1. Nieuws

  Commerciële omroepen willen eigen beheer kabeldoorgifte

  RTL Nederland en SBS Broadcasting BV werken aan een plan om de doorgifte van de eigen zenders zowel analoog als digitaal in eigen beheer te nemen.
  Jarco Kriek
  11 augustus 2007
  comments 0
  Commerciële omroepen willen eigen beheer kabeldoorgifte
  RTL Nederland en SBS Broadcasting BV werken aan een plan om de doorgifte van de eigen zenders zowel analoog als digitaal in eigen beheer te gaan nemen. De consument kan dan zonder tussenkomst van een kabelmaatschappij naar deze zenders kijken.

  Dit blijkt uit een uitgelekt plan van de bedrijven dat samen is opgesteld met media-adviseur Peter Jelgersma en voormalig topambtenaar Harry Kramer. De commerciële omroepen hebben vandaag aan het Algemeen Dagblad bevestigd dat dit plan bestaat.

  Het lijkt bijna onafwendbaar dat men de steun van telecomwaakhond OPTA nodig zal hebben om het plan tot realiteit te brengen. Hoewel nog geen enkele kabelmaatschappij commentaar wil geven op het plan ,lijkt het zo goed als zeker dat men niet uit eigen beweging analoge en digitale bandbreedte zal gaan verhuren aan de commerciële omroepen.

  De commerciële omroepen willen in het alternatieve kabelpakket dat men voor ogen heeft minimaal de publieke omroepen gaan doorgeven. Vooralsnog lijkt de publieke omroep niet direct warm te lopen voor het uitgelekte plan.

  De reden waarom commerciële omroepen met het plan komen, ligt verscholen in de mogelijkheid dat men in de toekomst niet meer zeker is van een plaats in het basispakket van de kabelexploitanten. Deze hebben te maken met programmaraden die een door de wet bepaald gedeelte van het basispakket mogen bepalen. Zo adviseerde de programmaraad van Amsterdam onlangs RTL7 niet meer in het analoge basispakket door te geven. Dat dit uiteindelijk niet gebeurde kwam doordat UPC RTL 7 op één van de zenderplekken plaatste die de kabelexploitant naar eigen inzicht mag invullen.

  Het plan voor een meer transparante kabelomgeving is hoogstwaarschijnlijk naar de wens van de Tweede Kamer. Deze nam in oktober 2006 met grote meerderheid een motie aan om meer concurrentie op de kabel mogelijk te maken. Deze motie werd toen echter niet met veel gejuich in Brussel ontvangen door de Europese Commissie.
  RTLSBSkabeldoorgifte

  Reacties

 1. TV-TIP 25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde

  25 jaar Gordon: Compleet, volmaakt het einde
  RTL 4 om 20:00 uur
  Registratie van het afscheidsconcert '25 jaar Gordon: Compleet, Volmaakt, Het Einde'. Samen met bevriende collega's uit het vak en onder leiding van het Metropole Orkest brengt hij zijn grootste hits ten gehore.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Notting Hill

  Notting Hill
  Net5 om 20:00 uur
  William Tacker is de nogal stuntelige eigenaar van een reisboekenhandeltje in de Londense wijk Notting Hill. Wanneer de wereldberoemde filmster Anna Scott zijn winkeltje bezoekt, weet hij dan ook niet waar hij het zoeken moet. Er slaat een duidelijke vonk over maar er gebeurt aanvankelijk niks. Als hij de volgende dag echter tegen haar opbotst en jus d'orange over haar blouse morst, gaat ze mee naar zijn flatje, waar de onvermijdelijke zoen plaatsvindt.

  Zappen.blog.nl