1. Nieuws

  Commerciële mediabedrijven trekken aan Europese bel

  Europese commerciële omroepen en uitgevers hebben in Brussel duidelijk gemaakt dat zij huidige financiering van publieke omroepen oneerlijke concurrentie vinden.
  Jarco Kriek
  27 februari 2009
  comments 0
  Commerciële mediabedrijven trekken aan Europese bel

  Commerciële televisiezenders en uitgevers hebben in Brussel aan de Europese bel getrokken. Zij beklagen zich over de, in hen ogen, oneerlijke concurrentie van Europese publieke omroepen. Deze kregen op jaarbasis meer dan 20 miljard euro inkomsten vanuit de Europese overheden. De commerciële mediabedrijven vinden dat onacceptabel.

  EU commissaris Neelie Kroes, die belast is met concurrentie zaken, wil dat elke nieuwe activiteit van een publieke omroep getoetst wordt op concurrentievervalsing ten opzichte van commerciële mediabedrijven. Het plan van Kroes stuit op veel verzet bij vele leden van de Europese Unie. De commerciële mediabedrijven roepen Kroes op voet bij stuk te houden en niet, onder de steeds groter wordende druk, toe te geven. Ook Nederland is fel gekant tegen het plan van Kroes. De Nederlandse mediaminister Plasterk vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met nationale televisiezenders. Grootste kanttekening die bij het plan van Kroes wordt gezet is dat de voorgestelde toetsing zeer zwaar en gedetailleerd is waardoor het tijdrovend is. Daar staat tegenover dat commerciële mediabedrijven door de toetsing wel inzage krijgen in de plannen van de publieke omroepen en daar wellicht tijdig op kunnen inspelen.

  In Nederland is onder andere TV Oranje van mening dat de huidige situatie oneerlijke concurrentie veroorzaakt. De Nederlandstalige muziekzender vindt de concurrentie van het digitale themakanaal Sterren.nl van de Nederlandse publieke omroep TROS een doorn in het oog. De TROS maakt dit kanaal met gelden die afkomstig zijn uit de omroepgeldpot terwijl mediaondernemers Ardesch en Bron TV Oranje moeten financieren met eigen gelden.

  Reacties

 1. TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Notting Hill

  Notting Hill
  Net5 om 20:00 uur
  William Tacker is de nogal stuntelige eigenaar van een reisboekenhandeltje in de Londense wijk Notting Hill. Wanneer de wereldberoemde filmster Anna Scott zijn winkeltje bezoekt, weet hij dan ook niet waar hij het zoeken moet. Er slaat een duidelijke vonk over maar er gebeurt aanvankelijk niks. Als hij de volgende dag echter tegen haar opbotst en jus d'orange over haar blouse morst, gaat ze mee naar zijn flatje, waar de onvermijdelijke zoen plaatsvindt.

  Zappen.blog.nl