1. Nieuws

    Deel televisies onvoldoende beschermd tegen tv-storing 4G

    Ongeveer tien procent van de in Nederland gebruikte televisietoestellen is onvoldoende beschermd tegen mogelijke storing van LTE-frequenties.
    Jarco Kriek
    9 juli 2013
    comments 0
    Deel televisies onvoldoende beschermd tegen tv-storing 4G

    Ongeveer tien procent van de in Nederland gebruikte televisietoestellen is onvoldoende beschermd tegen mogelijke storing van LTE-frequenties die voor mobiele datadiensten via de 4G-techniek gebruikt worden. Dat meldt kabelfabrikant Sandberg.

    Het gaat hierbij om oudere televisietoestellen waarbij de tv-storing zich bij het bekijken van analoge tv-zenders via kabelnetnetwerken openbaart. Kabelbedrijven gebruiken het frequentiespectrum rond de 800 MHz – dat sinds enkele maanden in Nederland ook voor 4G gebruik wordt – voornamelijk voor het aanbieden van analoge tv-zenders. KPN verhuisde voor de ingebruikname van de LTE-frequenties de tv-zenders die ook in dit frequentiespectrum gebruikt werden naar een lagere frequentieband.

    Betere kabels geen uitkomst

    De meeste tv-storingen die door 4G veroorzaakt worden, zijn te verhelpen door betere bekabeling te gebruiken. Er zijn diverse merken die coaxkabels aanbieden die een betere bescherming hebben. Dat geldt ook voor componenten zoals aansluitstekkers. Wie echter over een televisie of decoder beschikt waarbij de hardware onvoldoende tegen mogelijk 4G-interferentie beschermd is, kan ook bij gebruik van kwalitatief betere bekabeling last van storing houden. De digitale tv-decoders die door kabelbedrijven aan klanten worden aangeboden, zijn beschermd tegen mogelijke storing.

    TV Rijnmond naar nieuwe frequentie

    De regionale tv-zender TV Rijnmond is de eerste zender die door 4G-storing naar een nieuwe frequentie in de regio Rotterdam naar een nieuwe frequentie op het netwerk van kabelbedrijf UPC is verhuisd. Bij de regionale omroep kwamen meerdere klachten over storing bij de ontvangst binnen. UPC besloot om TV Rijnmond en de Spaanse tv-zender TVE van frequentie te laten wisselen. Dit zorgt er wel voor dat TVE in een aantal huishoudens niet meer storingsvrij te bekijken is.
    LTEZiggoUPCUPC Nederland4GstoringKPNRTV RijnmondTV RijnmondRotterdamanaloogkabelkabelnetwerkTVESpanje

    Reacties

  1. TV-TIP 3 op reis

    3 op reis
    NPO 3 om 19:50 uur
    Evi reist verder door Denemarken en bezoekt de imposante krijtrotsen van het eiland Møn. Chris reist rond door het westen van de USA en bezoekt Denver.

    Doe mee en win!

    • *

      5X DVD GIRLS S5

      Girls geeft een ongepolijste blik op het leven van een bont gezelschap vrouwelijke twintigers in New York. Van talloze vernederingen tot zeldzame overwinningen: de vrouwen weten nog altijd niet wat ze willen - van de mannen, van elkaar, of van zichzelf. Totaal TV mag het vijfde seizoen vijf keer op dvd weggeven.

    TV-TIP Planet Earth II

    Planet Earth II
    NPO 1 om 20:20 uur
    We bezoeken de woestijnen van de wereld, een landschap van uitersten waar het leven zwaar op de proef wordt gesteld.

    Zappen.blog.nl