseerde bedrijven zelf met tv-zenders gaan onderhandelen over distributiecontracten en daarbij behorende distributievergoeding. Tele2-directeur Günther Vogelpoel liet direct na het aannemen van de nieuwe Telecomwet weten dat Tele2 via de opengebroken kabelnetwerken met het aanbieden van televisie begint.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Frits - Amersfoort -
  10/05/2012 16:36 uur
  Precies.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  10/05/2012 10:34 uur
  Het is dus net weer niet goed geregeld. Als de kabelaars snel teruggaan naar een analoog pakket van 15 zenders en dit lekker vasthouden, hoeven ze dus geen digitaal basispakket door te verkopen?
 • watdoetdattertoe - gajegeenrukan -
  09/05/2012 23:27 uur
  Maar nog even dit, de schotel bied een 1000voudig aanbod, kan gen enkele kabel boer tegenop, en het kost eenmalig wat je er voor over hebt. Want om nu temoeten betalen voor weggebruikende hufters op de hielen gezeten door de policie, na een avondje koks die niet tepruimen zijn, gevolgt door een repo payback maffiateam, tot vervelens toe eraan herinnert moeten worden dat rtl7 meer is voor mannen, stoutemeiden die tevies zijn om naar tekijken laatstaan ze temoeten aanraken, en daarnaast deel 2
 • watdoetdattertoe - gajegeenrukan -
  09/05/2012 23:21 uur
  \"\"Het openbreken van zowel de analoge als digitale tv-kabel was het streven van Martijn van Dam, maar die laat weten dat dit juridisch niet haalbaar was.\"\" Vraag me af wat dan die juridische beperking inhoud.Van Dam blij, ik niet, ik krijg een dooie mus.Tja al die blaters dat het analoge signaal maar moet verdwijnen, wat zijn dat toch een hebberige hufters, ego trippers etc. ikkeikkeikkke deel 1
 • thymen - de bilt -
  09/05/2012 21:41 uur
  erg fyn maar neem dan geen tele 2 de grootste maatenaaiers van nl wat nouw aneloog dit is de middel eeuwen niet zie duitsdland en engeland erg fet hoe meer koncurentie is fyn maar dan wel in hd
 • Hans - Utrecht -
  09/05/2012 19:51 uur
  Uiteindelijk heb je aan deze wetgeving dus nog maar bar weinig. Zolang UPC en Ziggo analoog in stand houden kunnen alternatieve aanbieders dus ook alleen maar analoog gaan aanbieden. En daarmee wordt de plank weer totaal misgeslagen. Het zou anno 2012 alleen nog maar over digitaal moeten gaan! Dat er in een UPC gebied eindelijk eens de mogelijkheid komt om Digitaal en HD via DVB-C te kijken voor €10,- euro per maand, middels een standaard Common Interface Module die je kan gebruiken in elk apparaat wat NIET door UPC is goedgekeurd.
 • adsl gebruiker - Brunssum -
  09/05/2012 18:59 uur
  @ Henry B Leur. Tele2 biedt allang digitale tv aan(IPTV). Nu door deze wetgeving kan Tele2 de concurrentie positie versterken. Analoog zullen ze nu wel zeer spoedig aanbieden
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  09/05/2012 17:52 uur
  Ik weet niet of jij weleens de beeldkwaliteit hebt gezien van Tele 2 IPTV, maar dat is echt huilen met de lamp aan hoor.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  09/05/2012 17:52 uur
  Ik weet niet of jij weleens de beeldkwaliteit hebt gezien van Tele 2 IPTV, maar dat is echt huilen met de lamp aan hoor.
 • Henry B - Leur -
  09/05/2012 17:31 uur
  Dan hoop ik toch dat tele 2 digitale tv gaat bieden, ipv analoog. Of alles in 1, nog beter!
 • Henry B - Leur -
  09/05/2012 17:31 uur
  Dan hoop ik toch dat tele 2 digitale tv gaat bieden, ipv analoog. Of alles in 1, nog beter!
