Nieuws

Overzicht

15 juli 2012

Televisie kijken duurder

Televisie kijken in Amerika is vorig jaar veel duurder geworden. Ook in Nederland stijgen de kosten van tv-abonnementen.

Amerikaanse huisgezinnen kregen in 2011 met een forse prijsverhoging van 7,2 procent te maken. In Amerika is een huishouden gemiddeld 64 euro per maand aan abonnementen voor het kijken van tv-zenders kwijt. Dit bedrag is zonder internet en telefonie van triple play-abonnementen, die in Nederland vaak Alles-In-1 pakketten worden genoemd.

Wel meer zenders

In Amerikaanse zenderpakketten zijn wel meer tv-zenders als in Nederland opgenomen. Dat verklaart ook voor het grootste gedeelte dat de gemiddelde prijs voor een tv-abonnement veel hoger is. Ondanks de prijsverhoging van 7,2 procent is het aantal zenders in Amerikaanse zenderpakketten niet significant hoger geworden. Een groot deel van de prijsverhoging kan dus als een stijgende verkoopprijs van het product worden geduid.

Hogere prijs in Nederland

Ook in Nederland hebben enkele tv-aanbieders de prijs voor tv-pakketten naar boven aangepast. Onlangs verhoogde KPN de prijs van Interactieve TV nog met 1 euro per maand. Digitenne werd 50 eurocent per maand duurder. Een deel van de UPC-klanten kreeg te maken met een prijscorrectie omdat UPC enige tijd een te lage prijs bij Alles-In-1 pakketten heeft doorberekend. Ook verhoogde UPC de prijs van het aanvullende Sport1-abonnement naar de marktconforme prijs. Abonnees bij Caiway zijn ook meer voor het basispakket gaan betalen.

Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Kees - Avenhorn -
  17/07/2012 13:13 uur
  @Togan - Anamur Sahil. Straks in het socialistische SP paradijs worden de 40 inch HD schermen gratis huis aan huis bezorgd. Want iedereen heeft daar toch recht op toch. Maar wie gaat dat betalen? Als je de inkomstenverdeling ziet zijn dat niet zoveel personen: Op deze link de inkomsten verdeling van alle Nederlanders van 2010: klik
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  17/07/2012 10:59 uur
  @Togan - Anamur Sahil: Ja, er zijn dit jaar weer heel wat miljonairs bijgekomen in Nederland. Mbt. dit artikeltje: TV kijken is in principe nog wel te betalen, maar, als je steeds minder te besteden krijgt, dan wordt een onkostenpost zoals tv, voor velen een zware last, zéker als je, om welke reden dan ook, veel thuis zit. Hier de link nog ff met de vermelding naar de miljonairs, geplubiceerd vorige maand: klik
 • ron - nijmegen -
  16/07/2012 19:17 uur
  ze zijn erbij vergeten te melden dat ook de stroom prijs ook omhoog is gegaan,en komt er ook nog een btw verhoging in oktober aan.maar ja wat nu niet duurder he
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  16/07/2012 15:16 uur
  @Erwin - Zelhem: Voor 3 tientjes heb je niets! De goedkoopste satreceiver bij Saturn kost nog altijd zo'n 5 tientjes,kijk zelf maar: klik
 • Erwin - Zelhem -
  16/07/2012 14:41 uur
  Beste Henny, Voor 3 tientjes heb je een Triax 70 cm. Voor 3 tientjes een HD ontvanger in Duitsland bij de Saturn en dan nog een tientje of 2 tientjes voor klein materiaal. Dus minder dan 100 Euro investeren en je hebt prima HD beeld van vele Duitse free to air zenders, BBC kanalen en nog meer. Dan moet je dus géén NL zenders willen! Dus het kan wel degelijk hoor. BBC HD, ARTE HD, ARD HD, ZDF HD, WDR HD Phoenix HD enzovoort. Kwaliteit voor niets eigenlijk.
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  16/07/2012 13:54 uur
  @Koffieleut: Zo'n 20 euro p/mnd lijkt dan wel veel, echter wij hebben het familie-HD pakket bij CD. Als je bij UPC alleen al kijkt wat je betaald voor wat analoge zendertjes, € 17,05 p/mnd, dan betaal ik tóch liever die 2 euro méér voor satellietontvangst, plus dat je de andere FTA zendertjes ook nog ff mee kunt pikken. Zoals al eerder geschreven door mij: Wij hebben geen kabel tv, die groene coax 12 ligt echt los van de tap..al meer dan 10 jr. mbt prijs: In 1999 kostte de kabel zo'n 15 gulden..
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  16/07/2012 12:27 uur
  Ik vind dat zon abonnement inclusief HD zenders van de publieke omroep en commercielen hooguit 5 euro per maand mag kosten op de satelliet. Geen 20 zoals nu, hoor Henny. Vergeet niet dat het commmerciele zenders zijn, inkomsten uit reclame! ( ahum)
 • Henny (Pro-Digitaal) - Eindhoven -
  16/07/2012 12:23 uur
  @Erwin - Zelhem: 75 euro? Mijn schotel, Triax 88 cm, en de ophangbeugels kosten dit ongeveer al..Of heb je het over een schoteltje uit de bouwmarkt..Fatsoenlijke coax kost (mij althans) € 0,75 p/mtr, en wa denk je van (goede!) lnb's, nee Erwin, nu schets je het wel heel mooi en goedkoop, wat dus écht niet zo is..Wij kijken CD, hebben ontvangst van 4 satellieten, en hebben een satreceiver waar 2 tuners in zitten, met een hdd van 1 TB, en die tuner was zo'n 350 euro (dec. 2011)abbo: 19,95 p/mnd.
 • Erwin - Zelhem -
  16/07/2012 11:55 uur
  Het kan voordelig. Een satelliet installatie aanschaffen voor minder dan 75 Euro. Je hebt dan een HD ontvanger, een schotel en kijken maar. Éenmalige investering en jaren kijkplezier van Duitse zenders, Engelse zenders. Allemaal in HD, gratis en kwaliteits tv. Dan maar geen NL tv maar wel eerlijke en echte tv, daar waar het voor bedoeld is! Succes met aanschaf.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  16/07/2012 11:04 uur
  Beter had ik het niet kunnnen verwoorden Wim. Sinds de privatisering van veel diensten, zijn veel diensten onverantwoord duurder geworden. Iedere keer maar weer prijsverhogingen onder het mom van gestegen kosten. Aan me hoelalala!!! Straks zijn basisbehoeften inderdaad alleen nog voor de rijken weggelegd. Daar glijden we naar af. Basisabonnement kabeltv is wel meer dan verdubbeld sinds de komst van de Euro. Dat klopt voor geen meter.
 • Frits - Veenendaal -
  16/07/2012 11:00 uur
  Wim, jij gaat anders ook lekker kort door de bocht. Alleen de rijken? Als je een redelijk tot modaal inkomen hebt, kun je zo'n kabelabonnement best betalen. Het blijft een betaalbare vorm van amusement. Je hebt die dure plasma-tv toch ook ergens van betaald? Dat geldt niet voor arme mensen, maar die hebben wel andere problemen aan hun hoofd dan al of niet HDTV.
