Nieuws

Overzicht

27 juni 2012

Iraanse Press tv moet uitzendverbod krijgen wegens antisemitisme

De Duitse mediawaakhond in Beieren wil een definitief uitzendverbod voor de Iraanse nieuwszender Press TV wegens antisemitisme. De zender keerde onlangs terug op de Astra satelliet.

Press tv staat algemeen bekend als een propagandazender van de Islamitische republiek ofwel Iran en werd wegens overtreden van de regels al in Engeland geweerd uit het satellietaanbod van Sky Digital. Dit was aanleiding voor de Bayersische Landes Medien Zentrale (BLM), onder meer de instantie die in de gaten houdt welke zenders vanuit Beieren via de Astra satelliet worden opgestraald, om Press tv nader te onderzoeken. Zij kwamen tot het oordeel dat de zender geen geldige licentie had en sommeerden Astra om de doorgifte te staken.

Iran ziet politieke ophitsing

Press TV tekende tegen het uitzendverbod bezwaar aan omdat de zender voor die tijd ook zonder speciale licentie over Europa kon uitzenden. Een gerechtshof in München was dit met ze eens en stelde dat het uitzendverbod van de BLM ongeldig was en Press tv dus weer op de Astra1 satelliet voor onder meer Duitsland kan uitzenden. De BLM wil nu alsnog proberen de zender definitief te verbieden en stelt dat Press TV regelmatig antisemitisme bezigt en Israël bewust negatief in het nieuws brengt dan wel onjuistheden over het land te verspreiden. De BLM stelt dat zij onafhankelijk is en hierbij niet door de regering Merkel wordt beïnvloedt. Het eerdere stopzetten van doorgifte van Press TV en Engeland leidde al tot extra spanningen tussen de Britse en Iraanse regering.

CanalDigitaal geeft zender niet door

Ook CanalDigitaal in Nederland (die de zender niet doorgeeft maar wel het Free to air aanbod op de Astra in haar zenderlijsten kan zetten) verwijderde de zender al eerder uit de lijsten. Press TV is nog wel via onder meer Hotbird te ontvangen, en momenteel dus ook weer te vinden op de Astra1. Press TV is in Duitsland ook via een aantal kabelnetten digitaal te zien en zij gaan nu afwachten wat er gebeurt. In Nederland of Vlaanderen geeft geen enkele aanbieder de zender door. Press tv stelt het nieuws met een andere maar objectieve visie te willen brengen, maar draagt feitelijk uit hoe er in Iran over het vrije westen wordt gedacht gestoeld op de streng islamitische normen die onder meer vrijheid van anders of niet gelovigen, homo's en vrouwen onderdrukken.
Geschreven door: Jan-Hein Visser
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Satneef - NH -
  28/06/2012 17:14 uur
  Wordt Fox news ook verboden? Want dat is net zoveel propaganda als PressTV
 • Weest Waakzaam - Leeuwarden -
  27/06/2012 20:49 uur
  Ik vind het uiterst onbeschoft dat CanalDigitaal een vrij te ontvangen televisiezender blokkeert door deze niet op te nemen in zijn zenderlijst. In feite is dit een vorm van censuur en een ernstige minachting van de abonnees. Om deze censuur te voorkomen, raad ik iedereen aan om geen gebruik te maken van de zenderlijst van CanalDigitaal, maar te kiezen voor een eigen zendervolgorde. Het is dan weliswaar vrij veel werk om de zenders in de juiste volgorde te zetten, maar de zendervolgorde is wel vrij te kiezen en alle vrij te ontvangen zenders zijn beschikbaar.
 • Likoed Nederland - Amsterdam -
  27/06/2012 10:53 uur
  De kwaliteit van de Iraanse TV? Dan is Harry Potter een duivelse zionist: klik
 • Likoed Nederland - Amsterdam -
  27/06/2012 10:53 uur
  De kwaliteit van de Iraanse TV? Dan is Harry Potter een duivelse zionist: klik

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.