1. Nieuws

  DAB+ uitrol in België vooralsnog op laag pitje

  Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in België de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit evenals provider Norkring en de RTBF.
  Jan-Hein Visser
  6 oktober 2015
  comments 5
  DAB+ uitrol in België vooralsnog op laag pitje
  Terwijl in Nederland volop aandacht is voor digitale radio in de ether stagneert in België de uitrol hiervan. De VRT voert wel tests uit evenals provider Norkring en de RTBF.

  In Nederland vindt momenteel de week van de digitale radio plaats, waarmee radiostations, distributeurs en aanbieders van ontvangstapparatuur Digital Radio Plus (DAB+) met elkaar promoten. Opvallend genoeg is in buurland België nog amper sprake van DAB+ en op korte termijn komt daar geen verandering in. De VRT, RTBF en provider Norkring doen wel proeven samen met enkele lokale radiozenders. Nostalgie, Q Music en Joe FM doen vooralsnog in het geheel niet mee aan DAB en hebben daar ook nog geen plannen voor aangekondigd.

  VRT nog in testfase DAB+

  DAB bestaat wel degelijk in België. De VRT zendt al sinds eind negentiger jaren uit in DAB, maar dan wel in de oude MPEG2 uitzendnorm. Pas sinds afgelopen voorjaar is de VRT begonnen met een DAB+ test. Nadat daar afgelopen zomer Radio 2-Westvlaanderen op uitzond, is dit nu VRT Radio 1. Daarbij wordt in HE-AAC formaat uitgezonden met 80 kbps wat een uitstekende kwaliteit oplevert. De VRT had eind september nog geen concrete plannen de oude DAB-zenders om te schakelen naar DAB+, maar onderzoekt dit wel. De voordelen zijn betere ontvangst (bij een matig signaal is door de efficiëntere foutcorrectie het geluid toch goed, in tegenstelling tot het oude DAB dat zeer storingsgevoelig is) en een grote bandbreedtewinst. Zo zou de VRT dan ook alle vijf regionale versies van Radio 2 kunnen uitzenden. Ook de RTBF heeft een DAB+ test, maar DAB-signalen van de RTBF zijn vrijwel uitsluitend in Brussel en delen van Wallonië te ontvangen. De DAB-signalen van de VRT bereiken grote delen van zuid-Nederland, maar het signaal is erg storingsgevoelig zolang de oude DAB-norm wordt uitgezonden.
  VRTDAB+DABDigital radio PlusBelgiëNorkring

  Reacties

 1. TV-TIP Studio Sport

  Studio Sport
  NPO 1 om 15:10 uur
  Met wedstrijdbeelden, samenvattingen, interviews en reportages van de belangrijkste sportwedstrijden en -evenementen van die dag.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 BIOSCOOPKAARTEN DEEPWATER HORIZON

   Deepwater Horizon vertelt ‘t waargebeurde verhaal van het grootste olielek ooit in de Golf van Mexico. Deze actiethriller draait vanaf 29 september in de bioscopen: Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes weggeven.

  TV-TIP Feest Special

  Feest Special
  24Kitchen om 18:30 uur
  Het is feest want 24Kitchen bestaat 5 jaar! Miljuschka en Danny laten je graag zien hoe je ons meest populaire recept maakt; appeltaart!

  Zappen.blog.nl