Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ACM wil kabelnetwerk Ziggo openbreken

    Als het aan toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt, wordt het kabelnetwerk van VodafoneZiggo (lees Ziggo) binnen een half jaar opengesteld voor concurrenten.
    Peter de Koning
    27 februari 2018
    comments 13
    ACM wil kabelnetwerk Ziggo openbreken
    Foto ANP

    ACM heeft het voornemen openbaar gemaakt in het ontwerpbesluit marktanalyse Wholesale Fixed Access (WFA). Marktpartijen hebben de komende zes weken de mogelijkheid om tijdens een consultatie de mening omtrent het voornemen van ACM kenbaar te maken. Aan de hand hiervan wordt een definitief besluit genomen. ACM wil het definitieve besluit komende zomer in werking laten treden. Vanaf dat moment moet het voor serviceproviders mogelijk zijn om Alles-in-1-diensten via het kabelnetwerk van Ziggo aan te bieden.

     

    Macht KPN en VodafoneZiggo

    ACM stelt dat na de eerdere fusie van Ziggo en UPC en kort daarna de samenvoeging van Vodafone en Ziggo, na KPN een tweede marktpartij is ontstaan met aanzienlijke marktmacht. Om de markt concurrerend te houden, stelt ACM een regulering van de netwerken van KPN (zowel glasvezel als koperdraad) en VodafoneZiggo voor.

     

    Europese Commissie

    Het is overigens nog maar de vraag of ACM binnen een half jaar het kabelnetwerk van VodafoneZiggo daadwerkelijk kan openbreken. Zo moet de Europese Commissie nog het standpunt over het voornemen van ACM kenbaar maken. De verwachting is dat dit net voor de zomer gebeurt. Ook kunnen marktpartijen nog beroep tegen het definitieve besluit van ACM instellen. De voorloper van de ACM probeerde enkele jaren geleden, voor de fusie van UPC en Ziggo, de kabelnetwerken in Nederland open te breken. Het werd toen door de Europese Commissie teruggefloten. Of Europa na de substantiële wijzigingen op de Nederlandse markt weer ingrijpt, wordt dus over enkele maanden duidelijk.

    Autoriteit Consument & MarktACMZiggoVodafoneVodafoneZiggoKPNkabelglasvezelkoperdraadreguleringvastmobielalles-in-1tvtelevisieinternetEuropaEuropese Commissie

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview