1. Nieuws

  DAB+ uitrol in België vooralsnog op laag pitje

  Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in België de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit evenals provider Norkring en de RTBF.
  Jan-Hein Visser
  6 oktober 2015
  comments 5
  DAB+ uitrol in België vooralsnog op laag pitje
  Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in België de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit evenals provider Norkring en de RTBF.

  In Nederland vindt momenteel de week van de digitale radio plaats, waarmee radiostations, distributeurs en aanbieders van ontvangstapparatuur Digital Radio Plus (DAB+) met elkaar promoten. Opvallend genoeg is in buurland België nog amper sprake van DAB+ en op korte termijn komt daar geen verandering in. De VRT, RTBF en provider Norkring doen wel proeven samen met enkele lokale radiozenders. Nostalgie, Q Music en Joe FM doen vooralsnog in het geheel niet mee aan DAB en hebben daar ook nog geen plannen voor aangekondigd.

  VRT nog in testfase DAB+

  DAB bestaat wel degelijk in België. De VRT zendt al sinds eind negentiger jaren uit in DAB, maar dan wel in de oude MPEG2 uitzendnorm. Pas sinds afgelopen voorjaar is de VRT begonnen met een DAB+ test. Nadat daar afgelopen zomer Radio 2-Westvlaanderen op uitzond, is dit nu VRT Radio 1. Daarbij wordt in HE-AAC formaat uitgezonden met 80 kbps wat een uitstekende kwaliteit oplevert. De VRT had eind september nog geen concrete plannen de oude DAB-zenders om te schakelen naar DAB+, maar onderzoekt dit wel. De voordelen zijn betere ontvangst (bij een matig signaal is door de efficiëntere foutcorrectie het geluid toch goed, in tegenstelling tot het oude DAB dat zeer storingsgevoelig is) en een grote bandbreedtewinst. Zo zou de VRT dan ook alle vijf regionale versies van Radio 2 kunnen uitzenden. Ook de RTBF heeft een DAB+ test, maar DAB-signalen van de RTBF zijn vrijwel uitsluitend in Brussel en delen van Wallonië te ontvangen. De DAB-signalen van de VRT bereiken grote delen van zuid-Nederland, maar het signaal is erg storingsgevoelig zolang de oude DAB-norm wordt uitgezonden.
  VRTDAB+DABDigital radio PlusBelgiëNorkring

  Reacties

 1. TV-TIP Clara und das Geheimnis der Bären

  Clara und das Geheimnis der Bären
  NPO 3 om 15:30 uur
  Jeugdfilm. De dertienjarige Clara woont met haar moeder en stiefvader op een afgelegen boerderij in de Alpen. Clara houdt erg veel van de natuur en van de mythes en sagen uit de regio. De ontdekking van een oude schoen brengt haar in contact met Susanna, een meisje dat leefde in 1808 en toen even oud was als Clara. Als er beren worden waargenomen in de streek, waarvan gedacht was dat deze waren uitgestorven, raakt het dorp in rep en roer. Clara doet haar uiterste best de beren te beschermen, waardoor haar leven en dat van Susanna met elkaar verweven worden.

  Doe mee en win!

  • *

   5X BLU-RAY ME BEFORE YOU

   Me Before You is een bijzonder eerbetoon aan de kracht van de liefde. In de film, gebaseerd op de bestseller van Jojo Moyes, raakt Louisa Clark (Emilia Clarke) haar baan als serveerster kwijt. Totaal TV mag de Blu-ray vijf keer weggeven.

  TV-TIP Studio Sport

  Studio Sport
  NPO 1 om 16:30 uur
  Verslag van de afstanden die vandaag op het programma staan tijdens de KNSB Cup in Groningen. Het commentaar bij de beelden komt afwisselend van de vaste "schaatsstemmen" Erik van Dijk, Herbert Dijkstra en Martin Hersman.

  Zappen.blog.nl