 • WIM - Leeuwarden -
  16/07/2012 10:43 uur
  Frits gaat lekker kort door de bocht. Kun je het niet betalen, dan neem je het toch gewoon niet???? Nee, alles is straks alleen nog voor de rijken. Kun je de zorg niet betalen, dan ga je toch gewoon dood. Openbaar vervoer te duur, dan blijf je lekker thuis. Kun je het huis niet betalen, dan maar een kartonnen doos.Bah, wat een mentaliteit in Nederland.
 • grondstof - meerdijk -
  16/07/2012 10:31 uur
  Het is al jaren aan de gang in Nederland dat de prijs stijgt en de kwaliteit evenredig afneemt. De commerciëlen zijn het kijken niet waard met hun veel op elkaar gelijkende programma's welke nog altijd op het zelfde neer komen ook. De 1 iets over fietsen, de ander ook. de 1 iets van dansen op het ijs, de ander ook, de 1 iets over zielige zich in de nesten gewerkte mensen, de ander ook. Zo zou ik uren door kunnen gaan. Op het nieuws en weer na niet een cent waard om te kijken laat staan te betalen
 • fred - amsterdam -
  16/07/2012 09:52 uur
  Bij Amerikaanse SAT-aanbieders kun je soms wel meer dan 1000 kanalen ontvangen, waarvan velen in HD, dus niet te vergelijken met Nederlandse situatie.
 • Frits - Veenendaal -
  16/07/2012 09:23 uur
  Jij krijgt steeds minder zenders? Dat is vreemd, 'egoist'. Bij mij is het aantal zenders in de afgelopen vijftien jaar gestegen van 30 analoge zenders naar ongeveer 100 digitale zenders. Ook het aantal premiumkanalen waarop ik een abbo kan nemen is aanzienlijk gestegen, en ik heb er On Demand bijgekregen. Bij welke provider zit jij?
 • de egoïst - tiel -
  16/07/2012 08:34 uur
  @ Frits-Veenendaal: Ik zie het aantal zenders en keuze daartussen alleen verminderen. Maar wel de prijs stijgen??? Welke HD zenders bedoel je? Wat de NPO aan HD programma`s uitzend, is de moeite, zeker voor een abonnement niet waard?
 • bernhardt - apeldoorn -
  15/07/2012 21:37 uur
  ik begrijp het verhaal niet helemaal ??wat hebben wij met die Amerikanen te maken,of is nederland toch een provincie van amerika!!Nemen we toch gewoon helemaal geen abonnement meer lijkt me heel simpel.
 • Frits - Veenendaal -
  15/07/2012 21:35 uur
  Deze ontwikkeling is al jaren geleden aangekondigd: naarmate het aantal pakketten en het aantal zenders toeneemt, zullen de kosten en dus ook de abonnementsprijzen verder stijgen. 'HD is de nieuwe standaard', zegt Koffieleut altijd. Tegen de tijd dat het werkelijk zo is, zullen ook die hogere abonnementsprijzen de standaard zijn. Wen er maar vast aan. En heb je het er niet voor over... dan neem je het toch gewoon niet?
 • Sven - Vught -
  15/07/2012 20:43 uur
  Als het veel hoger wordt dan nu, dan zeg ik de TV gewoon op. Publieke zenders kun je vrij via de ether bekijken en de commerciëlen zenden toch alleen maar troep met bakken reclames uit.
 • WIM - Leeuwarden -
  15/07/2012 20:42 uur
  Kennelijk worden we klaargestoomd om nog meer te gaan betalen voor tv-kijken, zodat we dit normaal moeten gaan vinden. Wat is nog normaal in deze hebzuchtige wereld. Privatisering, etc. etc. Alleen maar geld uit onze beurzen stelen en dat doen zelfs de publieke organisaties. Ga m'n abonnement dan wel gewoon naar beneden aanpassen. Dan maar minder tv of rippen op internet.
 • de egoïst - tiel -
  15/07/2012 18:19 uur
  Ik ben bereid om te betalen, zelfs om weer klant te worden van CDS!! Als de kanalen waarin ik ben geinteresseerd (weer) aangeboden worden door CDS. En beschikbaar blijven.
 • Koffieleut - Krimpen aan den IJssel -
  15/07/2012 17:52 uur
  Caiway heeft in 9 maanden het tarief van het basicpakket maar liefst 2 keer verhoogd! Graaiers zijn het. Nooit genoeg, steeds meer winst willen maken. Steeds voor minder mensen is een dienst bereikbaar. Het wordt tijd voor een Europese verplichting voor alle Publieke en commerciele zenders om FTA te moeten, ook in HD. Alleen de abonnneetelevisiekanalen mogen dan nog gecodeerd worden. Onlangs is Rai Uno ook verplicht al hun zenders FTA door te geven op satelliet.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  3X BLU-RAY KUNG FU PANDA 3

  Dit keer duikt Po’s lang vermiste vader op en reizen vader en zoon af naar een geheim pandaparadijs. Wanneer de bovennatuurlijke slechterik Kai alle kung fu meesters in China begint uit te dagen, moet Po een dorp vol vrolijke, klunzige panda’s tot een ultiem team trainen. Totaal TV mag de Blu-ray drie keer weggeven.