1. Nieuws

  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien

  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.
  Jarco Kriek
  11 maart 2014
  comments 22
  CanalDigitaal via Astra1 niet meer in Scandinavië te zien
  Satellietbedrijf SES heeft door de komst van de Astra 1N-satelliet op de Astra1-satellietpositie wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor zijn bepaalde zenders niet meer in Scandinavië te ontvangen.

  Ook twee transponders die door het Luxemburgse M7 Group S.A voor de doorgifte van Nederlandse en Vlaamse zenders in het zenderaanbod van haar tv-aanbieders CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt worden, zijn naar de nieuwe satelliet verhuisd. Omdat de Astra 1N-satelliet van nieuwe technieken en een andere footprint gebruik maakt, heeft er een wijziging in het ontvangstgebied plaatsgevonden. De zenders zijn nu in grotere delen van West-Europa door een sterker ontvangstsignaal met kleinere schotelantennes te ontvangen. Ook de ontvangst in de vakantielanden Griekenland en Turkije is licht verbeterd.

  Scandinavië buitenbeentje

  Toch heeft de gewijzigde footprint na de ingebruikname van de Astra 1N satelliet voor Nederlanders in het buitenland gevolgen. Woont of gaat men op vakantie in de Scandinavische landen Zweden, Noorwegen, Denemarken of Finland dan is ontvangst van de Nederlandse en Vlaamse kanalen in de meeste gevallen onmogelijk geworden. Alleen met zeer grote schotelantennes met een diameter van meer dan twee meter kan men in een klein zuidelijk deel van Scandinavië nog naar deze zenders kijken. Het gaat onder meer om de zenders van de NPO, VRT, RTL, SBS en alle Vlaamse commerciële zenders. Ook de pornokanalen Hustler, Dorcel en Man X zijn in deze landen niet meer te ontvangen.

  Astra3-satelliet

  In sommige gevallen is het Astra1-ontvangstprobleem op te vangen door de Nederlandse en Vlaamse zenders via de Astra3-satelliet te bekijken. Omdat op de Astra 3-satelliet de meeste – maar zeker niet alle – zenders die op de Astra1-satelliet worden uitgezonden alleen in HD-kwaliteit beschikbaar zijn, kan er voor gebruikers mogelijk wel sprake zijn van een andere abonnementsvorm.

  BVN op Hotbird

  Het satellietkanaal van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep BVN is ook onderdeel van het zenderaanbod dat naar de Astra 1N-satelliet verhuisd is. In Scandinavië kan men BVN wel blijven ontvangen. Het satellietkanaal wordt namelijk ook via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost uitgezonden. Satellietkijkers dienen dan wel de schotelantenne opnieuw uit te richten. Hierdoor verliest men wel de ontvangst van veel Duitse tv-zenders – ook in HD-kwaliteit – en nieuwszenders die op de Astra1-satellietpositie worden uitgezonden via oudere satellieten die nog wel in Scandinavië te ontvangen zijn. Op internet zijn er veel klachten van Nederlandse satellietkijkers uit Scandinavische landen te lezen. Zij zijn boos omdat zowel CanalDigitaal, TV Vlaanderen als satellietbedrijf SES vooraf geen melding van de satellietwijziging en de hieruit voortkomende gevolgen heeft gemaakt.
  CanalDigitaalTV VlaanderenM7 Group S.ASESAstra1Astra 1NsatellietsatellietkijkerScandinaviëZwedenNoorwegenDenemarkenFinlandNederland 1Nederland 2Nederland 3BVNNet5SBS6RTL4RTL5RTL7AnimaxFunXRTL 1440EenCanvasKetnetDorcelHustler SDDiscovery ChannelMNMStudio Brussel

  Reacties

 1. TV-TIP Penny's Shadow

  Penny's Shadow
  NPO 3 om 15:30 uur
  Lisa is zeventien jaar en heeft een speciale band met paarden. In de zomer gaat ze samen met haar moeder en zusje Tess op vakantie naar Ameland. Tess neemt ook haar eigenwijze pony Rakker mee. Ze verblijven op de kampeerboerderij van de achttienjarige Kai en zijn vader. Kai's moeder is jaren geleden overleden bij een ongeluk met haar geliefde paard Shadow. De zwarte hengst heeft het overleefd, maar is zwaar getraumatiseerd en onbetrouwbaar geworden. Kai zag het ongeluk gebeuren en heeft daardoor een moeilijke band met het paard. Lisa is ervan overtuigd dat ze kan helpen met Shadow, maar Kai wil hier niets van weten. Ze besluit om in het geheim toch het paard te gaan trainen.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Say Yes To the Dress Benelux

  Say Yes To the Dress Benelux
  TLC om 20:00 uur
  Volg Nederlandse en Vlaamse bruiden die op zoek zijn naar de perfecte bruidsjurk. De bruiden worden onder andere geholpen door de Amerikaanse bruidsjurkengoeroe Randy Fenoli.

  Zappen.blog.nl