Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    ARD ziet weinig in 3D en wil HD verder uitbreiden

    De Duitse publieke omroep ARD ziet maar weinig in het ontwikkelen van 3D televisie en wil eerst van HDTV een succes maken. Vanaf 2014 zal dan ook de MDR in HD gaan uitzenden.
    Jan-Hein Visser
    30 april 2011
    comments 0
    ARD ziet weinig in 3D en wil HD verder uitbreiden
    De Duitse publieke omroep ARD ziet maar weinig in het ontwikkelen van 3D televisie en wil eerst van HDTV een succes maken. Vanaf 2014 zal dan ook de grote (en feitelijk ook populairste van allemaal) Duitsland-3 zender MDR Fernsehen in HD gaan uitzenden. Het gaat om een voorlopige planning.

    De ARD is niet de eerste grote publieke omroep die maar weinig ziet in 3D televisie voor gebruik in de huiskamers. De omroep gaat dan ook niet inzetten op een ontwikkeling hiervan in de komende jaren. Er moet eerst geïnvesteerd worden in een volledige HD-programmering voor alle ARD programma's en dan is er nog de horde van analoge satellietkijkers die volgend jaar moeten worden omgeschakeld. Vooral in oostelijke delen van het land, juist waar de MDR uitzendt, zitten nog verhoudingsgewijs veel analoge kijkers omdat satelliet-tv daar überhaupt van oudsher (ontbreken van andere ontvangstmogelijkheden) al geliefder was.

    Dat is waar de focus de komende jaren op zal liggen met daaraan gekoppeld het uitzenden van steeds meer programma's en kanalen in Native HD. Na het uitschakelen van de analoge satelliet-televisie in Duitsland, vandaag precies over één jaar, zullen dan ook al direct een aantal zenders er in HD bij komen (o.a. WDR en NDR). Afspraken voor de HD-capaciteit zijn al met Astra vastgelegd. De MDR - MittelDeutscher Rundfunk volgt later maar wel volgens plan in 2014. Deze grote omroep voor Sachsen, Thüringen en Sachsen-Anhalt in het oosten van Duitsland zal pas later meer in HD kunnen investeren om financiële redenen die ook samenhangen met de hoogte van het kijk-en luistergeld in de verzorgingsgebieden van de MDR.

    ARDMDR3D

    Reacties