 • adsl gebruiker - Brunssum -
  09/05/2012 16:10 uur
  @Henny(pro digitaal) Ik haalde het woord aan ivm met analoge tv. Weet ook wel dat er glasvezel tot aan de wijkkasten ligt. Om weer tot het onderwerp te komen ik vindt het goed dat anderen nu bijv ook het analoge signaal kunnen aanbieden.
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  09/05/2012 15:42 uur
  adsl gebruiker - brunssum : Eind jaren 90 is het coaxnetwerk hier in Brabant geheel retourgeschikt gemaakt. het woord 'verouderd' wat jij hier gebruikt, is door niemand gebruikt, en kan er dan ook absoluut geen sprake van 'verouderd'zijn, In de meeste wijken is zelfs glasvezel ingeblazen tot aan het zg. wijkcentrum, van daaruit gaat het verder via de coaxkabel. Kwalitatief is het coaxnetwerk stukken beter dan de sterk verouderde methode van KPN over de koperdraadjes. KPN verglaasd nu wát graag..
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 15:07 uur
  @Pieter den Helder_ En of dat nog bestaat ..verouderd? Geen sprake van. En hoeveel daar al van geprofiteerd is dat wil je niet weten. Maar goed partijen als een Tele2 kunnen dit hun klanten nu ook aanbieden.
 • Pieter - Den Helder -
  09/05/2012 15:00 uur
  Analoge televisie??? Bestaat dat nog? Nou, dan mogen ze dat ruim tien jaar na de introductie van digitale televisie wel eens uitschakelen.
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 14:23 uur
  En digitaal-digitaal zoals ik al eerder aangaf een UPC gaat analoog zeker niet afschakelen om redenen die je je wel kunt bedenken. En ziggo kan stellen wat ze willen dat ze analoog dreigen uit te schakelen...ha ha ha. In 2013 weer 3 of missshien een 4de eraf. Ondertussen verder gaan met omzetten naar qam256. Eindelijk worden andere partijen nu ook per wet toegelaten op de kabel.
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 14:17 uur
  Ziggo heeft al eerder aangegeven dit te doen. Ziggo kan aangeven wat ie wilt en doet ook rustig afbouwen zoals het hen uitkomt. Gaat naar qam256 omzetten. Er wordt veel verteld ja.. Je hebt het over alles in een pakketten van Ziggo. Ik heb het hier over partijen als Tele2 die voor hun klanten ook het analoge signaal kunnen aanbieden en zij ook van het analoge signaal gaan PROFITEREN. Gelukkig is deze wetgeving er nu!
 • Digitaal - Digitaal -
  09/05/2012 14:12 uur
  Ziggo doe nu verstandig en zet per 01-06-2012 analoog definitief uit. Verwijder de Duitse zenders uit het standaard pakket plaats dit in een extra pakket met 30-40 Duitse zenders voor 7.50 per maand. Hier is blijkbaar markt voor.
 • Digitaal - Digitaal -
  09/05/2012 14:10 uur
  @adsl gebruiker - brunssum Ziggo heeft al eerder aangegeven dit te willen doen. Indien ze niet willen dat anderen analoge signalen doorverkopen kan Ziggo dit gewoon. Dan is dat jou probleem niet van Tele2 die kan dan ook digitaal bij Ziggo. Tele2 heeft toch geen nut om te nemen indien je Ziggo alles in 1 extra hebt. Dat kan dan niet. Of je moet zo dom zijn dat wel te doen en analoog apart bij Tele2 krijg je het gratis bij alles in 1 en betaal je nogeens ervoor via Tele2.
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 14:05 uur
  En verder neem je UPC er ook bij. Ja en als je dan over analoog spreekt dan wordt het helemaal lachen. Of geloof jij ook dat die het nu opeens wel uit gaat zetten? Ik dacht het niet dat een UPC dit gaat doen.
