1. Nieuws

  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC

  Cursisten Franse taal zijn een actie tegen UPC begonnen omdat het sinds begin juli onmogelijk is om TV5 Monde nog te ontvangen via de kabel in Haarlem.
  Jan-Hein Visser
  28 juli 2009
  comments 0
  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC
  Franse cursisten van de Volksuniversiteit hebben de daad bij het woord gevoegd. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen voor de terugkeer van de Franse zender TV5 op de Haarlemse kabel. UPC haalde op 1 juli TV5 Monde van de Haarlemse kabel om alsnog in het analoge pakket ruimte te maken voor Het Gesprek. TV5 Monde sneuvelde omdat er geen dwingend advies van de programmaraad was in het basispakket en geen ruimte voor een extra analoog kanaal (die ruimte is er in theorie wel maar wordt allemaal voor digitale diensten gereserveerd).

  Volgens de actievoerders, die er op wijzen dat het geheel verdwijnen van TV5 Monde een culturele verarming is en de vele in Haarlem wonende Fransen of in de taal en cultuur geĂ¯nteresseerden dupeert, worden zij door UPC telkens naar de programmaraad verwezen. Dit terwijl het distributiebeleid van UPC ook een mede bepalende factor is. Programmaraad Haarlem adviseerde TV5 Monde niet in het basispakket maar sprak daarmee zeker geen negatief oordeel uit over de zender. UPC oordeelde zelf eerder al dat TV5 Monde in de duurdere digitale pakketten niet waardevol genoeg is.

  Een alternatief via de kabel is er dus niet omdat UPC de zender TV5 Monde ook nergens digitaal doorgeeft. UPC haalde de zender vorig jaar uit het digitaal aanbod omdat het niet bereid was een zeer geringe vergoeding vroeg voor kosten als auteursrechten en Nederlandse ondertiteling te voldoen. Ondanks het verdwijnen is TV5 Monde bij UPC digitale televisie tot op heden niet door een andere Franse zender vervangen. Omdat UPC daarmee het enige Nederlandse kabelbedrijf is dat ook via haar digitale televisie de zender TV5 Monde noch een andere Franse zender doorgeeft, zijn kabelabonnees in het Rijnmond gebied en in Haarlem, met analoog verdwijnen van TV5, dus geheel verstoken van Franse televisie.
  UPCHaarlemTV5 Monde

  Reacties

 1. TV-TIP Braveheart

  Braveheart
  Net5 om 20:30 uur
  Na zijn zemelige regiedebuut verraste Mel Gibson vriend en vijand met dit bloederige spektakelstuk. De Schotse rebellenleider William Wallace verzet zich tegen de wrede Engelse koning Edward I. Deze heeft het land ingenomen en is een bedreiging voor de vrijheid van alle Schotten.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY GEOSTORM

   Nadat een serie van ongekende natuurrampen de planeet heeft bedreigd, formeren wereldleiders een gecompliceerd netwerk van satellieten om het wereldwijde klimaat te controleren. Maar het systeem dat de aarde zou moeten beschermen, wil plotseling alles en iedereen wegvagen. Totaal TV mag deze ultieme strijd tussen mens en natuur vijf keer op Blu-ray weggeven.

  TV-TIP Shadow World

  Shadow World
  NPO 2 morgen om 00:00 uur
  De wereldwijde wapenhandel telt zijn winsten in dollars en zijn verliezen in mensenlevens. In de nasleep van iedere oorlog duiken er weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Deze intense docu legt de business van de wereldwijde wapenhandel bloot.