1. Nieuws

  DAB+ ontvangst commerciële zenders wordt verbeterd

  Landelijke commerciële omroepen gaan op korte termijn investeren om de ontvangst via het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren.
  Jarco Kriek
  15 september 2015
  comments 6
  DAB+ ontvangst commerciële zenders wordt verbeterd
  Foto: ANP

  Landelijke commerciële omroepen gaan op korte termijn investeren om de ontvangst via het digitale radionetwerk DAB+ te verbeteren. Dat is op de vakbeurs IBC bekendgemaakt, meldt RadioTV Nederland.


  Menno Koningsberger – directeur van de 538Groep en voorzitter van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) – kondigde het verbetertraject voor DAB+ ontvangst aan. De uitspraken van Koningsberger komen niet onverwacht. Bij de bekendmaking werd gemeld dat de radiozenders met het voorstel waren gekomen om de DAB+ ontvangst voor 1 januari 2016 te verbeteren.

  Vooral beter binnenhuis DAB+ ontvangst

  Door het inzetten van nieuwe zenders wil VCR vooral de binnenhuis ontvangst van DAB+ in 2016 verbeteren. De landelijke commerciële radiozenders zijn via frequentiemux 11C in Nederland te beluisteren. De buitenhuisontvangst – bijvoorbeeld in auto – is in grote delen van Nederland gegarandeerd. De binnenhuisdekking is op dit moment slechts veertig procent dekkend. Door het inzetten van extra zenders moet de ontvangst binnenhuis tot 65 procent worden opgebouwd. De buitenhuis-ontvangst wordt gelijktijdig met het inzetten van extra zenders verbeterd.

  Publieke omroep verbetert ontvangst eveneens

  De publieke omroep is vorige maand begonnen met het verbeteren van de DAB+ ontvangst. De uitbreiding – die onder fase 3 bekend is – moet ervoor zorgen dat meer mensen binnen het eigen huis naar DAB+ kunnen luisteren. De NPO heeft een hogere prioriteit aan de uitbouw van het DAB+ zenderpark gegeven omdat de AM-verspreiding van NPO Radio 5. Voor het eind van het jaar zijn hierdoor rond de dertig extra DAB+ steunzenders in de lucht.

  DAB+VCRVereniging Commerciële Radio538Q-MusicQ MusicSky RadioSLAM!Radio 10100%NL100% NLBNR NieuwsradioSublimeEfteling RadioArrow Classic RockRadio VeronicaVRTpublieke omroepDABNorkringtestuitzendingBroadcast PartnersOmroep ZeelandOmroep BrabantRTV RijnmondPuur NLZeelandNoord-BrabantZuid-HollandAgentschap TelecomontvangstautointernetradioFMDABDAB PlusDigital Radio PlusWeek van de digitale radiodigitaalradioNPO Radio 1NPO Radio 1 ExtraNPO Radio 2NPO 3FMNPO 3FM AlternativeNPO Radio 4NPO Radio 5NPO Radio 6 Soul & JazzNPO Radio Top 2000NPO FunXRadio 538Sky RadioSky Radio ChristmasQ-musicQ-music Non-StopRadio 10Radio 10 Gold 60s & 70s hitsRadio Veronica100%NLSlam FMBNR NieuwsradioSublime FMSublime YouEfteling RadioJuizeClassic FMArrow Classic RockRadio Maria

  Reacties

 1. TV-TIP 2Doc: De Claim - Zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog

  2Doc: De Claim - Zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog
  NPO 2 om 20:25 uur
  In Nederlandse musea bevinden zich kunstwerken die in de oorlog door de Duitse bezetter zijn geroofd. Erfgenamen komen die werken op het spoor en claimen hun eigendomsrecht.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY JASON BOURNE

   Matt Damon is terug en dit keer krijgt de zaak een persoonlijk tintje in Jason Bourne. Totaal TV mag dit spetterende vijfde hoofdstuk van de kaskrakerfranchise vijf keer als Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP CSI: Cyber

  CSI: Cyber
  RTL 5 om 20:30 uur
  Het team onderzoekt de dood van een hardloopster. Daarvoor gebruiken de rechercheurs de smartwatch die zij droeg tijdens het fatale trainingsrondje. Ze stuiten op een illegale handel in organen.

  Zappen.blog.nl