Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    EU wil geoblocking op het internet volledig afschaffen

    De Europese Unie wil geoblocking op internet het liefst volledig afschaffen. Of dit gaat lukken, is zeer de vraag. Voormalig Eurocommissaris Kroes slaagde daar in het verleden amper in.
    Jan-Hein Visser
    31 maart 2015
    comments 13
    EU wil geoblocking op het internet volledig afschaffen
    Foto: ANP
    De Europese Unie wil geoblocking op internet het liefst volledig afschaffen. Of dit gaat lukken, is zeer de vraag. Voormalig Eurocommissaris Kroes slaagde daar in het verleden amper in.

    Deutsche Welle bericht dat de Europese Commissie een oplossing heeft om het bannen van digitale content via het zogeheten geoblocking een halt toe te roepen. Vanwege auteursrechtelijke beperkingen wordt veel audio en video op het web alleen toegankelijk gemaakt voor gebruikers met IP-adressen in landen waarvoor die rechten gelden. Een Europese digitale markt die voor iedereen overal toegankelijk is, was ook de droom van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes, maar zij stuitte ook al op de barrières die auteursrechten per land inhouden.

    Rai Uno niet online te bekijken

    De beperkingen spelen ook een grote rol bij het online raadplegen van tv-beelden van zowel publieke als commerciële omroepen. Zo is het in Nederland al niet eens mogelijk om een een sportuitzending van VRT Sporza online te bekijken, laat staan de programma's van de BBC (iPlayer is alleen voor Britse kijkers), maar ook een zender als Rai Uno, die door Ziggo van de kabel wordt gehaald, is buiten Italië online volledig geblokkeerd. De EU werkt nu aan concrete voorstellen om geoblocking tegen te gaan. Vice president Andrus Ansip van de Europese Commissie vindt dat geoblocking het creëren van één Europese Digitale markt zonder grenzen voor alle EU-ingezetenen in de weg staat. Wel geeft ook hij toe dat het implementeren van nieuwe wetgeving, die begin mei wordt aangekondigd, moeizaam gaat worden. Hij spreekt van een mammoetproject en verwacht dat de media-industrie niet zomaar meewerkt. Vrijwel alle rechten, zeker die van Hollywood, gelden nu per land.
    Digitale marktEUEuropese UnieEuropese CommissieGeoblockingRai UnoFrance 2BBCBrusselateursrechten

    Reacties

  1. TV-TIP 2Doc: The Total Trust

    2Doc: The Total Trust
    NPO 2 om 22:18 uur
    In China is weinig ruimte voor afwijkende meningen. Activisten, advocaten, journalisten én gewone burgers worden continu bespied met een geavanceerd digitaal systeem. De overheid gebruikt het netwerk niet alleen om burgers te straffen: er wordt zo veel informatie verzameld dat protest­acties vaak te voorspellen zijn. In The Total Trust vertellen experts hoe ‘negatief gedrag’ wordt afgestraft, en hoe Chinezen beloond worden als ze zich wél aan de strenge regels houden.

    Interview