1. Nieuws

  Commerciële mediabedrijven trekken aan Europese bel

  Europese commerciële omroepen en uitgevers hebben in Brussel duidelijk gemaakt dat zij huidige financiering van publieke omroepen oneerlijke concurrentie vinden.
  Jarco Kriek
  27 februari 2009
  comments 0
  Commerciële mediabedrijven trekken aan Europese bel

  Commerciële televisiezenders en uitgevers hebben in Brussel aan de Europese bel getrokken. Zij beklagen zich over de, in hen ogen, oneerlijke concurrentie van Europese publieke omroepen. Deze kregen op jaarbasis meer dan 20 miljard euro inkomsten vanuit de Europese overheden. De commerciële mediabedrijven vinden dat onacceptabel.

  EU commissaris Neelie Kroes, die belast is met concurrentie zaken, wil dat elke nieuwe activiteit van een publieke omroep getoetst wordt op concurrentievervalsing ten opzichte van commerciële mediabedrijven. Het plan van Kroes stuit op veel verzet bij vele leden van de Europese Unie. De commerciële mediabedrijven roepen Kroes op voet bij stuk te houden en niet, onder de steeds groter wordende druk, toe te geven. Ook Nederland is fel gekant tegen het plan van Kroes. De Nederlandse mediaminister Plasterk vindt dat Brussel zich niet moet bemoeien met nationale televisiezenders. Grootste kanttekening die bij het plan van Kroes wordt gezet is dat de voorgestelde toetsing zeer zwaar en gedetailleerd is waardoor het tijdrovend is. Daar staat tegenover dat commerciële mediabedrijven door de toetsing wel inzage krijgen in de plannen van de publieke omroepen en daar wellicht tijdig op kunnen inspelen.

  In Nederland is onder andere TV Oranje van mening dat de huidige situatie oneerlijke concurrentie veroorzaakt. De Nederlandstalige muziekzender vindt de concurrentie van het digitale themakanaal Sterren.nl van de Nederlandse publieke omroep TROS een doorn in het oog. De TROS maakt dit kanaal met gelden die afkomstig zijn uit de omroepgeldpot terwijl mediaondernemers Ardesch en Bron TV Oranje moeten financieren met eigen gelden.

  Reacties

 1. TV-TIP Jack Reacher

  Jack Reacher
  RTL 5 om 20:00 uur
  Wanneer er vijf mensen worden doodgeschoten denkt de politie de dader snel opgepakt te hebben. De verdachte James Barr weigert echter te praten en voor zijn advocaat heeft hij slechts één boodschap: "Get Jack Reacher!"

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Wedden dat ik het kan

  Wedden dat ik het kan
  SBS6 om 20:00 uur
  In de eerste aflevering wedt Koen dat hij alle 721 Pokémon aan hun silhouet kan herkennen. Ook gaat Chris een bijzondere uitdaging aan. Lukt het hem om een cactus in twee minuten op te eten?

  Zappen.blog.nl