Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Brilloze 3D-televisie Toshiba vooral klein en duur

    Nog dit jaar zijn de eerste 3D-televisies waarvoor geen 3D-bril nodig is in Japan te koop. Deze zijn echter klein van formaat en heel prijzig.
    Jarco Kriek
    5 oktober 2010
    comments 0
    Brilloze 3D-televisie Toshiba vooral klein en duur

    Nog dit jaar brengt de Japanse elektronicafabrikant Toshiba op de eigen thuismarkt twee 3D-televisies op de markt waarbij men geen 3D-bril hoeft te gebruiken om toch naar 3D-TV te kunnen kijken. Deze 3D-televisies zijn echter van klein formaat en zeer prijzig te noemen.

    Op de Ceatec elektronicabeurs in Tokio heeft Toshiba de eerste twee brilloze 3D-televisies voor de consumentenmarkt officieel gepresenteerd. Nog dit jaar moeten beide modellen in Japan voor de consument te koop zijn. Een goed bericht voor de 3D-liefhebber zou je denken. Immers veel consumenten zien op dit moment nog af van de aankoop van een 3D-televisie vanwege de verplichte 3D-bril die moet worden opgezet om van 3D-TV te kunnen genieten. Echter de twee Toshiba modellen zijn zeer klein van formaat, waardoor er veel minder 3D-ervaring waargenomen kan worden, en zijn daarnaast ook nog eens zeer prijzig.

    Het instapmodel van brilloze 3D-televisie bij Toshiba heeft een beelddiagonaal van 30,5 centimeter (12 inch) en kost rond 1050 euro. Het tot nu toe premiummodel heeft een beelddiagonaal van 51 centimeter (20 inch) en gaat bijna het dubbele kosten, namelijk rond de 2100 euro. Toshiba verwacht dat groter formaat brilloze 3D-TV voorlopig nog op zich laat wachten. Dat heeft vooral te maken met de techniek die Toshiba op dit moment gebruikt voor brilloos 3D. Hierbij is een dunne laag kleine lenzen voor het beeldscherm geplaatst die er voor zorgen dat door verdeling van licht diepte wordt gesimuleerd. Een optimaal 3D-beeld kan hierdoor echter alleen verkregen worden als men recht voor de televisie plaatsneemt. Ook kan deze techniek alleen maar bij kleinere beelddiagonalen worden toegepast. Een verbeterde techniek om brilloos 3D-TV op grotere beeldschermen mogelijk te maken is op dit moment nog in een experimenteel stadium. Naast Toshiba is onder andere Philips met de verdere ontwikkeling van deze technologie bezig.

    De verwachting is echter dat pas over 8 tot 10 jaar de brilloze 3D-technologie op het punt is dat de beeldkwaliteit gelijk is met de huidige bebrilde 3D-televisie. Ook moeten voor de eerste modellen brilloze 3D-televisie met beelddiagonalen die nu bij bebrilde 3D-TV gangbaar zijn, 46 inch of meer, naar verwachting veel geld worden betaald.


    3D3D-TV3D-televisiesToshibabrilloos 3Dbebrilde 3D

    Reacties

  1. TV-TIP Bad Boys

    Bad Boys
    RTL 7 om 20:25 uur
    Familieman Marcus Burnett (Martin Lawrence) en rokkenjager Mike Lowry (Will Smith) werken allebei bij de politie van Miami. Als er een lading drugs met een waarde van een slordige 100 miljoen dollar uit het politiebureau verdwijnt, hebben tegenpolen Marcus en Mike 72 uur de tijd om het gestolen bewijsmateriaal terug te vinden.

    TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Veiligheidsexpert Kendra Malley onderzoekt de ontsporing van een peperdure hightech trein, die meerdere levens eist. De experimentele hoge­snelheidstrein had een paar technische problemen, maar Kendra ontdekt dat het project ook veel tegenstanders kent. De ontwerper van de trein is ontevreden, een lokale politicus is fel tegen de komst van de spoorlijn, en dan is er tijdens het ongeval ook nog een gevaarlijke crimineel ontsnapt. Kendra onderzoekt de crash, terwijl ze de FBI bijstaat in hun jacht op de ontsnapte boef.

    Interview