1. Nieuws

  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien

  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.
  Jarco Kriek
  11 maart 2014
  comments 22
  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien
  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn bepaalde zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.

  Ook twee transponders die door het Luxemburgse M7 Group S.A voor de doorgifte van Nederlandse en Vlaamse zenders in het zenderaanbod van haar tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt worden, zijn naar de nieuwe satelliet verhuisd. Omdat de Astra 1N-satelliet van nieuwe technieken en een andere footprint gebruik maakt, heeft er een wijziging in het ontvangstgebied plaatsgevonden. De zenders zijn nu in grotere delen van West-Europa door een sterker ontvangstsignaal met kleinere schotelantennes te ontvangen. Ook de ontvangst in de vakantielanden Griekenland en Turkije is licht verbeterd.

  Scandinavië buitenbeentje

  Toch heeft de gewijzigde footprint na de ingebruikname van de Astra 1N satelliet voor Nederlanders in het buitenland gevolgen. Woont of gaat men op vakantie in de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland dan is ontvangst van de Nederlandse en Vlaamse kanalen in de meeste gevallen onmogelijk geworden. Alleen met zeer grote schotelantennes met een diameter van meer dan twee meter kan men in een klein zuidelijk deel van Scandinavië nog naar deze zenders kijken. Het gaat onder meer om de zenders van de NPO, VRT, RTL, SBS en alle Vlaamse commerciële zenders. Ook de pornokanalen Hustler, Dorcel en Man X zijn in deze landen niet meer te ontvangen.

  Astra3-satelliet

  In sommige gevallen is het Astra1-ontvangstprobleem op te vangen door de Nederlandse en Vlaamse zenders via de Astra3-satelliet te bekijken. Omdat op de Astra 3-satelliet de meeste – maar zeker niet alle – zenders die op de Astra1-satelliet worden uitgezonden alleen in HD-kwaliteit beschikbaar zijn, kan er voor gebruikers mogelijk wel sprake zijn van een andere abonnementsvorm.

  BVN op Hotbird

  Het satellietkanaal van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep BVN is ook onderdeel van het zenderaanbod dat naar de Astra 1N-satelliet verhuisd is. In Scandinavië kan men BVN wel blijven ontvangen. Het satellietkanaal wordt namelijk ook via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost uitgezonden. Satellietkijkers dienen dan wel de schotelantenne opnieuw uit te richten. Hierdoor verliest men wel de ontvangst van veel Duitse tv-zenders – ook in HD-kwaliteit – en nieuwszenders die op de Astra1-satellietpositie worden uitgezonden via oudere satellieten die nog wel in Scandinavië te ontvangen zijn. Op internet zijn er veel klachten van Nederlandse satellietkijkers uit Scandinavische landen te lezen. Zij zijn boos omdat zowel CanalDigitaal, TV Vlaanderen als satellietbedrijf SES vooraf geen melding van de satellietwijziging en de hieruit voortkomende gevolgen heeft gemaakt.
  CanalDigitaalTV VlaanderenM7 Group S.ASESAstra1Astra 1NsatellietsatellietkijkerScandinaviëZwedenNoorwegenDenemarkenFinlandNederland 1Nederland 2Nederland 3BVNNet5SBS6RTL4RTL5RTL7AnimaxFunXRTL 1440EenCanvasKetnetDorcelHustler SDDiscovery ChannelMNMStudio Brussel

  Reacties

 1. TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Notting Hill

  Notting Hill
  Net5 om 20:00 uur
  William Tacker is de nogal stuntelige eigenaar van een reisboekenhandeltje in de Londense wijk Notting Hill. Wanneer de wereldberoemde filmster Anna Scott zijn winkeltje bezoekt, weet hij dan ook niet waar hij het zoeken moet. Er slaat een duidelijke vonk over maar er gebeurt aanvankelijk niks. Als hij de volgende dag echter tegen haar opbotst en jus d'orange over haar blouse morst, gaat ze mee naar zijn flatje, waar de onvermijdelijke zoen plaatsvindt.

  Zappen.blog.nl