Nieuws

Overzicht

12 juli 2012

TV-toestel zet seniorencomplex in brand

Brandweerkorpsen uit Ridderkerk en Rotterdam moesten donderdag grootschalig worden ingezet nadat een kapot tv-toestel een seniorencomplex volledig in de rook zette.

De bewoners bleven ongedeerd, maar de schade is enorm nadat een tv-toestel van een 86-jarige bewoonster vlam vatte en het hele complex in de rook zette. Een grootschalige evacuatie en een tiental voorlopig onbewoonbare woningen waren het gevolg. Het gebeurt regelmatig dat televisietoestellen voor brand zorgen. Daarbij gaat het vooral om oude beeldbuizen die ook nog eens op op een onveilige manier zijn opgesteld.

Toestellen op standby brandrisico

Niet zelden zijn het daarbij vooral ouderen, maar vaak ook studentenhuizen, die hierdoor met brand te maken krijgen doordat zo'n oud toestel kortsluiting krijgt doordat er stof in zit of onderdelen doorbranden. Kleedjes over een toestel maken het dan nog erger. Toch zijn ook platte toestellen niet altijd ongevaarlijk. In het verleden bleek uit onderzoek van het instituut voor fysieke veiligheid dat platte toestellen van de grote bekende merken niet snel ontbranden doordat er goede brandwerende materialen worden gebruikt. Desondanks is het raadzaam om zeker bij oudere toestellen maar ook bij platte televisies, deze geheel van de stroom (dus niet alleen op standby) te halen indien men bijvoorbeeld met vakantie gaat.
Geschreven door: Jan-Hein Visser
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  13/07/2012 16:57 uur
  @Faysee: Nogmaals is mijn opmerking bevestigd, mede dankzij Uw bijdrage, de tekst die erbij staat: 'Vermoedelijk is een televisie de oorzaak van de brand. De afdeling Brand Onderzoek van de brandweer doet hier onderzoek naar' zegt toch genoeg, de redactie van deze site plaatste wel een fot van een flatscreen tv bij dit artikeltje, maar komt later met een verklaring dat het om een '(oud tv toestel') zou gaan, tja, wat is er dan oud? crt of flatscreen, ook dat is dan wazig.Gelukkig is alles oké!
 • Faysee - Z-H -
  13/07/2012 15:41 uur
  klik hier is er een video erbij
 • Redactie - Hilversum -
  13/07/2012 12:56 uur
  De bron dat het een (oud) tv-toestel was dat kortsluiting kreeg is de brandweer zelf die dit tegenover TV Rijnmond ook heeft verklaard.
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  13/07/2012 12:11 uur
  Op geen énkele site is terug te vinden,of deze brand in een seniorencomplex in Ridderkerk,ook daadwerkelijk door een tv toestel veroorzaakt is. Het zijn enkele suggesties, en dan nóg staat nérgens, dat het om een crt of flatscreen tv zou gaan. Ik vindt daarom dit bovenstaand artikeltje wat buitenproportioneel, maar ook erg misleidend. De bewoonster zelf was overigens niet thuis. Alleen na grondig onderzoek kan men met enige zekerheid aangeven, wat precies de oorzaak is geweest.
 • Bas - Zoetermeer -
  13/07/2012 09:48 uur
  Mijn platte tv gaat gelukkig elke keer helemaal uit wanneer ik geen tv kijk. Zit namelijk zo'n besparingskastje tussen. ;) Alleen of dat goed is voor de tv weet ik niet.
 • Peter - Hoofddorp -
  13/07/2012 09:23 uur
  Oude toestellen moeten ook uitgezogen worden, stof is meestal de oorzaak in die oude toestellen Zo`n printplaat moet je stofvrij houden Dat is ook zo bij een pc
 • watiserdan - ergensinnl -
  13/07/2012 08:29 uur
  Totaaltv weer hoor, die weet nu al dat het een tv is, terweil de brandweer het zelf nog niet eens weet, knap van totaaltv dan weer. Gaan heel meschien om een tv, kop van totaaltv doet zeggen dat het de tv was(wat niet eens zeker is)
 • Bert - Roosendaal -
  13/07/2012 00:15 uur
  En wat is trouwens de bron dat dit een TV was, op andere sites vind ik geen oorzaak of dat de oorzaak nog niet bekend is . . . .
 • Bert - Roosendaal -
  12/07/2012 21:38 uur
  In dat geval zou men elk apparaat geheel van stroom halen. Zo goed als alle tv's van de afgelopen 15 jaar staat alleen een klein micro controllertje aan in een TV net als in bijna alle apparaten. Er is helemaal niks anders aan de standby van een TV dan welk ander apparaat dan ook. Hele oude tv's hadden de PTC spoel in standby nog onder spanning, maar die worden ook amper warm.
 • Bert - Roosendaal -
  12/07/2012 21:38 uur
  In dat geval zou men elk apparaat geheel van stroom halen. Zo goed als alle tv's van de afgelopen 15 jaar staat alleen een klein micro controllertje aan in een TV net als in bijna alle apparaten. Er is helemaal niks anders aan de standby van een TV dan welk ander apparaat dan ook. Hele oude tv's hadden de PTC spoel in standby nog onder spanning, maar die worden ook amper warm.
 • audiofreak1 - brabant -
  12/07/2012 21:06 uur
  Jammer dat er op de foto een platte tv is afgebeeld, er zijn nog geen meldingen dat dit soort tv's brand hebben veroorzaakt, maak mensen niet bang met dit soort foto's. het probleem zit in de oude beeldbuis toestellen waar vonkoverslag op de printplaat i.c.m. stof in de kast tot brand heeft geleid. Het huidige standbye wattage is zo laag en bedoeld om het toestel te updaten met epg en zenderupdates. Dit soort toestellen wordt ook in Scandinavie verkocht waar de meeste huizen van hout zijn.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  5X DVD MIDNIGHT SPECIAL

  Het spraakmakende Midnight Special is even bovenaards als menselijk en brengt het verhaal van vader Roy die op de vlucht slaat om zijn jonge zoon te beschermen. Totaal TV mag deze sci-fi thriller vijf keer op dvd weggeven.