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 13:57 uur
  @ Digitaal-Digitaal. Ja dat zal best dan ze daarvan afhankelijk zijn. Tele2 kan EINDELIJK voor hen ook het analoge pakket aanbieden. Zal voor veel klanten zeker wel gunstig zijn dat lijkt me duidelijk. En verder.. Ziggo die analoog uit gaat zetten? ha ha ha ha. Jazeker ergens in( wie zal het zeggen) weer 5 zendertjes eraf(blijf nog genoeg over trouwens). En omdat analoog zo in de weg zou zitten is men opeens naar qam256 om aan het schakelen.. En zou men afbouwen..lees het artikel zelf maar.
 • Digitaal - Digitaal -
  09/05/2012 13:51 uur
  @adsl gebruiker - brunssum Nee dat kan Tele2 niet. Tele2 is afhankelijk van wat de kabelaar er analoog al op heeft staan. Besluit de kabelaar voordat Tele2 erbij komt analoog uit te zetten dan heeft Tele2 geen analoog aan te bieden. Tele2 is voor analoog volledig afhankelijk van wat UPC/Ziggo aan analoge signalen op de kabel zetten
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 13:51 uur
  En dat deze wet dan voor de kabelaar ook maar snel van kracht mag worden. Eindelijk lijkt het dan eens zover te zijn. Per 1 juli lees ik nog even afwachten..
 • adsl gebruiker - brunssum -
  09/05/2012 13:40 uur
  Kon het haast niet geloven moest even in de ogen wrijven. Staat het er dan nu echt.? Geweldig nieuws eindelijk moeten de regio monopolisten andere partijen op de kabel toelaten! Tele2 kan ook profiteren door de analoge zenders aan te bieden.
 • watiserdan - ergensinnl -
  09/05/2012 13:07 uur
  fiasco - Winsum - 09/05/2012 10:29 uur, helemaal mee eens. Afijn, word nog lange weg, euopa is er namelijk zwaar op tegen, dus krijgt nog een staart.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  09/05/2012 11:47 uur
  Nou, Winsummer, ik zou eerst maar eerst eens naar een klasje gaan voor een curcus Nederlands op basisschool niveau. Daar zit je namelijk nog lang niet op...
 • Digitaal - Digitaal -
  09/05/2012 10:51 uur
  Wordt dus tijd dat analoge tv per direct verleden tijd is. Anders komen we er nooit vanaf. Digitaal open is minder erg dan analoog, analoog houd de analoge markt anders in stand. Digitaal open, bied dan allemaal een andere basispakket aan en niet allemaal dezelfde 60. Allemaal hetzelfde basispakket bieden maakt overstappen niet interesant vooral niet wanneer het maar 50ct tot 1euro prijsverschil zou zijn. Het gaat alleen om tv dus alles in klanten hebben er niks aan.
 • fiasco - Winsum -
  09/05/2012 10:29 uur
  Idioot koffieleut: hou toch eens op met dat idiote geld praatje van jou. Alks jij zo negatief in de wereld staat, waarom hang jij je zelf dan niet op, dwaas. Je word kostmisselijk van jou, ouwe bijstandtrekker,
 • Jarco - Hilversum -
  09/05/2012 10:28 uur
  Dat gaat met de huidige wet niet lukken. Stop je met analoog dat moet je digitale televisie in basis, standaard of hoe je het beestje noemen wilt voor wederverkoop aanbieden.
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  09/05/2012 10:23 uur
  Tip: Stop geheel met analoge doorgifte, beste kabelaars. Digitaal niet als basis,maar standaard, dan hebben de 'concurrenten' het nakijken...
 • bert - groningen -
  09/05/2012 09:59 uur
  En gaan de kabelbedrijven natuurlijk in beroep bij het Europese Hof. Dus we zijn er nog niet.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  09/05/2012 09:42 uur
  Krijgen we eerst jaren gesteggel over de vergoeding die een kabelaar vraagt aan een wederverkoper en voor je het weet, is het in 2018 voor het eerst te krijgen. En dan is analoog overal uitgeschakeld.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD REIGN S2

  In het tweede seizoen van Reign is tienerkoningin Mary getrouwd met haar Francis. Totaal TV mag de dvd vijf keer weggeven.