Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Azerbeidzjan weert westerse media en schotels

    In het oostelijk van Turkije geleven Azerbeidzjan, een voormalige Sovjet-republiek, mogen Amerikaanse en Britse media niet meer in de lokale taal in de ether uitzenden. De overheid voert echter ook een actief anti-satellietontvangst beleid.
    Jan-Hein Visser
    31 december 2008
    comments 0
    Azerbeidzjan weert westerse media en schotels
    Radioprogramma's van de BBC, Voice of America en Radio Liberty mogen volgend jaar in Azerbeidzjan niet langer via de ether in de plaatselijke taal worden uitgezonden. De zenders mogen nog wel van de kabel in de oud-Sovjetstaat gebruik maken. Dat heeft de overheid dinsdag besloten. Volgens een woordvoerder van de Raad voor Televisie- en Radio-uitzendingen is de beslissing niet politiek gemotiveerd maar opvallend genoeg is dezelfde overheid wel bezig met het verwijderen van schotelantennes in diverse gebieden.

    Het lijkt er dan ook sterk op dat deze staat in de voetsporen treedt van Turkmenistan waar ook al niet meer individueel met een schotel naar buitenlandse, vooral westerse, uitzendingen mag worden gekeken. Volgens BBC Monitoring worden in de regio Naxcivan op grote schaal schotels verwijderd omdat 'die schade aan gebouwen zouden aanrichten.

    De ware redenen die ten grondslag liggen aan de strenge regelgeving voor het gebruik van schotels zou zijn dat de meeste inwoners van de in zware economische moeilijkheden verkerende stad juist via de schotel kijken. En dit is voor de lokale overheden een groot nadeel omdat zij met hun eigen zenders de inwoners willen bereiken. Ook zouden er voor het land nadelige nieuwsberichten vanuit Turkije via de satelliet kunnen worden bekeken.


    AzerbeidzjanBBCRadio LibertyVoice of AmericaTurkmenistan

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt

    De Jeugdkliniek: Als Niets Meer Werkt
    RTL 5 om 20:30 uur
    Nederland kent veel instanties die kwetsbare jongeren proberen te helpen: soms zitten ze in zó’n rotsituatie dat zelfs de experts het niet meer weten. Ewout Genemans keert terug naar de Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hier wordt een ultieme poging gedaan om jongeren met zware psychische problemen of drugsverslavingen er bovenop te helpen. Ewout heeft openhartige gesprekken met de jongeren, en volgt ze op hun traject naar verbetering.

    Interview