Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    DSL groeit harder dan glasvezel bij KPN

    Het aantal nieuwe klanten dat bij KPN tv-diensten afneemt, is bij het koperdraadnetwerk hoger dan bij de moderne glasvezelnetwerken.
    Jarco Kriek
    26 april 2014
    comments 2
    DSL groeit harder dan glasvezel bij KPN
    Foto: ANP

    Het aantal nieuwe klanten dat bij KPN tv-diensten afneemt, is bij het koperdraadnetwerk hoger dan bij de moderne glasvezelnetwerken. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van het telecombedrijf.

    KPN boekte een winst van 62.000 klanten bij het tv-product Interactieve TV. Het aantal klanten dat via glasvezel diensten bij KPN afneemt, steeg in het eerste kwartaal 17.000. Dat is iets meer dan een kwart van het aantal nieuwe Interactieve TV-klanten. In totaal biedt KPN via glasvezel 501.000 klanten triple play-diensten aan. Naast tv wordt hierbij ook internet en telefonie geleverd. Door de geringe stijging van het aantal klanten dat via glasvezel diensten afneemt, is het aantal actieve glasvezelaansluitingen met een procent tot 29 procent gedaald.

    Netwerk van de toekomst

    Glasvezel is volgens velen het netwerk van de toekomst omdat bandbreedte vrijwel onbeperkt is. Groot voordeel van glasvezel is dat providers bij internet symmetrische snelheden kunnen leveren. Hierbij zijn up- en downloadsnelheid gelijk. In Nederland wordt door serviceprovider Tweak in enkele plaatsen via het Reggefiber glasvezelnetwerk internetsnelheden tot 1Gbps aan consumenten geleverd. In Nederland wordt alleen via glasvezel symmetrische internetsnelheden aan de consument geleverd. Reggefiber is een glasvezelnetwerkexploitant die grotendeels eigendom van KPN is.

    TV blijft achter

    Tegen het grote voordeel van symmetrische internetsnelheden staat nog steeds dat er onder KPN-klanten twijfels zijn over de geleverde beeldkwaliteit bij Interactieve TV. KPN biedt in vrijwel alle gevallen HD- en SD-zenders met minder bandbreedte ten opzichte van de twee grootste concurrenten UPC en Ziggo. KPN wil in de toekomst via glasvezel de bandbreedte van het tv-aanbod verhogen waardoor een betere beeldervaring moet ontstaan.

    KPNInteractieve TVinternetsymmetrischReggefibertriple playAlles-in-1bandbreedtebeeldkwaliteitDigitennetelevisietvglasvezelADSLVDSLDSLconcurrentie

    Reacties

  1. TV-TIP Departure

    Departure
    SBS9 om 20:30 uur
    Kendra Malley, speurneus bij het Canadese Transport Safety Investigation Bureau (TSIB), wordt opgetrommeld wanneer BGA vlucht 716 boven de Atlantische Oceaan van de radar verdwijnt. Voor Kendra is het een stap om weer aan de slag te gaan; de briljante luchtvaartexpert was met verlof, nadat haar echtgenoot omkwam bij een ongeluk. Terwijl de hele wereld toekijkt, werken Kendra en haar team koortsachtig om het vermiste vlieg­tuig te lokaliseren en mogelijke over­levenden op te snorren.

    TV-TIP Flikken Maastricht

    Flikken Maastricht
    NPO 1 om 20:33 uur
    Tijdens een etentje wordt Nico belaagd door een groepje opgeschoten jongens. Wolfs schiet te hulp en slaat hierbij een van de belagers knock-out. Terwijl Eva naar Groningen gaat om met de vriend van Maurice in de tbs te praten, krijgt Wolfs van Zitman de opdracht om haar buurman bij te staan. Die is opgelicht bij de aankoop van een gebruikte sportauto. Intussen wordt Romeo opgehouden door een verlate bezorger, waardoor Marion er alleen voor staat.

    Interview