Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    D66 wil subsidiegeld rechtstreeks naar lokale omroepen brengen

    D66 komt vandaag in het mediadebat met een plan om subsidiegeld door de rijksoverheid direct aan de lokale omroep te geven. Nu krijgen de lokale omroepen het subsidiegeld nog van de gemeente.
    Jarco Kriek
    12 december 2011
    comments 0
    D66 wil subsidiegeld rechtstreeks naar lokale omroepen brengen
    Foto: ANP

    D66 komt vandaag in het mediadebat met een plan om subsidiegeld door de rijksoverheid direct aan de lokale omroep te geven. Nu krijgen de lokale omroepen het subsidiegeld nog van de gemeente.

    Het blijkt dat veel gemeenten in Nederland niet het gehele bedrag dat de rijksoverheid aan hen voor subsidie niet in zijn geheel aan de lokale omroep overmaakt. D66-Kamerlid Boris van der Ham wil de financiering van lokale omroepen uit het vrijwillige karakter van de gemeenten halen en de nieuwe financiering nu wettelijk gaan regelen. D66 komt met het voorstel nadat uit onderzoek van de Organisatie Lokale Omroep Nederland (OLON) is gebleken dat 49 van de 112 gemeenten in Nederland minder aan subsidiegeld aan de lokale omroep geven. De hoogte van het subsidiebedrag wordt vastgesteld op grond van het aantal inwoners dat een gemeente telt. De gemeenten krijgen wel het volledige subsidiebedrag – dat jaarlijks rond de 10 miljoen euro is – van de rijksoverheid uitbetaald.

    Van der Ham stelt in zijn voorstel dat rechtstreekse betaling door rijksoverheid de onafhankelijkheid van de lokale omroep minder in het geding komt. Een volledige uitbetaling van subsidie zorgt daarnaast voor een betere kwaliteit van de lokale omroep.

    Lokale omroepOLONmediadebatD66

    Reacties

  1. TV-TIP Pointer

    Pointer
    NPO 2 om 20:26 uur
    Nederlandse gemeenten komen slachtoffers van de toeslagenaffaire te hulp via een speciale ondersteuningsregeling. Omdat het Rijk geen landelijke regels aangeeft, zijn er echter grote verschillen tussen de gemeentes.

    TV-TIP Het Roer Om: Hoe Is Het Nu Met?

    Het Roer Om: Hoe Is Het Nu Met?
    SBS6 om 20:30 uur
    Wanneer iemand zonder voorbereiding verkast naar een ander land om daar een nieuw leven op te bouwen, is de kans groot dat deze droom in duigen valt. Dat was het geval bij Anneke, die in Egypte wilde werken als haarstylist, maar ontdekte dat niemand behoefte had aan een kort-pittig paars kapsel. Teleurgesteld dacht zij nog eens goed na over haar toekomst en liet ons in spanning achter. In deze aflevering is te zien hoe het nu met haar gaat en of Anneke en blaffer Dana nog steeds in Egypte wonen.

    Interview