1. Nieuws

  België maakt overstap naar DVB-T2

  Het Belgische digitale etherplatform wordt vanaf volgend jaar opgewaardeerd naar de vernieuwde DVB-T2 technologie. In 2013 start netwerkbeheerder Norkring met DVB-T2 uitzendingen.
  Jarco Kriek
  3 mei 2012
  comments 0
  België maakt overstap naar DVB-T2

  Het Belgische digitale etherplatform wordt vanaf volgend jaar opgewaardeerd naar de vernieuwde DVB-T2 technologie. In het eerste kwartaal van 2013 start netwerkbeheerder Norkring met DVB-T2 uitzendingen.

  Op dit moment maakt Norkring nog gebruik van de DVB-T technologie die ook in Nederland bij Digitenne gebruikt wordt. De overstap naar DVB-T2 zorgt erover dat de beperkt beschikbare bandbreedte zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Elk land krijgt volgens internationale richtlijnen slechts enkele frequenties toegewezen die men voor digitale televisie mag gebruiken. Hierdoor een tv-aanbieder die van digitale ethertelevisie gebruik ten opzichte van concurrenten die van andere uitzendplatformen gebruik maken minder tv- en radiozenders doorgeven.

  Meer bandbreedte met DVB-T2

  Door gebruik te maken van de nieuwste uitzendtechnologie DVB-T2 gebruikt men de beschikbare bandbreedte efficiënter zodat men meer via dezelfde bandbreedte meer tv- en radiozenders kan uitzenden. Zodoende kan men ook HD-kanalen digitaal via de ether uitzenden. Steeds meer Europese landen maken – mede hierdoor – de overstap naar DVB-T2.

  Telenet start met ethertelevisie

  Norkring beheert in België digitale etherfrequenties die in Vlaanderen en Brussel te zien zijn. Naast de Vlaamse publieke omroep VRT heeft ook Telenet een licentie om commerciële televisie via de ether uit te zenden. De omschakeling naar DVB-T2 lijkt voor Telenet het startschot te worden om daadwerkelijk met een commercieel op consumenten gericht tv-aanbod via de ether te gaan komen. Telenet is echter karig met het verstrekken van informatie over dit nieuwe aanbod.

  Nieuwe apparatuur noodzakelijk

  Om DVB-T2 te kunnen ontvangen is nieuwe ontvangstapparatuur nodig. De nu gebruikte digitale decoders kunnen alleen DVB-T signalen ontvangen. Datzelfde geldt voor televisietoestellen met ingebouwde DVB-T tuner. Alleen de nieuwste tv-modellen van enkele fabrikanten zijn voorzien van een voor DVB-T2 geschikte tuner. Omdat in België er nog geen commercieel platform voor digitale ethertelevisie is kan men de omschakeling makkelijker maken dan in Nederland het geval is.

  VRT pas later naar DVB-T2

  De aankondiging van Norkring dat men het gehele netwerk naar DVB-T2 gaat opwaarderen betekent dat ook de etheruitzendingen van de VRT op termijn naar DVB-T2 zullen overschakelen. De verwachting is dat dit pas op een veel later moment gaat plaatsvinden. Eerst gaat Norkring de frequenties die voor commerciële televisie gebruikt worden naar DVB-T2 overplaatsen. Wanneer VRT daadwerkelijk DVB-T2 gaat gebruiken kan men alle tv-kanalen wel in tv-kanalen in HD-kwaliteit via de ether verspreiden. Ook kunnen VRT en Telenet na de omschakeling naar DVB-T2 de televisiekanalen die in SD worden uitgezonden met een betere beeldkwaliteit aanbieden.

  Einde ontvangst VRT in Nederland bij DVB-T2

  Vanaf het moment dat de VRT in DVB-T2 gaat uitzenden kunnen Nederlandse Digitenne-kijkers in het grensgebied met België niet meer naar de VRT-kanalen via Belgische uitzendmasten kijken. Alleen als men nieuwe ontvangstapparatuur aanschaft kan men wel blijven kijken. Dat is vooral van belang voor het nieuwe derde VRT tv-kanaal Ketnet. Deze wordt in Nederland niet via Digitenne aangeboden. In de grensstreek kan men wel naar Ketnet kijken via de Belgische etherfrequenties die de VRT via het Nordkring DVB-T netwerk gebruikt. 

  VRTTelenetNorkringDVB-T2DVB-TKPNDIgitenneHDHDTVdigitaaldigitale ethertelevisiebandbreedte

  Reacties

 1. TV-TIP Penny's Shadow

  Penny's Shadow
  NPO 3 om 15:30 uur
  Lisa is zeventien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de achttienjarige Kai en zijn vader. Kai's moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes To the Dress Benelux

  Say Yes To the Dress Benelux
  TLC om 20:00 uur
  Volg Nederlandse en Vlaamse bruiden die op zoek zijn naar de perfecte bruidsjurk. De bruiden worden onder andere geholpen door de Amerikaanse bruidsjurkengoeroe Randy Fenoli.

  Zappen.blog.nl