Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Aanvoersignaal Sky Radio en Radio Veronica na diverse storingen van satelliet

    De twee grote storingen met de SESAT-1 satelliet eerder dit jaar heeft de Sky Radio Group doen besluiten om deze satelliet in de toekomst niet meer als aanvoersignaal van haar radiozenders te gebruiken.
    Jarco Kriek
    29 juni 2011
    comments 0
    Aanvoersignaal Sky Radio en Radio Veronica na diverse storingen van satelliet

    De twee grote storingen met de SESAT-1 satelliet eerder dit jaar heeft de Sky Radio Group doen besluiten om deze satelliet in de toekomst niet meer als aanvoersignaal van de radiozenders Sky Radio en Radio Veronica te gebruiken.

    De SESAT-1 satelliet zendt uit op 16 graden oost en wordt door veel commerciële radiostations in Nederland gebruikt voor aanvoersignaal naar hun etherzenders. Ook gebruiken televisieaanbieders veelal dit aanvoersignaal voor doorgifte van de radiozenders via het eigen netwerk. De SESAT-1 satelliet is een oudere satelliet die eigenlijk niet op 16 graden oost hoort uit te zenden. Het vervangt namelijk de in januari 2010 defect geraakte Eutelsat W2 satelliet. Door een defect aan deze satelliet was vanaf 27 januari 2010 het aanvoersignaal van Nederlandse commerciële radiozenders dagenlang niet bruikbaar. Het bleek niet het laatste probleem met het aanvoersignaal te zijn. Vorige maand waren er problemen met de vervangende – oudere – SESAT-1 satelliet. Waardoor op meerdere dagen het aanvoersignaal voor langere of kortere tijd uitviel. Toen al waren de eerste geluiden te horen dat enkele commerciële radiozenders nadachten over een vervangend aanvoersignaal.

    Daarbij is het voordeel van professionele aanvoer – verzorgt door het Hilversumse bedrijf Castor – via de SESAT-1 satelliet dat de geluidskwaliteit uitstekend is. Ook kan men via deze aanvoer RDS-datasignaal in het aanvoersignaal verzenden. Iets dat bijvoorbeeld bij gebruik van satellietverspreiding via de consumentenaanbieder CanalDigitaal op de ASTRA1-satelliet niet mogelijk is. Ondanks dit alles heeft Sky Radio Group besloten om per 1 september de aanvoer van haar radiozenders Sky Radio en Radio Veronica via de SESAT-1 satelliet te staken. Ook de komst van een nieuwe satelliet – later dit jaar gepland – op 16 graden oost heeft de weegschaal niet meer in het voordeel van satellietaanvoer laten doorslaan.

    Sky Radio Group heeft televisieaanbieders in Nederland laten weten dat vanaf 1 september de aanvoer via de satelliet gestaakt zal worden. Televisieaanbieders kunnen het volwaardige aanvoersignaal van Sky Radio en Radio Veronica – inclusief RDS-data als bij de huidige aanvoer via de SESAT-1 satelliet ook het geval is – nu via het Hilversumse Mediagateway verkrijgen.

    Of er meer commerciële radiozenders de stap van Sky Radio Group zullen volgen is onduidelijk. Het Hilversumse bedrijf Castor – die de uplink naar de SESAT-1 satelliet verzorgt en overigens niets aan de storingen met deze satelliet kan doen – laat TotaalTV weten niet inhoudelijk op de deze situatie in te willen gaan maar verwacht wel dat de meeste commerciële radiozenders de huidige satellietverspreiding als aanvoersignaal blijven gebruiken. Sky Radio Group heeft nog niet op de huidige ontwikkelingen gereageerd.

    Sky Radio GroupCastorEutelsatSESAT-1ASTRA1CanalDigitaalRadio538VeronicaSky RadioBNRArrow Classic RockArrow Jazz FMSLAM! FM

    Reacties

  1. TV-TIP Out of Office

    Out of Office
    NPO 1 om 21:33 uur
    Er is hard gewerkt op de zorgboerderij, en de deelnemers en hulpboeren maken zich op voor de laatste grote klus: het oogsten van pompoenen. Joris verdeelt iedereen in twee groepen: eentje om meubels te kopen voor het nieuwe clubhuis, terwijl de rest een feestdiner voor de hele buurt in elkaar draait. De naderende zomervakantie zorgt ook voor een grote verandering. Hulpboeren en kandidaten zullen elkaar een tijdje niet meer zo vaak zien als ze gewend waren. De teamleden van Out of Office gaan hier allemaal op hun eigen manier mee om.

    Interview