Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    DAB+ in Nederland: te weinig bandbreedte, teveel dezelfde zenders

    Het commerciële radiolandschap in Nederland is sinds kort gewijzigd. Dat komt de diversiteit niet ten goede. In Nederland is meer behoefte aan DAB+ bandbreedte en beter gebruik daarvan.
    Jarco Kriek
    30 maart 2017
    comments 9
    DAB+ in Nederland: te weinig bandbreedte, teveel dezelfde zenders

    In Nederland vonden diverse overnames plaats waardoor er binnen het commerciële spectrum enkele belangrijke wijzigingen waren. Hierdoor is het zenderaanbod in de ether gewijzigd. Ook bij het digitale radionetwerk DAB+ is dit het geval. De wijziging zorgt voor opvallende aanpassingen. Zo heeft in bepaalde regio’s Nederlandse muziekzender RADIONL maar liefst drie kanaalsloten in gebruik. Het gaat hierbij weliswaar om drie verschillende regiovensters maar de filosofie achter deze afwijkende versies alsmede het muziekgenre is gelijk.

     

    Rol overheid

    De schuld van invulling van bandbreedte ligt overigens niet geheel bij de radiozender zelf. Regelgeving met betrekking tot regiogebondenheid, die strenger door toezichthouder Agentschap Telecom wordt gehandhaafd, is de oorzaak van de afwijkende regiovensters. Je zou je wel kunnen afvragen of een regionale commerciële radiozender door middel van overnames op de huidige manier een vrijwel landelijke dekking moet nastreven. Feit is wel dat RADIONL opereert binnen kaderruimte die de Nederlandse wetgeving op dit moment biedt. En dus doet de radiozender niets verkeerd.

     

    Geluidskwaliteit

    Toch blijft het zonde dat Nederland op deze manier omgaat met de beperkte bandbreedte die voor DAB+ beschikbaar is. Zo kan men op de regionale kavels op dit moment hoogstens met een bandbreedte van 64kbps per kanaalslot uitzenden. Dat zorgt ervoor dat de geluidskwaliteit niet perfect is. RADIONL had bij meer wettelijke ruimte bijvoorbeeld de mogelijkheid gehad om twee kanaalsloten bij elkaar te voegen en de zender met perfecte geluidskwaliteit met een bandbreedte van 128kbps aan luisteraars te kunnen aanbieden. Ook is de mogelijkheid aanwezig om diversiteit in het zenderaanbod te vergroten door een kanaalslot bijvoorbeeld door een aanvullend digitaal themakanaal te laten vullen.

    DAB+DABFMdigitaalradiobandbreedtegeluidskwaliteitRadio NLRADIONLAgentschap Telecom

    Reacties

  1. TV-TIP Independence Day

    Independence Day
    RTL 7 om 20:25 uur
    De aarde krijgt te maken met een buitenaardse invasie. President Whitmore (Bill Pullman) wil eigenlijk niet vechten, maar heeft al snel door dat dat de enige manier is waarop de mens kan overleven. De hoop van de mensheid ligt in handen van Whitmore, wetenschapper David Levinson (Jeff Goldblum) en piloot Steven Hiller (Will Smith).

    TV-TIP Het Roer Om

    Het Roer Om
    SBS6 om 20:30 uur
    Bij de fanatieke hengelaar gaat het hart sneller kloppen van het Noorse fjordengebied. Zo ook bij Dennis en Annelies, die hun comfortabele huis-tuin-en-keukenleventje in Nederland verruilen voor een nog ongewis avontuur in het Noorse Rekdal. Hier, op zo’n 44 kilometer van het bij visliefhebbers bekende Romsdalsfjord, neemt het stel een viscentrum met vier appartementen over van een Nederlands koppel. Direct worden ze in het diepe gegooid, want er komt een grote groep vissers die ze op sleeptouw moeten nemen.

    Interview