Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    Commissariaat voor de Media pakt L1 met megaboete hard aan

    Regionale omroep L1 heeft volgens het Commissariaat voor de Media de Mediawet structureel overtreden.
    Jarco Kriek
    1 oktober 2015
    comments 10
    Commissariaat voor de Media pakt L1 met megaboete hard aan

    Regionale omroep L1 heeft volgens het Commissariaat voor de Media de Mediawet structureel overtreden. Het krijgt hiervoor de grootste boete opgelegd die ooit in Nederland aan een tv-zender is gegeven.


    Het Commissariaat voor de Media stelt in een persbericht dat het een jaar onderzoek naar overtredingen van de Mediawet door regionale omroep L1 heeft gedaan. De toezichthouder heeft regionale omroep L1 uiteindelijk een boete van 275.500 euro gegeven. Dit bedrag is een optelsom voor boetes van in totaal acht overtredingen. De boete voor L1 van het Commissariaat voor de Media is de hoogste ooit aan een tv-zender. Het recordbedrag stond tot vandaag op naam van de TROS. Deze kreeg een boete van 270.000 euro voor overtredingen bij het programma Bibaboerderij. In hoger beroep werd deze boete tot 100.000 euro teruggebracht. Ook L1 gaat in beroep tegen de boete die nu door het Commissariaat voor de Media is opgelegd.

    Structureel iets mis bij L1

    L1 verdiende onder meer aan de kaartverkoop van het concert van Big Benny in Ahoy Rotterdam. Ook ongeoorloofde reclame voor Gulpener Bier in het tv-programma Limbourgois zorgde voor een boete. Ook andere rubrieken maakten zich schuldig aan ongeoorloofde sponsoring. De Mediawet schrijft voor dat publieke met belastinggeld gefinancierde omroepen volledig onafhankelijk moeten opereren. En daar schort het volgens Madeleine de Cock Buning – voorzitter van het Commissariaat voor de Media – bij L1 aan. "Het lijkt erop dat er bij L1 structureel iets mis is op het gebied van onafhankelijkheid en transparantie."

    L1ROOSregionale omroepCommissariaat voor de MediaCvdMmediawetboeteTROSBibaboerderijLimburgregionale omroepsponsoringpublieke omroep

    Reacties

  1. TV-TIP Dit Was Het Nieuws

    Dit Was Het Nieuws
    NPO 1 om 21:19 uur
    Zelfs na 46 seizoenen van Dit Was Het Nieuws hebben Harm Edens, Peter Pannekoek en Jan Jaap van der Wal nog dromen. Eén ervan komt vandaag uit. Na jarenlang aandringen heeft Eva Jinek eindelijk ja gezegd tegen een optreden in de satirische spelshow. Het trio heeft vast een paar pittige vragen voor de presentatrice, die na haar commerciële avontuur bij RTL terugkeert met een nieuw praat­programma op NPO 1.

    TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview