1. Nieuws

  BBC One in de ether in Südtirol

  Opmerkelijk nieuws vanuit Noord-Italië alwaar BBC 1 naar verluidt via de ether zal gaan uitzenden. Vakantiegangers die naar Südtirol gaan en aldaar over DVB-T ontvangst kunnen beschikken zullen wel eens heel verrast kunnen zijn indien zij daar de Britse zender BBC One in de ether zullen aantreffen.
  Jan-Hein Visser
  7 april 2010
  comments 0
  BBC One in de ether in Südtirol
  De RAS, Rundfunk Anstalt Südtirol, gaat in de Noord-Italiaanse autonome regio Südtirol/Bozen de zender BBC One binnenkort via de ether verspreiden. Ook zullen naast de al bestaande signalen van de Duitse ARD, ZDF, BR3, Zwitserse SF1 en SF Zwei en Oostenrijkse ORF 1 en 2, diverse HD zenders de lucht ingaan waaronder HD Suisse en ORF1 HD.

  De RAS gaat daar nu echter ook BBC One aan toevoegen en beweert bovendien hiervoor toestemming te hebben van de BBC. Dit is tamelijk opmerkelijk nieuws omdat BBC One in principe helemaal nergens buiten het Verenigd Koninkrijk in de ether mag worden verspreid. In de Benelux mogen kabelaanbieders, in België ook Belgacom, de signalen wel aanbieden aan hun abonnees. Dit zou hiermee voor het eerst zijn dat in Europa de zender BBC One ongecodeerd via de ether zal worden verspreid en dan dus buiten de Britse Eilanden.

  In veel andere gebieden (ook in Oostenrijk, Zwitserland en Italië) wordt meestal het signaal van BBC Entertainment aangeboden. Er zijn wel in Zwitserland diverse kabelaanbieders (waaronder het grote Cablecom van UPC maar ook IPTV aanbieders) die de binnenlandse BBC signalen doorgeven. Zonder toestemming van de BBC maar met steun van de lokale wetten die het doorzenden van 'vrij te ontvangen signalen' altijd toestaan. En de zender BBC One is dus vrij ontvangbaar omdat de ongecodeerde. satellietsignalen deze regio ook bereiken (vermits een secuur uitgerichte en voldoende grote schotelantenne wordt gebruikt).

  Update: de BBC heeft géén licentie verleend voor uitzending in de ether, buiten Groot-Brittannië en daarom zal als vervangend programma 3Sat worden doorgegeven. Ook HD Suisse kan om 'technische redenen' niet in de ether en daarom zal RSI La 1 worden doorgegeven.
  BBC OneSüdtirolRAS

  Reacties

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Heerenveen

  Schaatsen: World Cup Heerenveen
  NPO 1 om 16:45 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de World Cup in Heerenveen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Panic Room

  Panic Room
  RTL 8 om 20:30 uur
  Het huis heeft een verborgen kamer, de zogenaamde Panic Room, die speciaal gebouwd is als toevluchtsoord in geval van inbraak. Al op de eerste avond dat ze in het appartement zijn, weten drie inbrekers hun huis binnen te dringen. Nog net op tijd weten moeder en dochter de 'panic room' in te vluchten, maar dan begint het dodelijke kat-en-muisspel met de drie niets ontziende indringers....

  Zappen.blog.nl