Nieuws

Overzicht

11 juli 2012

Lokale radio digitaal bij Ziggo

Ziggo begint met de digitale doorgifte van radiozenders van lokale omroepen. Al langere tijd kunnen tv-zenders van lokale omroepen in het Ziggo-verzorgingsgebied in het digitale tv-pakket uitzenden.

Digitaal is sinds vorig jaar de standaard bij Ziggo. Steeds meer abonnees van Ziggo stappen van analoge naar digitale televisie over. Omdat bij digitale televisie – via dezelfde decoder of televisie met ingebouwde kabeltuner – ook veel radiokanalen in digitale kwaliteit worden aangeboden, is het al langere tijd een wens van veel lokale omroepen om ook in het digitale radiopakket te worden doorgegeven. Bij veel aanbieders van digitale televisie – waaronder KPN, UPC, Caiway en Glashart Media – zijn de lokale radiozenders al langere tijd digitaal beschikbaar.

Groter uitzendgebied bij digitaal

Veel lokale omroepen zijn – wanneer ze via het digitale aanbod van tv-aanbieders worden opgenomen – in een veel groter verzorgingsgebied te beluisteren. Bij analoge doorgifte is men alleen te beluisteren in de gemeente waarvoor men als lokale omroep is aangewezen. Bij digitale doorgifte is men in veel gevallen meestal in een deel of zelfs de gehele provincie te beluisteren.

3ML eerste, meer omroepen volgen

Om digitaal bij een tv-aanbieder te kunnen uitzenden, dient een lokale omroep wel een investering te doen. Voor veel lokale omroepen is deze investering nog te duur. Hierdoor zijn nog niet alle lokale omroepen in Nederland digitaal te ontvangen. Bij Ziggo komen wel steeds meer lokale omroepen in het digitale aanbod. In ieder geval is 3ML Radio uit het Limburgse Maasgouw/Leudal de eerste lokale radiozender die digitaal bij Ziggo te horen is. De verwachting is dat op korte termijn meer lokale omroepen volgen.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Digitaal - Digitaal -
  12/07/2012 12:36 uur
  @Sven - Vught als je geen CI+ gebruikt maar losse decoder kan je dat doorlussen naar je radio, hifiset of versterker. Beschikt deze niet over een digitale audio ingang. Dan kan je tulp stekkers gebruiken, heeft de decoder geen tulp uitgang dan kan je een scart-tulp splitter plaatsen.
 • Pieter - Den Helder -
  12/07/2012 11:11 uur
  In tegenstelling voor digitale televisie heb je voor digitale radio nog steeds een aparte ontvanger nodig, ik ben in ieder geval nog geen radio's tegengekomen die ook digitale kabelradio ondersteunen. DAB komt er langzaam in, maar daar heb je op de kabel niets aan, DVB-C (en dan zonder smartcard) is voorlopig weer een stap te ver, vrees ik.
 • Jan - Laren Nh -
  11/07/2012 18:07 uur
  Ik hoop dat onze lokale Radio zender 6FM binnenkort ook digitaal door Ziggo wordt doorgegeven. Radio 6FM is de lokale omroep voor Laren, Blaricum, Eemnes en Huizen. 6FM TV is al anderhalf jaar digitaal te ontvangen in het hele Gooi.
 • Peter - Hoofddorp -
  11/07/2012 17:41 uur
  is dat niet in strijd met de regels van het com. van de media Als een lokaal station van Harderberg ook te ontvangen is in Zeeland , dan is dat ver buiten hun uitzendgebied dan zijn ze quasie landelijk geworden, en dan gelden er toch andere regels , of zie ik dat verkeerd?
 • Sven - Vught -
  11/07/2012 17:36 uur
  Klinkt leuk digitale radio, maar ontvangst hiervan loopt neem ik aan via de DVB-C ontvanger. Lijkt me niet zo handig dat ik de TV aan moet zetten om van kanaal te wisselen. Of zijn hier betere oplossingen voor te bedenken?
 • M - Hoogeveen -
  11/07/2012 16:41 uur
  Juiste link moet zijn: klik Sinds een paar weken in deze lokale omroep dus al actief met een digitaal radiokanaal in de regio Hoogeveen / Hardenberg met een digitaal radio kanaal bij Ziggo.
 • M - Hoogeveen -
  11/07/2012 16:34 uur
  We hebben hier digitaal via Ziggo sinds enkele weken ook al de lokale omroep RTV Hardenberg digitaal met hun radio programma, vraag me dus af of 3ML wel echt de eerste is? klik
 • g2k - Nederland -
  11/07/2012 13:45 uur
  Leuk, dat amateuristisch geneuzel in de best digitale kwaliteit bij Ziggo. Radio Bergeijck digitaal, maar dan niet om te lachen.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.