Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    BBC negentig jaar in de lucht

    De door recente schandalen geplaagde omroep BBC is negentig jaar met reguliere uitzendingen in de lucht. De radio-uitzendingen spelen nog altijd wereldwijd een grote rol.
    Jan-Hein Visser
    14 november 2012
    comments 0
    BBC negentig jaar in de lucht
    De door recente schandalen geplaagde omroep BBC is negentig jaar met reguliere uitzendingen in de lucht. De radio-uitzendingen spelen nog altijd wereldwijd een grote rol.

    De BBC is exact negentig jaar met reguliere uitzendingen in de lucht. Dit nieuws is ondergesneeuwd door de diverse schandalen die de omroep recent troffen. Er is namelijk wederom een medewerker van de BBC, dit keer van Radio Norfolk, beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen.

    BBC nog altijd een instituut

    Op 14 november 1922 kwam vanuit het Marconi House de allereerste reguliere radio-uitzending van de British Broadcasting Company. Televisie kwam veel later. Een speciale clip is gisteren op alle BBC-radiostations simultaan uitgezonden om het begin te herdenken. BBC Radio is nog altijd wereldwijd een instituut, maar vooral recent zijn er veel wijzigingen bij de manier van uitzenden. Dit hangt samen met digitalisering, maar ook met bezuinigingen. De BBC maakt steeds meer gebruik van radio via internet en via de satelliet. In sommige landen, zoals India en delen van Afrika, wordt er uitgezonden via lokale FM-zenders. In onder meer Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten worden de nieuwsuitzendingen deels overgenomen door lokale zenders.

    BBC wil af van radio via AM

    In Nederland en Vlaanderen zijn de BBC Radiozenders tegenwoordig alom te ontvangen. BBC Radio 1, - 2, - 3 en - 4 zijn via FM in delen van Zeeland en West-België of lokaal via de kabelnetten te horen. Digitaal zijn deze zenders te horen via de satelliet Astra-2 en onder anderen Caiway, Ziggo, UPC en Digitenne. Bij BBC Worldservice zijn veel veranderingen. De uitzendingen van BBC Radio begonnen ooit via de middengolf, maar door bezuinigingen is de Worldservice hierop voor West-Europa gestopt met uitzenden. Ondanks veel protesten over het stoppen van de AM-uitzendingen dreigt BBC Radio 4 Long Wave hetzelfde lot te ondergaan en dat geldt ook de middengolfzenders van BBC Local Radio. Om verder te besparen stopt de BBC in het Midden-Oosten BBC World Service Arabic via de korte golf en migreert luisteraars naar de satelliet. Dat de BBC daardoor veel luisteraars verliest, neemt de omroep op de koop toe.
    BBCBBC RadioBBC News

    Reacties

  1. TV-TIP Voor het Blok

    Voor het Blok
    NPO 3 om 18:16 uur
    Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

    TV-TIP Star Trek: Picard

    Star Trek: Picard
    Veronica om 20:00 uur
    Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

    Interview