1. Nieuws

  België viert honderdjarig bestaan radio

  Exact honderd jaar geleden ging in België de eerste radio-uitzending de lucht in. Nederland volgde vijf jaar later. De invloed van het medium is niet meer weg te denken.
  Jan-Hein Visser
  28 maart 2014
  comments 1
  België viert honderdjarig bestaan radio
  Exact honderd jaar geleden ging in België de eerste radio-uitzending de lucht in. Nederland volgde vijf jaar later. De invloed van het medium is niet meer weg te denken.

  In 1914 gingen de eerste radio-uitzendingen de Belgische ether in. België was voorloper met de techniek voor radio-uitzendingen en was er zelfs zover mee dat de toenmalige koning in de oorlog alle apparatuur liet vernietigen opdat de Duitse bezetter de kennis niet in handen kon krijgen. Nederland heeft jarenlang beweerd eerder te zijn, maar volgde pas vijf jaar later.

  Tentoonstelling in Leuven

  Veel Belgische radiostations waaronder Radio 1 en Klara staan uitgebreid stil bij de viering van de unieke verjaardag. Vanaf 28 maart is bovendien iedereen welkom in het Radiohuis in Leuven voor een trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenis. Daar zijn veel historische fragmenten te horen en kan een eigen radioprogramma worden gemaakt. Radio was de voorloper van feitelijk alles dat nu via 'radiogolven' wordt verspreid. Met de komst van televisie in 1953 was de verwachting dat radio snel zou uitsterven, maar anno 2014 is het radio-aanbod, mede door de digitalisering, groter dan ooit. Toch wordt in België nog verreweg het meeste geluisterd via de 'ouderwetse' analoge FM.
  RadioBelgiëVRThonderd jaarRadiohuisetherDABFM

  Reacties

 1. TV-TIP Ernest & Célestine

  Ernest & Célestine
  NPO 3 om 12:00 uur
  Animatie. Ernest, een grote beer die verkouden is en honger heeft, zoekt in het vuilnis naar wat voedsel. Net op het moment dat hij iets in zijn mond wil stoppen hoort hij iemand roepen: "Stop!" De kleine muis die hij op wil eten zegt: "Als je me niet op eet geef ik je alles wat je wilt." Dit is het moment waarop de muis Célestine, die haar eigen hachje probeert te redden, het leven van Ernest op zijn kop zet.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP G.I. Joe: Retaliation

  G.I. Joe: Retaliation
  RTL 7 om 20:30 uur
  Dit keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.

  Zappen.blog.nl