1. Nieuws

  België viert honderdjarig bestaan radio

  Exact honderd jaar geleden ging in België de eerste radio-uitzending de lucht in. Nederland volgde vijf jaar later. De invloed van het medium is niet meer weg te denken.
  Jan-Hein Visser
  28 maart 2014
  comments 1
  België viert honderdjarig bestaan radio
  Exact honderd jaar geleden ging in België de eerste radio-uitzending de lucht in. Nederland volgde vijf jaar later. De invloed van het medium is niet meer weg te denken.

  In 1914 gingen de eerste radio-uitzendingen de Belgische ether in. België was voorloper met de techniek voor radio-uitzendingen en was er zelfs zover mee dat de toenmalige koning in de oorlog alle apparatuur liet vernietigen opdat de Duitse bezetter de kennis niet in handen kon krijgen. Nederland heeft jarenlang beweerd eerder te zijn, maar volgde pas vijf jaar later.

  Tentoonstelling in Leuven

  Veel Belgische radiostations waaronder Radio 1 en Klara staan uitgebreid stil bij de viering van de unieke verjaardag. Vanaf 28 maart is bovendien iedereen welkom in het Radiohuis in Leuven voor een trip langs alle hoogtepunten uit de radiogeschiedenis. Daar zijn veel historische fragmenten te horen en kan een eigen radioprogramma worden gemaakt. Radio was de voorloper van feitelijk alles dat nu via 'radiogolven' wordt verspreid. Met de komst van televisie in 1953 was de verwachting dat radio snel zou uitsterven, maar anno 2014 is het radio-aanbod, mede door de digitalisering, groter dan ooit. Toch wordt in België nog verreweg het meeste geluisterd via de 'ouderwetse' analoge FM.
  RadioBelgiëVRThonderd jaarRadiohuisetherDABFM

  Reacties

 1. TV-TIP UEFA Europa League Voorbeschouwing

  UEFA Europa League Voorbeschouwing
  RTL 7 om 18:00 uur
  Europese topclubs nemen het tegen elkaar op in de UEFA Europa League. Het is het sterkste clubtoernooi van Europa na de Champions League en is een garantie op memorabele wedstrijden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP Chicago

  Chicago
  RTL 8 om 20:30 uur
  Velma Kelly (Jones) is de ster van The Cotton Club tot ze haar vent met haar zus betrapt en ze allebei vermoord. Roxie Hart (Zelweger) is een onbeduidend blondje in een saai huwelijk tot ze haar minnaar doodschiet. Velma en Roxie draaien de bak in en huren advocaat Billy Flynn (Gere) om ze daar uit te halen. Dat leidt tot een fikse concurrentiestrijd achter de tralies.