1. Nieuws

  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien

  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.
  Jarco Kriek
  11 maart 2014
  comments 22
  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien
  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn bepaalde zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.

  Ook twee transponders die door het Luxemburgse M7 Group S.A voor de doorgifte van Nederlandse en Vlaamse zenders in het zenderaanbod van haar tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt worden, zijn naar de nieuwe satelliet verhuisd. Omdat de Astra 1N-satelliet van nieuwe technieken en een andere footprint gebruik maakt, heeft er een wijziging in het ontvangstgebied plaatsgevonden. De zenders zijn nu in grotere delen van West-Europa door een sterker ontvangstsignaal met kleinere schotelantennes te ontvangen. Ook de ontvangst in de vakantielanden Griekenland en Turkije is licht verbeterd.

  Scandinavië buitenbeentje

  Toch heeft de gewijzigde footprint na de ingebruikname van de Astra 1N satelliet voor Nederlanders in het buitenland gevolgen. Woont of gaat men op vakantie in de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland dan is ontvangst van de Nederlandse en Vlaamse kanalen in de meeste gevallen onmogelijk geworden. Alleen met zeer grote schotelantennes met een diameter van meer dan twee meter kan men in een klein zuidelijk deel van Scandinavië nog naar deze zenders kijken. Het gaat onder meer om de zenders van de NPO, VRT, RTL, SBS en alle Vlaamse commerciële zenders. Ook de pornokanalen Hustler, Dorcel en Man X zijn in deze landen niet meer te ontvangen.

  Astra3-satelliet

  In sommige gevallen is het Astra1-ontvangstprobleem op te vangen door de Nederlandse en Vlaamse zenders via de Astra3-satelliet te bekijken. Omdat op de Astra 3-satelliet de meeste – maar zeker niet alle – zenders die op de Astra1-satelliet worden uitgezonden alleen in HD-kwaliteit beschikbaar zijn, kan er voor gebruikers mogelijk wel sprake zijn van een andere abonnementsvorm.

  BVN op Hotbird

  Het satellietkanaal van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep BVN is ook onderdeel van het zenderaanbod dat naar de Astra 1N-satelliet verhuisd is. In Scandinavië kan men BVN wel blijven ontvangen. Het satellietkanaal wordt namelijk ook via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost uitgezonden. Satellietkijkers dienen dan wel de schotelantenne opnieuw uit te richten. Hierdoor verliest men wel de ontvangst van veel Duitse tv-zenders – ook in HD-kwaliteit – en nieuwszenders die op de Astra1-satellietpositie worden uitgezonden via oudere satellieten die nog wel in Scandinavië te ontvangen zijn. Op internet zijn er veel klachten van Nederlandse satellietkijkers uit Scandinavische landen te lezen. Zij zijn boos omdat zowel CanalDigitaal, TV Vlaanderen als satellietbedrijf SES vooraf geen melding van de satellietwijziging en de hieruit voortkomende gevolgen heeft gemaakt.
  CanalDigitaalTV VlaanderenM7 Group S.ASESAstra1Astra 1NsatellietsatellietkijkerScandinaviëZwedenNoorwegenDenemarkenFinlandNederland 1Nederland 2Nederland 3BVNNet5SBS6RTL4RTL5RTL7AnimaxFunXRTL 1440EenCanvasKetnetDorcelHustler SDDiscovery ChannelMNMStudio Brussel

  Reacties

 1. TV-TIP The Hoax

  The Hoax
  RTL 8 om 20:30 uur
  Clifford Irving (Richard Gere) is de wanhoop nabij als hij er al in geen jaren in is geslaagd om een succesvol boek te schrijven. Ten einde raad overtuigt hij zijn uitgever - en later ook zichzelf - ervan dat hij is vergekozen om de officiële biografie over Howard Hughes te schrijven. Wat begint als een uitweg voor een schrijver, die op het randje van de vergetelheid staat, eindigt in een schandaal dat uiteindelijk zelfs reikt tot aan het Witte Huis. Overmand door hebzucht en een vurig verlangen naar succes, weet Clifford de wereld te overtuigen, maar op de weg daarnaar toe verliest hij uiteindelijk meer dan hem lief is.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP The Next Boy/Girl Band

  The Next Boy/Girl Band
  SBS6 om 20:30 uur
  In de nieuwe talentenjacht 'The Next Boy/Girl Band' nemen twee teams het tegen elkaar op om dé nieuwe boy- en girlband samen te stellen.

  Zappen.blog.nl