1. Nieuws

  België stapt op 8 april over naar DVB-T2

  In België kan men vanaf 10 april naar digitale ethertelevisie – in Nederland Digitenne genoemd – in de DVB-T2 uitzendstandaard kijken.
  Jarco Kriek
  5 april 2013
  comments 0
  België stapt op 8 april over naar DVB-T2

  In België kan men vanaf 10 april naar digitale ethertelevisie – in Nederland Digitenne genoemd – in de DVB-T2 uitzendstandaard kijken. Het gaat om een gedeeltelijke overstap. DVB-T blijft dus nog enige tijd in gebruik.

  Alleen het commerciële zenderaanbod van Telenet dat onder de naam Teletenne in de markt is gezet, maakt de overstap naar DVB-T2. De Vlaamse en Waalse publieke omroepen VRT en RTBF blijven voorlopig nog in DVB-T uitzenden. Voor ontvangst van publieke tv- en radiokanalen is geen abonnement en smartcard nodig omdat deze ongecodeerd worden uitgezonden. Voor Teletenne is een abonnement van €11,50 per maand vereist. Teletenne-abonnees dienen vanwege de overstap naar DVB-T2 een nieuwe digitale decoder te kopen. Deze kost 129 euro.

  Norkring

  Zenderparkbeheerder Norkring begint op maandag 8 april met het omzetten van de etherzenders van DVB-T naar DVB-T2. Hierdoor is Teletenne enkele dagen uit de lucht. In de regio Antwerpen komt Teletenne op 11 april in DVB-T2 weer terug in de ether. In Brussel, Genk en Gent is dit op 14 april het geval. De binnenstad van Antwerpen kan krijgt de eigen etherzender weer op 18 april terug in de lucht. In Antwerpen kan men naar verwachting al wel vanaf 11 april naar Teletenne via de uitzendmast in Schoten kijken. Langs de Nederlandse grens komt Teletenne op 20 april terug. Norkring kondigde in mei 2012 de overstap naar DVB-T2 aan.

  Zenderuitbreiding

  Omdat de overstap naar de uitzendnorm DVB-T2 en de compressietechniek MPEG4 meer beschikbare bandbreedte per uitzendfrequentie oplevert, kan Telenet het zenderpakket van Teletenne uitbreiden. Dit gebeurt gefaseerd, te beginnen op 1 mei. Dan komen de Nederlandse publieke tv-zenders Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 bij Teletenne beschikbaar.

  TeletenneMPEG4VRTTelenetNorkringDVB-T2DVB-TKPNDIgitenneHDHDTVdigitaaldigitale ethertelevisiebandbreedte

  Reacties

 1. TV-TIP Ernest & Célestine

  Ernest & Célestine
  NPO 3 om 12:00 uur
  Animatie. Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik je alles wat je wilt." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:30 uur
  Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

  Zappen.blog.nl