1. Nieuws

  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC

  Cursisten Franse taal zijn een actie tegen UPC begonnen omdat het sinds begin juli onmogelijk is om TV5 Monde nog te ontvangen via de kabel in Haarlem.
  Jan-Hein Visser
  28 juli 2009
  comments 0
  Actie tegen verdwijnen TV5 Monde bij UPC
  Franse cursisten van de Volksuniversiteit hebben de daad bij het woord gevoegd. Ze zijn een handtekeningenactie begonnen voor de terugkeer van de Franse zender TV5 op de Haarlemse kabel. UPC haalde op 1 juli TV5 Monde van de Haarlemse kabel om alsnog in het analoge pakket ruimte te maken voor Het Gesprek. TV5 Monde sneuvelde omdat er geen dwingend advies van de programmaraad was in het basispakket en geen ruimte voor een extra analoog kanaal (die ruimte is er in theorie wel maar wordt allemaal voor digitale diensten gereserveerd).

  Volgens de actievoerders, die er op wijzen dat het geheel verdwijnen van TV5 Monde een culturele verarming is en de vele in Haarlem wonende Fransen of in de taal en cultuur geïnteresseerden dupeert, worden zij door UPC telkens naar de programmaraad verwezen. Dit terwijl het distributiebeleid van UPC ook een mede bepalende factor is. Programmaraad Haarlem adviseerde TV5 Monde niet in het basispakket maar sprak daarmee zeker geen negatief oordeel uit over de zender. UPC oordeelde zelf eerder al dat TV5 Monde in de duurdere digitale pakketten niet waardevol genoeg is.

  Een alternatief via de kabel is er dus niet omdat UPC de zender TV5 Monde ook nergens digitaal doorgeeft. UPC haalde de zender vorig jaar uit het digitaal aanbod omdat het niet bereid was een zeer geringe vergoeding vroeg voor kosten als auteursrechten en Nederlandse ondertiteling te voldoen. Ondanks het verdwijnen is TV5 Monde bij UPC digitale televisie tot op heden niet door een andere Franse zender vervangen. Omdat UPC daarmee het enige Nederlandse kabelbedrijf is dat ook via haar digitale televisie de zender TV5 Monde noch een andere Franse zender doorgeeft, zijn kabelabonnees in het Rijnmond gebied en in Haarlem, met analoog verdwijnen van TV5, dus geheel verstoken van Franse televisie.
  UPCHaarlemTV5 Monde

  Reacties

 1. TV-TIP Ernest & Célestine

  Ernest & Célestine
  NPO 3 om 12:00 uur
  Animatie. Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik je alles wat je wilt." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:30 uur
  Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

  Zappen.blog.nl